Kazakistan'daki ulusal aktörlerin gönderen ülke yaklaşımı ile sağlık turizmine ilişkin görüşleri
Views of national actors in Kazakhstan on health tourism within the source country approach
  1. Tez No: 1018256
  2. Yazar: YERZHAN TOKABAYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: gönderici ülke perspektifi, Kazakistan, nitel araştırma, sağlık turizmi, ulusal aktörler, health tourism, Kazakhstan, national actors, qualitative research, sending country perspective
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu yüksek lisans tezi, Kazakistan'ın gönderici ülke perspektifinden sağlık turizmi politikalarını analiz etmektedir. Araştırma, Kazakistanlı ulusal aktörlerin sağlık ve turizm sektörü temsilcileri, hastane yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının yurt dışına yönelik sağlık turizmine ilişkin görüş, beklenti ve değlendirmelerini sistematik biçimde incelemektedir. Kazakistan, Birleşik Devlet Topluluğun önde gelen sağlık turizmi alıcı ülkelerinden biri olurken aynı zamanda yapısal olarak istikrarlı bir gönderici ülke konumunu sürdürmektedir. Yöntem: Araştırma, yapılandırmacı ontoloji ve yorumsamacı epistemoloji temelinde kurgulanmış nitel bir tasarım benimsemektedir. Amaçlı örnekleme yöntemiyle beş farklı sektörden seçilen 17 uzmanla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler yüz yüze ve çevrim içi ortamda, Rusça ve Kazakça olarak yürütülmüş; araştırmacı notları katılımcılara gönderilerek üye denetimi (member checking) yöntemiyle doğrulanmıştır. Bulgular: Bulgular şu temel sonuçları ortaya koymaktadır: Kazakistan, yıllık 50.000'den fazla hasta ve 200–948 milyon ABD Doları harcama ile gönderici ülke olarak yapısal istikrarını korumaktadır. Yurt dışına çıkışın başlıca nedenleri sistemik güvensizlik, teknolojik açık, hizmet kalitesi ve hız farkı ile psikolojik ve kültürel etkenlerdir. Nitel bulgular, hastaların önemli bir bölümünün nesnel bir kalite açığı değil, yurt içi sağlık sistemine ilişkin bilgi eksikliği nedeniyle yurt dışına çıktığını ortaya koymakta; bu durum bilgi asimetrisinin yönetilebilir bir çıkış bileşeni oluşturduğuna işaret etmektedir. Sonuç: Araştırma, 'farklılaşmış hasta çıkışı' ve 'düşük denge tuzаğı' kavramsal çerçevelerine özgün katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This master's thesis analyses health tourism policy in Kazakhstan from the perspective of the sending country. The study examines the views, expectations and assessments of Kazakhstani national actors, representatives of the health and tourism sectors, hospital administrators, academics and civil society organisations — regarding outbound health tourism. While Kazakhstan has become a leading inbound health tourism destination within the CIS region, it simultaneously maintains its position as a structurally stable sending country. Method: The research adopts a qualitative design grounded in constructivist ontology and interpretivist epistemology. Semi-structured interviews were conducted with 17 experts from five sectors through purposive sampling. Interviews were carried out face-to-face and online in Russian and Kazakh; researcher notes were returned to participants for verification via member checking (Lincoln and Guba, 1985). Results: Findings show that Kazakhstan is a structurally stable sending country with over 50,000 patients annually and expenditures of 200-948 million USD. Main drivers of outbound flow are systemic distrust (17/17), technological gap (17/17), service quality and speed disparity (16/17), and psychological and cultural factors (12/17). Current legal regulations cover only approximately 0.2% of the flow; private-sector outflow remains largely unregulated. Qualitative findings indicate that many patients travel abroad not due to an objective quality gap but due to insufficient awareness of domestic healthcare capabilities, suggesting that information asymmetry is a manageable component of outflow. Conclusion: The study makes original contributions to the 'differentiated patient outflow' and 'low-level equilibrium trap' conceptual frameworks.