Life kinetik egzersizlerinin 11-13 yaş çocuklarda bilişsel işlevler üzerine etkisi
The effect of life kinetic exercises on cognitive functions in 11-13 year old children
  1. Tez No: 1018316
  2. Yazar: AYŞE PİR AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERGÜL ÇOLAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bellek, Life Kinetik, Ortaokul Öğrencisi, Problem Çözme, Yaratıcılık, Creativity, Life Kinetics, Memory, Middle School Student, Problem Solving
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, life kinetik egzersizlerinin 11-13 yaş çocukların bilişsel işlevleri (problem çözme, yaratıcı düşünme ve görsel bellek) üzerindeki etkisini, bu etkinin kalıcılığını ve çeşitli değişkenlere göre gruplardaki bilişsel işlev farklılıklarını incelemektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada nicel araştırma yaklaşımlarından ön test-son test kontrol gruplu, tekrarlı ölçümlü yarı deneysel desen kullanılmıştır. DG öğrencileri 8 hafta süreyle life kinetik egzersiz uygulamalarında bulunmuşlardır. Veri toplama araçları olarak“Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri”,“Yaratıcı Düşünme Eğilimi Ölçeği”ve“Benton Görsel Bellek Testi”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-testi, iki yönlü varyans analizi ve tekrarlı ölçümlerde varyans analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmalarda; ön test problem çözme kaçınma alt boyutu hariç anlamlı fark bulunmazken, son test ve izlemlerde DG'nin puanları KG'den anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Yaratıcı düşünme eğilimlerinde ön testte gruplar arası fark yokken, son test ve izlemlerde DG lehine anlamlı farklar görülmüştür. Görsel bellekte ise yalnızca son testte DG lehine anlamlı fark tespit edilmiştir. Varyans analizi, zaman ve zaman×grup etkileşim etkisinin problem çözme ile yaratıcı düşünme becerileri üzerinde anlamlı olduğunu göstermiştir. Zamanla DG'nin problem çözme ve yaratıcı düşünme becerilerine ait tüm ölçümlerinde, görsel bellek düzeylerinde ise sadece 1. ve 2. izlemlerde ön teste göre anlamlı artışlar belirlenmiştir. Sonuç: Life kinetik egzersizlerinin 11-13 yaş çocuklarda bilişsel işlevler üzerine olumlu ve kalıcı etki oluşturduğu tespit edilmiştir. 2026, 219 Sayfa
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate The effect of Life Kinetic exercises on The cognitive functions (problem solving, creative thinking, and visual memory) of children aged 11-13, The persistence of this effect, and The differences in cognitive function in groups according to various variables. Materials and Methods: In this study, a quasi-experimental design with pre-test-posttest control group, which is one of The quantitative research approaches, was used. DG students practiced Life Kinetic exercises for 8 weeks.“Problem Solving Inventory for Children”,“Creative Thinking Tendency Scale”and“Benton Visual Memory Test”were used as data collection tools. Descriptive statistics, t-test, two-way analysis of variance and analysis of variance in repeated measures were used in The analysis of The data. Results: In comparisons between groups; while there was no significant difference in pre-test problem-solving except for The avoidance sub-dimension, The scores of DG were found to be significantly higher than The KG in The post-test and follow-up. While there was no difference between The groups in The pre-test in creative thinking tendencies, significant differences were observed in favor of DG in The post-test and follow-up. In visual memory, a significant difference was detected in favor of DG only in The post-test. Analysis of variance showed that time and time×group interaction effect were significant on problem solving and creative thinking skills. Over time, significant increases were found in all measures of DG's problemsolving, creative thinking skills and in visual memory levels only at The 1 st and 2nd follow-ups compared to The pre-test. Conclusion: It was determined that Life Kinetic exercises had a positive and permanent effect on cognitive functions in children aged 11-13 years. 2026, 219 Pages