Genç futbolcularda uygulanan life kinetik egzersizlerin futbol teknik becerisine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of life kinetic exercises applied in young football players on football technical skills
  1. Tez No: 876775
  2. Yazar: AHMET ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: d2 Dikkat Testi, Futbol, Life Kinetik, Mor-Christian Futbol Yetenek Testi, Y Denge Testi, d2 Attention Test, Football, Life Kinetik, Mor-Christian Football Aptitude Test, Y Balance Test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, LK egzersizlerin, geleneksel futbol antrenmanlarına olası katkılarını ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Araştırmamızda nicel araştırma yöntemlerinden, deneysel araştırma modeli kullanıldı. Çalışmanın evrenini 11-13 yaş arası futbolcular oluştururken örneklemini ise Erzincan İli, Merkez ilçesinde Erzincan Beşiktaş Futbol Okuluna kayıtlı 11-13 yaş arası 30 erkek futbolcu oluşturdu. Futbolcular LK egzersiz eğitimi alan deney ve kontrol grubu katıldı. Futbolculara Mor-Christian Futbol Yetenek Testi, Y Denge Testi ve d2 Dikkat Testi uygulandı. Veri analizlerinde iki yönlü tekrarlı ölçümler varyans analizi kullanıldı ve veriler SPSS 26.0 analiz programında çözümlendi. Bulgular: LK eğitimi alan futbolcularının şut atma, pas verme, top sürme, denge ve dikkat değerlerindeki değişim kontrol grubuna göre daha anlamlıydı. Bu değişimler özellikle beşinci haftadan itibaren anlamlı olarak ortaya çıktı. Kontrol gurubunda denge ve dikkat değerlerinde anlamlı bir değişim gözlenmedi. Sonuç: LK egzersiz eğitiminin futbolcuların haftalık antrenman programlarına toplamda en az 60 dk. olarak eklenmesi, futbolcuların bilişsel ve teknik becerilerine olumlu katkılar sağlaması açısından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to reveal the possible contributions of LK exercises to traditional football training. Material and Method: The experimental research model, one of the quantitative research methods, was used in our research. While the universe of the study consisted of football players between the ages of 11-13, the sample consisted of 30 male football players between the ages of 11-13 enrolled in Erzincan Beşiktaş Football School in the Central district of Erzincan Province. Football players participated in the experimental and control groups, which received LK exercise training. The players were given the Mor-Christian Football Aptitude Test, the Y Balance Test, and the d2 Attention Test. Two-way repeated measures analysis of variance was used in the data analyses, and the data were analyzed using the SPSS 26.0 software program. Results: The change in shooting, passing, dribbling, balance, and attention values of LK-trained players were more significant than in the control group. These changes were especially significant from the fifth week onwards. There was no significant change in balance and attention values in the control group. Conclusion: It is recommended to add LK exercise training to the weekly training programs of football players for at least 60 minutes in total, to make positive contributions to the cognitive and technical skills of football players.