Saygılı annelik bakımının doğum hafızasına etkisi
The effect of respectful maternal care on birth memory
  1. Tez No: 1018345
  2. Yazar: ZEYNEP ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA DEMET ÜST TAŞĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, bakım, doğum, ebe, hafıza, hatırlama, Ebelik, Birth, care, memory, midwife, mother, recalling, Delivery, Midwifery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Saygılı Annelik Bakımının Doğum Hafızasına Etkisi Amaç: Bu çalışma, saygılı annelik bakımının doğum hafızası üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Bu tanımlayıcı, kesitsel çalışma, 10 Ocak 2025 ile 1 Haziran 2025 tarihleri arasında Türkiye'nin Erzurum ilinin Oltu ilçesindeki sağlık merkezlerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, doğumdan sonraki 6 hafta ile 1 yıl arasında olan 300 kadın dahil edilmiştir. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Saygılı Doğum Bakımı Ölçeği ve Doğum Anısı ve Hatırlama Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Veriler, IBM SPSS Statistics yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Frekanslar, yüzdeler ve ortalamalar dahil olmak üzere tanımlayıcı istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışma değişkenleri arasındaki ilişkileri değerlendirmek için Pearson ve Spearman korelasyon analizleri ve regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 30.71±4.99 olup, eşlerinin yaş ortalaması ise 33.95±5.54'tür. Kadınların %49.3'ünün yükseköğretim düzeyinde eğitime sahip olduğu, %66.3'ünün çalışmadığı, %56.1'inin ekonomik durumunun orta seviyede olduğu ve %89.7'sinin ise çekirdek ailede yaşadığı saptanmıştır. Kadınların saygılı annelik bakım ölçeğinden ortalama 123.92±18.25 puan, doğum hafızası ve hatırlama ölçeğinden ise 71.63±19.92 puan aldıkları saptanmıştır. Yapılan analizler sırasında saygılı annelik bakım algısı ile doğum hafızası ve hatırlama arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir(p<0.05). Saygılı Annelik Bakım puanı, Doğum Hafızası ve Hatırlama puanındaki değişimin %1.2'sini açıklamaktadır. Sonuç: Kadınlarda saygılı annelik bakım algısı düzeyi arttıkça doğum deneyimlerini daha olumlu hatırladıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Respectful Motherhood Care on Birth Memory Aim: This study aims to examine the effect of respectful maternal care on birth memory. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted between January 10, 2025, and June 1, 2025, at healthcare centers in the Oltu district of Erzurum, Türkiye. The study included 300 women who were between 42 days and 1 year postpartum. Data were collected through face-to-face interviews using the Women's Information Form, the Respectful Maternity Care Scale, and the Birth Memory and Recall Scale. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics software. Descriptive statistics, including frequencies, percentages, and means, were calculated. Pearson and Spearman correlation analyses and regression analyses were performed to evaluate the relationships between the study variables. Results: The average age of women is 30.71±4.99 years, and the average age of their spouses is 33.95±5.54 years. It was determined that 49.3% of women have higher education, 66.3% are not employed, 56.1% have a middle-level economic status, and 89.7% live in a nuclear family. The women scored an average of 123.92±18.25 points on the Respectful Mothering Care Scale and 71.63±19.92 points on the Birth Memory and Recall Scale. During the analysis, a positive significant relationship was found between the perception of respectful mothering care and birth memory and recall (p<0.05). The Respectful Mothering Care score explains 1.2% of the variation in Birth Memory and Recall scores. Conclusion: It has been determined that as the level of respectful maternal care perception increases in women, they remember their childbirth experiences more positively.