UFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri Standardı'nın finansal göstergeler üzerindeki etkileri: Malezya'daki halka açık sigorta şirketleri örneği
The effects of IFRS 17 Insurance Contracts Standard on financial indicators: The case of publicly listed insurance companies in Malaysia
  1. Tez No: 1018364
  2. Yazar: BEKET BEKEZHAN
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. METİN SARIASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mali saydamlık, Pozitif muhasebe kuramı, Tek düzen muhasebe sistemi, Uluslararası muhasebe, Transparency of finance, Positive accounting theory, Uniform accounting system, International accounting
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finans Bilim Dalı
Özet
UFRS 4'ten UFRS 17'ye geçiş, sigorta muhasebesinde son yirmi yılın en köklü değişikliğini temsil etmektedir. UFRS 4 kapsamında sigortacıların heterojen ulusal uygulamalarını sürdürmelerine, yükümlülüklerini sözleşme tarihinde sabitlenmiş varsayımlarla, iskonto edilmemiş muallak hasar karşılıklarıyla ve örtük ihtiyatlılık marjlarıyla ölçmelerine izin verilmiştir. UFRS 17 ise söz konusu uygulamaları, sigorta sözleşmesi yükümlülüklerini üç açık bileşene ayıran tek ve güncel değer esaslı, şeffaf bir ölçüm modeliyle ikame etmektedir: (i) ifa nakit akışlarının olasılık ağırlıklı bugünkü değeri, (ii) finansal olmayan riskler için risk düzeltmesi ve (iii) Sözleşmeye Dayalı Hizmet Marjı (CSM). Standart kapsamında kazanılmamış kâr CSM içine kilitlenmekte ve teminat süresi boyunca sigorta hizmeti sunuldukça kâr veya zarar tablosuna sistematik biçimde yansıtılmaktadır. Bu durum hem kâr muhasebeleştirme zamanlamasını hem de özkaynak dinamiklerini yapısal olarak değiştirmektedir. Bu tez, söz konusu geçişin Malezya'daki halka açık sigorta şirketleri üzerindeki finansal raporlama etkilerini incelemektedir. Araştırmanın ampirik çerçevesi, Bursa Malaysia Sigorta alt sektöründe işlem gören halka açık yedi sigorta şirketidir. Araştırmada pozitivist felsefe, tümdengelimli yaklaşım ve ex-post facto arşiv tasarımı benimsenmiştir. Beş hipotez, standardın temel ölçüm köprülerinden türetilmiştir: minimum getiri oranı garantilerinin muhasebeleştirilmesi (H1–H2), Gerçekleşmiş Hasarlara İlişkin Yükümlülüğün (LIC) iskonto edilmesi (H3) ve UFRS 4 risk marjı ile UFRS 17 Risk Düzeltmesinin göreli büyüklüğü (H4–H5). Her bir şirket için sigorta sözleşmesi yükümlülükleri ile toplam özkaynaklardaki yüzdesel değişimler denetlenmiş yıllık faaliyet raporlarından hesaplanmış; H1–H5 için gerekli ikili kategorik göstergeler UFRS 17 geçiş dipnot açıklamalarından elde edilmiştir. Örneklem genelinde sigorta sözleşmesi yükümlülükleri ortalama %6,4 azalmış; toplam özkaynaklar ortalama %2 artmıştır. Yedi şirketten altısı bu beklenen yönde sonuç vermiş; Syarikat Takaful Malaysia Berhad ise Şeriat ilkeleri çerçevesinde finansal garantileri türevlerle hedge etmemiş ve UFRS 17 Risk Düzeltmesini önceki risk marjından yüksek belirlemiş olduğu için yükümlülükleri %8,88, özkaynakları ise %28,52 azalmıştır. Altı sigorta şirketi aşağıdan-yukarıya iskonto oranı yaklaşımını benimsemiş; LPI Capital ise yeterli teknik açıklama sunmaksızın yukarıdan-aşağıya yaklaşıma atıfta bulunmuştur. Şirketlerin büyük çoğunluğu CSM ölçümünde Tam Geriye Dönük, Değiştirilmiş Geriye Dönük ve Gerçeğe Uygun Değer yaklaşımlarının karmasını uygulamıştır. Bulgular IASB Etki Analizi ile tutarlı olup UFRS 17'nin asimetrik bilgiyi azaltma amacını desteklemektedir. Çalışmanın bulguları, Türkiye'de TFRS 17'nin 1 Ocak 2027 tarihinde yürürlüğe gireceği göz önünde bulundurularak, KGK ve SEDDK için karşılaştırmalı kanıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The transition from IFRS 4 to IFRS 17 represents the most fundamental change to insurance accounting in two decades. Under IFRS 4, insurers were permitted to retain heterogeneous national practices and to measure their liabilities with locked-in assumptions, undiscounted claim provisions and implicit prudential margins. IFRS 17 replaces these practices with a single, current-value, transparent measurement model in which insurance contract liabilities are decomposed into three explicit building blocks: (i) the present value of the fulfilment cash flows (FCF), (ii) the risk adjustment for non-financial risk, and (iii) the Contractual Service Margin (CSM). Day-one profit is locked into the CSM and released to profit or loss systematically over the coverage period as insurance services are rendered, materially altering the timing of profit recognition and the dynamics of equity. This thesis evaluates the financial-reporting consequences of that transition for listed insurers in Malaysia. The empirical setting is the seven publicly listed insurers on Bursa Malaysia's Insurance sub-sector. The research adopts a positivist philosophy and a deductive, ex-post facto archival design. Five hypotheses are derived from the standard's key measurement bridges: the recognition of minimum interest-rate guarantees (H1–H2), the discounting of the Liability for Incurred Claims (H3), and the relative size of the IFRS 4 risk margin compared with the IFRS 17 Risk Adjustment (H4–H5). For each insurer, the percentage change in insurance contract liabilities and in total equity is computed from audited annual reports, and the binary qualitative indicators required by H1–H5 are extracted from the IFRS 17 transition disclosures. Across the sample, insurance contract liabilities decrease by an average of 6.4% and total equity increases by an average of 2.0%. Six of the seven insurers move in this expected direction; the exception is Syarikat Takaful Malaysia Berhad, whose liabilities increase (+8.88%) and whose equity declines (−28.52%) because the entity, operating under Sharia principles, did not previously hedge financial guarantees with derivatives and adopted a higher Risk Adjustment than its prior risk margin. Six insurers apply the bottom-up discount-rate approach; LPI Capital alone references a top-down approach without sufficient technical disclosure. Most insurers use a hybrid of Full Retrospective, Modified Retrospective and Fair Value transition methods to measure the CSM. The findings are consistent with the IASB Effects Analysis and corroborate the asymmetric-information rationale for IFRS 17. The evidence is offered as a comparative benchmark for KGK and SEDDK ahead of the TFRS 17 effective date of 1 January 2027 in Turkey.