An ESP-needs analysis for EMI nursing students: The case of a private university in Türkiye
İngilizce eğitim programında öğrenim gören hemşirelik öğrencileri için 'özel amaçlı İngilizce' ihtiyaç analizi: Türkiye'de bir vakıf üniversitesi örneği
- Tez No: 1018384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil ihtiyaç analizi, ELT, Yükseköğretim, Özel amaçlı İngilizce, Öğrenciler-hemşirelik, Language need analysis, ELT, Higher education, English for Spesific Purposes, Students-nursing
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinde İngilizce eğitim veren hemşirelik programına kayıtlı hemşirelik öğrencilerinin İngilizceyi özel amaçlı kullanım (ESP) ihtiyaçlarını incelemeyi amaçlamaktadır. İngilizcenin akademik ve profesyonel sağlık hizmetleri bağlamlarında temel bir dil hâline gelmesi nedeniyle, hemşirelik öğrencilerinin dil ihtiyaçlarının belirlenmesi etkili ESP derslerinin tasarlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmada nicel ve nitel veri toplama araçlarının birlikte kullanıldığı karma yöntem araştırma deseni benimsenmiştir. Nicel veriler, farklı sınıf düzeylerinden 120 hemşirelik öğrencisine uygulanan anketler aracılığıyla toplanırken; nitel veriler hemşirelik akademisyenleriyle yapılan görüşmeler ve öğrencilerle gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri yoluyla elde edilmiştir. Bulgular, öğrencilerin İngilizceyi akademik çalışmalar, profesyonel iletişim, klinik uygulamalar ve gelecekteki kariyer fırsatları açısından oldukça önemli gördüklerini ortaya koymuştur. Dört temel dil becerisi arasında konuşma ve dinleme becerileri, EMI hemşirelik bağlamında hem en gerekli hem de en zorlayıcı beceriler olarak belirlenmiştir. Öğrenciler ayrıca mesleki odaklı ders materyallerine, uygulamalı iletişim etkinliklerine, tıbbi terminolojiye ve etkileşimli öğretim yöntemlerine ihtiyaç duyduklarını vurgulamışlardır. Bunun yanında, bulgular sınıf düzeylerine ve akademik deneyimlere göre algılanan dil ihtiyaçlarında farklılıklar olduğunu göstermiştir. Akademisyenler ise ESP derslerinin hemşirelik müfredatına entegre edilmesinin, disiplinlerarası iş birliğinin artırılmasının ve derslerin öğrencilerin akademik ve mesleki ihtiyaçlarına göre tasarlanmasının önemini vurgulamışlardır. Çalışma sonucunda mevcut İngilizce derslerinin İngilizce aracılığıyla öğretim (EMI) hemşirelik öğrencilerinin özgül dilsel ve iletişimsel gereksinimlerini karşılamada yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Bu nedenle, hemşirelik öğrencilerinin akademik başarılarını ve mesleki gelişimlerini daha iyi desteklemek amacıyla sistematik ve ihtiyaç temelli bir ESP müfredatının geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the English for Specific Purposes (ESP) needs of nursing students enrolled in an English Medium Instruction (EMI) nursing program at a private university in Türkiye. As English has become an essential language in academic and professional healthcare contexts, identifying the language needs of nursing students is crucial for designing effective ESP courses. The study employed a mixed-methods research design using both quantitative and qualitative data collection tools. Quantitative data were collected through questionnaires administered to 120 nursing students from different academic levels, while qualitative data were obtained through interviews with nursing academicians and focus group interviews with students. The findings revealed that students considered English highly important for their academic studies, professional communication, clinical practice, and future career opportunities. Among the four language skills, speaking and listening were identified as the most essential yet challenging skills in the EMI nursing context. Students also emphasized the need for profession-oriented course materials, practical communication activities, medical terminology, and interactive teaching methods. Furthermore, the results indicated differences in perceived language needs according to class levels and academic experiences. Academicians highlighted the importance of integrating ESP courses into the nursing curriculum, increasing interdisciplinary collaboration, and designing courses tailored to students' professional and academic needs. The study concludes that existing English courses are insufficient in addressing the specific linguistic and communicative demands of EMI nursing students. Therefore, a systematic and needs-based ESP curriculum should be developed to better encourage nursing students in their academic and professional development.