Yüzücülerde fiziksel aktivitelerden keyif alma ile sporda imgeleme düzeylerinin incelenmesi
The relationship between physical activity enjoyment and sport imagery levels in swimmers
  1. Tez No: 1018426
  2. Yazar: CANER ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Spor psikolojisi, Yüzme, İmgeleme, Physical activity, Sport psychology, Swimming, Imagery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, lisanslı yüzücülerde fiziksel aktivitelerden keyif alma düzeyleri ile sporda imgeleme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ayrıca fiziksel aktivitelerden keyif alma ve sporda imgeleme düzeylerinin cinsiyet, yaş, spor yılı ve eğitim durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu yüzme sporuyla aktif olarak ilgilenen 378 lisanslı yüzücüler oluşturmuştur. Araştırmanın verileri 2025–2026 sezonunda Sivas, Tokat, Kayseri ve Malatya illerinde yüzme sporuyla aktif olarak ilgilenen 12 yaş ve üzeri lisanslı yüzücülerden toplanmıştır. Veri toplama süreci 25.10.2025–25.12.2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup veriler Google Forms aracılığıyla elektronik ortamda gönüllülük esasına dayalı olarak elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik kişisel bilgi formu, Fiziksel Aktivite Keyif Alma Ölçeği (FAKÖ) ve Sporda İmgeleme Envanteri (SİE) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regreasyon analizleri uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre yüzücülerin fiziksel aktivitelerden keyif alma ve sporda imgeleme düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir. Demografik değişkenlere ilişkin analizlerde bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklar bulunurken, bazı değişkenlerde anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Fiziksel aktivitelerden keyif alma ile sporda imgeleme düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde, iki değişken arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (r=0,472; p<0,01). Bu bulgu, fiziksel aktivite sürecinden daha fazla keyif alan yüzücülerin sporda imgeleme becerilerini daha yüksek düzeyde kullandıklarını göstermektedir. Sonuç olarak, fiziksel aktivitelerden keyif alma ile sporda imgeleme arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunduğu, fiziksel aktivitelerden keyif alma düzeyinin sporda imgelemenin anlamlı bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Fiziksel aktivitelerden keyif alma ve sporda imgeleme düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre farklılaştığı, bazı değişkenlere göre ise farklılaşmadığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular, yüzücülerde fiziksel aktiviteden alınan keyfin artırılmasının imgeleme becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini göstermekte olup, antrenman programlarının planlanması ve spor psikolojisi uygulamalarına bilimsel katkı sunacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between enjoyment of physical activity and imagery levels in sport among licensed swimmers. In addition, the study aimed to determine whether enjoyment of physical activity and imagery levels differed according to gender, age, sport experience, and educational status. The research was conducted using a correlational survey design, one of the quantitative research methods. The study sample consisted of 378 licensed swimmers actively engaged in the sport of swimming. The data were collected during the 2025–2026 season from licensed swimmers aged 12 years and older who were actively involved in swimming in the provinces of Sivas, Tokat, Kayseri, and Malatya. The data collection process was carried out between October 25, 2025, and December 25, 2025. Data were collected electronically through Google Forms on a voluntary basis. A personal information form was used to obtain participants' demographic characteristics, together with the Physical Activity Enjoyment Scale (PACES) and the Sport Imagery Questionnaire (SIQ). Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and simple linear regression analysis were used to analyze the data. The level of statistical significance was set at p < .05. The findings indicated that swimmers generally demonstrated high levels of both enjoyment of physical activity and imagery in sport. Analyses of the demographic variables revealed significant differences in some sub-dimensions, whereas no significant differences were found for certain variables. Examination of the relationship between enjoyment of physical activity and imagery levels revealed a positive, moderate, and statistically significant correlation between the two variables (r = .472, p < .01). This finding suggests that swimmers who derive greater enjoyment from physical activity tend to use imagery skills in sport more extensively. In conclusion, a positive, moderate, and statistically significant relationship was identified between enjoyment of physical activity and imagery in sport, and enjoyment of physical activity was found to be a significant predictor of imagery in sport. Furthermore, enjoyment of physical activity and imagery levels varied according to some demographic variables, whereas no significant differences were observed for others. The findings suggest that enhancing swimmers' enjoyment of physical activity may contribute to the development of their imagery skills and provide a scientific basis for the planning of training programs and applications in sport psychology