Farklı grenlere sahip aşındırıcılarla prepare edilen mine yüzeylerinde bağlanma dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of bond strength on enamel surfaces prepared with abrasives of different grit sizes
- Tez No: 1018475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ŞİRİN KARAARSLAN, DOÇ. DR. HÜSEYİN HATIRLI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma dayanımı, Total etch, Universal adeziv, Mineye bağlanma, Aşındırıcı, Bond strength, total-etch, universal adhesive, enamel bonding, abrasive
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı gren büyüklüklerindeki aşındırıcılarla yüzey hazırlığı yapılan mineye kompozit rezinlerin bağlanma dayanımını ve yüzey hazırlık protokollerinin adezyon performansına etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 65 adet çekilmiş insan üçüncü büyük azı dişi kullanıldı. 60 diş, iki farklı adeziv sistem (Optibond FL, Kerr; Single Bond Universal, 3M) ve 5 farklı yüzey hazırlama yöntemine göre alt gruplara dağıtıldı (n=6). Yüzey hazırlığı; çok kalın, kalın, ince ve çok ince OptiDisc diskleri (OptiDisc, Kerr) ve sarı kuşaklı elmas frez (FG 166, X-Fine, Horico) kullanılarak gerçekleştirildi. Kalan 5 diş yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra Taramalı Elektron Mikroskobunda (TESCAN MIRA3) incelendi. Örnekler, kompozit rezinle (GC A'chord, GC) restore edildi. Hassas kesme cihazı (Micracut 152, METKON) kullanılarak 1 mm (±0.1 mm) genişliğinde dikdörtgen prizma örnekler elde edildi. Örneklerin yarısı 5-55 °C sıcaklık aralığında 25.000 kez termal döngüye (Thermocycler,SD Mechatronik GmbH) tabi tutuldu. Mikrogerilim bağlanma dayanımı testi (Shimadzu Corp.) gerçekleştirildi. Veriler üç yönlü ANOVA ve Tukey HSD testleri ile analiz edildi. Bulgular: Yüzey hazırlık yöntemi ve adeziv sistem bağlanma dayanımını anlamlı olarak etkiledi. Yaşlandırma öncesinde OptiBond FL grubunda turuncu disk, bordo ve kırmızı diskten; Single Bond Universal grubunda sarı disk, bordo diskten anlamlı derecede daha yüksek bağlanma dayanımı gösterdi (p<0,05). Adeziv sistemler karşılaştırıldığında, turuncu disk ve sarı fissür frez gruplarında OptiBond FL daha yüksek bağlanma dayanımı gösterdi. Yaşlandırma tüm gruplarda bağlanma dayanımını azalttı. Kırılma tipi analizinde koheziv kırıklar baskın bulundu. Sonuç: Mine yüzey hazırlığında ince grenli aşındırıcıların tercih edilmesi ve adeziv sistemin yüzey hazırlık protokolüyle birlikte planlanması önerilebilir. Bu sonuçların klinik geçerliliğinin doğrulanması için in vivo ve randomize kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır. viii
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the bond strength of composite resin to enamel surfaces prepared with abrasives of different grit sizes and to investigate the effect of different surface preparation protocols on adhesive performance. Materials and Methods: Sixty-five extracted human third molars were used. Sixty teeth were assigned to two adhesive system groups (OptiBond FL, Kerr; Single Bond Universal, 3M) and five surface preparation subgroups (n=6). Surface preparation was performed using extra-coarse, coarse, fine, and extra-fine OptiDisc discs (OptiDisc, Kerr) and an extra-fine diamond bur (FG 166, X-Fine, Horico). Five additional teeth were examined by scanning electron microscopy (TESCAN MIRA3). Specimens were restored with resin composite (GC A'chord, GC). Rectangular prism-shaped specimens (1 mm ±0.1 mm) were prepared using a precision cutting device (Micracut 152, METKON). Half of the underwent 25,000 thermal cycles between 5°C and 55°C (Thermo-cycler, SD Mechatronik GmbH). Microtensile bond strength was measured (Shimadzu Corp.). Data were analyzed using three-way (ANOVA) and Tukey's HSD test. Results: Surface preparation method and adhesive system significantly affected bond strength. Before aging, the orange disc group in the OptiBond FL adhesive showed significantly higher bond strength than the burgundy and red disc groups, whereas the yellow disc group in the Single Bond Universal adhesive showed significantly higher bond strength than the burgundy disc group (p<0.05). OptiBond FL showed higher bond strength than Single Bond Universal in the orange disc and extra-fine diamond bur groups. Thermal aging significantly reduced bond strength in all groups. Cohesive failure was the predominant failure mode. Conclusion: Fine-grit abrasives are recommended for enamel surface preparation, and adhesive selection should be planned according to the surface preparation protocol. Further in vivo and randomized controlled clinical studies are needed to confirm the clinical relevance of these findings. x