KOAH hastalarında hematolojik belirteçlerin FEV1 kaybını öngörmedeki rolü
The role of hematological markers in predicting FEV1 decline in patients with COPD
- Tez No: 1018529
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN AYKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, FEV1 Kaybı, Eritrosit Dağılım Genişliği (RDW), Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR), Eozinofil, COPD, FEV1 Decline, Red Cell Distribution Width (RDW), Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), Eosinophils
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nda (KOAH) fonksiyonel progresyon hastalar arasında değişken seyretmekte ve uzun dönem FEV1 kaybını öngörebilecek kolay ulaşılabilir biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, stabil dönem KOAH hastalarında rutin hemogram parametrelerinden eritrosit dağılım genişliği (RDW), nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve periferik kan eozinofil düzeylerinin uzun dönem FEV1 kaybı ile ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli retrospektif çalışmaya, KOAH tanısı ile takip edilen, en az üç yıl arayla yapılmış iki stabil dönem SFT ölçümü bulunan ve başlangıç SFT'si ile eş zamanlı stabil dönem hemogram ve CRP değerlerine ulaşılabilen 153 hasta dahil edildi. Stabil dönem, SFT veya kan örneklemi sırasında akut alevlenme ya da aktif enfeksiyon bulgusu olmaması ve başlangıç CRP düzeyinin <10 mg/L olması olarak tanımlandı. İki SFT arasındaki FEV1 değişimi izlem süresine göre aylık ve yıllık kayıp olarak hesaplandı. RDW, NLR ve eozinofil düzeylerinin FEV1 kaybı ile ilişkisi korelasyon ve çok değişkenli lineer regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 23'ü kadın, 130'u erkekti. Yaş ortalaması 65,79 ± 9,83 yıl, ortalama izlem süresi 83,43 ± 34,12 ay idi. Aylık FEV1 kaybı ile RDW düzeyi arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı (r=0,252, p=0,002). NLR ve periferik kan eozinofil düzeyleri ile aylık FEV1 kaybı arasında anlamlı ilişki izlenmedi. Çok değişkenli lineer regresyon analizinde RDW, yaş, cinsiyet, paket-yıl, başlangıç FEV1 yüzdesi ve komorbidite varlığı için düzeltme yapıldıktan sonra da aylık FEV1 kaybı ile bağımsız olarak ilişkili bulundu (B=0,544, p=0,002). RDW >14,5 olan hastalarda düzeltilmiş ortalama aylık FEV1 kaybı, RDW ≤14,5 olanlara göre daha yüksekti (4,446 mL/ay ve 2,015 mL/ay; p<0,001). Sonuç: Stabil KOAH hastalarında yüksek RDW düzeyi, daha belirgin uzun dönem FEV1 kaybı ile ilişkilidir. NLR ve periferik kan eozinofil düzeyleri FEV1 kaybı ile anlamlı ilişki göstermemiştir. RDW, KOAH'ta fonksiyonel progresyon eğilimini yansıtabilecek pratik, düşük maliyetli ve kolay ulaşılabilir bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Functional progression in Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) varies among patients, and easily accessible biomarkers are needed to predict long-term FEV1 decline. This study aimed to evaluate the association of routine hemogram parameters, including red cell distribution width (RDW), neutrophil-tolymphocyte ratio (NLR), and peripheral blood eosinophil levels, with long-term FEV1 decline in patients with stable COPD. Materials and Methods: This single-center retrospective study included 153 patients followed up with a diagnosis of COPD who had two stable-period pulmonary function test measurements performed at least three years apart and available stableperiod hemogram and CRP values obtained concurrently with the baseline pulmonary function test. Clinical stability was defined as the absence of acute exacerbation or active infection at the time of pulmonary function testing or blood sampling, with a baseline CRP level of <10 mg/L. The change in FEV1 between the two pulmonary function tests was calculated as monthly and annual decline according to the followup duration. The associations of RDW, NLR, and eosinophil levels with FEV1 decline were evaluated using correlation and multivariable linear regression analyses. Results: Of the patients, 23 were female and 130 were male. The mean age was 65.79 ± 9.83 years, and the mean follow-up duration was 83.43 ± 34.12 months. A significant positive correlation was found between monthly FEV1 decline and RDW level (r=0.252, p=0.002). No significant association was observed between monthly FEV1 decline and NLR or peripheral blood eosinophil levels. In multivariable linear regression analysis, RDW remained independently associated with monthly FEV1 decline after adjustment for age, sex, pack-years, baseline FEV1 percentage, and the presence of comorbidity (B=0.544, p=0.002). The adjusted mean monthly FEV1 decline was higher in patients with RDW >14.5 than in those with RDW ≤14.5 (4.446 mL/month vs. 2.015 mL/month; p<0.001). Conclusion: High RDW levels in patients with stable COPD are associated with more pronounced long-term FEV1 decline. NLR and peripheral blood eosinophil levels were not significantly associated with FEV1 decline. RDW may be considered a practical, low-cost, and easily accessible biomarker reflecting the tendency for functional progression in COPD.