Sısplatının işıtsel ve vestıbüler sıstem üzerindeki toksık etkılerının araştırılması
Investigation of the toxic effects of cisplatin on the auditory and vestibular systems
- Tez No: 1018670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Odyoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Audiology
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Ototoksisite, Tinnitus, Vestibüler Bozukluk, Antibiyotikler-antineoplastik, Orta kulak, İç kulak, Cisplatin, Ototoxicity, Tinnitus, Vestibular Disorder, Antibiotics-antineoplastic, Middle ear, Ear-inner
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, gözlemsel, karşılaştırmalı ve kesitsel bir tasarıma sahiptir. Platin bazlı kemoterapötik bir ajan olan sisplatinin vestibüler, işitsel ve tinnitus üzerindeki etkilerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. Başlangıçta değerlendirilen bireylerden eksik klinik veriler, ileri derecede işitme kaybı, otolojik cerrahi öyküsü, vestibüler sistemi etkileyen başka bir hastalık veya önceden ototoksik ilaç kullanımı gibi nedenlerle dışlama kriterleri uygulanarak çalışma grubu oluşturulmuştur. Dâhil edilen bireylerin demografik özellikleri, sisplatinin toplam dozu, kullanım süresi ve eşlik eden sistemik hastalıkları kaydedilmiştir. Değerlendirme kapsamında saf ses odyometrisi, timpanometri, akustik refleks ölçümleri, TEOAE, DPOAE, Tinnitus Engellilik Anketi (TEA) ve Vestibüler Bozukluklar Günlük Yaşam Aktiviteleri (VBGYA) Ölçeği uygulanmış; sisplatin grubu ile kontrol grubu sonuçları karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, sisplatin kullanan hastalarda özellikle yüksek frekanslarda belirgin sensörinöral işitme kaybı geliştiğini, tinnitus insidansı ve şiddetinin arttığını, vestibüler sistem üzerinde ise daha sınırlı ancak klinik olarak anlamlı etkiler oluştuğunu göstermektedir. Ayrıca DPOAE'nin sisplatin ototoksisitesinin erken tanısında saf ses odyometriden daha hassas bir yöntem olduğu, TEA ve VBGYA gibi subjektif ölçeklerin ise yaşam kalitesi üzerindeki etkilerin değerlendirilmesinde vazgeçilmez olduğu ortaya konmuştur. Bu bulgular, sisplatin tedavisi alan hastalarda düzenli odyolojik, vestibüler ve tinnitus değerlendirmelerinin yapılması gerektiğini, bu değerlendirmelerde yüksek frekans odyometrisi ve DPOAE ölçümlerine öncelik verilmesi gerektiğini güçlü biçimde desteklemektedir. Özellikle risk altındaki hasta gruplarında erken dönemde yapılan izlemler, geri dönüşsüz hasarların ve yaşam kalitesini etkileyen semptomların erken saptanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This observational, comparative, cross-sectional study evaluated the vestibular, auditory, and tinnitus-related effects of cisplatin, a platinum-based chemotherapy agent known for ototoxicity, compared to a healthy control group.Exclusion criteria included missing clinical data, advanced hearing loss, otological surgery history, vestibular system diseases, or prior ototoxic drug use. Demographic characteristics, total cisplatin dose, treatment duration, and systemic diseases were recorded. Assessments included pure-tone audiometry, tympanometry, acoustic reflex measurements, TEOAE, DPOAE, the Tinnitus Handicap Inventory (THI), and the Vestibular Disorders Activities of Daily Living (VDADL) Scale. Results from the cisplatin and control groups were compared. The results demonstrate that cisplatin users develop significant high-frequency sensorineural hearing loss, increased tinnitus incidence and severity, and clinically meaningful vestibular effects. DPOAE is more sensitive than pure-tone audiometry for early cisplatin ototoxicity detection, while subjective scales like THI and VDADL are essential for assessing quality of life impacts. These findings strongly support regular audiological, vestibular, and tinnitus evaluations in patients receiving cisplatin therapy, with priority given to high-frequency audiometry and DPOAE measurements. Early monitoring in at-risk patient groups may facilitate early detection of irreversible damage and quality-of-life symptoms, enabling timely preventive measures.