Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının akademik destek kaynaklarının sosyal ağ analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of academic support resources of physical education and sports teacher candidates with social network analysis
- Tez No: 1018682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Spor, Psychology, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: sosyal destek, akademik destek, sosyal ağ analizi, akademik başarı, beden eğitimi, social support, academic support, social network analysis, academic achievement, physical education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının akademik destek kaynaklarını Sosyal Ağ Analizi yöntemiyle incelemek ve bu desteklerin akademik başarı ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırmaya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören lisans öğrencileri katılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve sosyal ağ analizi ölçümleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, öğrencilerin akademik destek kaynaklarının çeşitlilik gösterdiğini ve özellikle akran desteğinin akademik süreçlerde önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Sosyal ağ analizi bulgularına göre, akademik destek ilişkilerinin belirli öğrenciler etrafında yoğunlaştığı ve bazı öğrencilerin ağ içerisinde yüksek merkeziyet değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonuçları, sosyal ağ ölçümleri ile akademik başarı arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermiştir (p <0.05). Ayrıca, akademik destek ağında merkezi konumda bulunan öğrencilerin akademik başarı düzeylerinin diğer öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, akademik destek süreçlerinin yalnızca bireysel algılar üzerinden değil, ilişkisel ve yapısal bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the academic support resources of physical education and sports teacher candidates using Social Network Analysis and to investigate the relationship between these supports and academic achievement. The study was conducted with undergraduate students in the Department of Physical Education and Sports Teaching at Muğla Sıtkı Koçman University. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, and social network analysis measures were used to analyse the data. The findings revealed that academic support resources varied among students and that peer support played a significant role in academic processes. According to social network analysis results, academic support relationships were concentrated around certain students, and some individuals had higher centrality values within the network. Correlation analysis results indicated positive, statistically significant relationships between social network measures and academic achievement (p < 0.05). Additionally, students who occupied central positions in the academic support network had higher academic achievement levels compared to others. These findings suggest that academic support processes should be evaluated not only from an individual perspective but also from a relational and structural perspective.