Aşil tendon tamiri sonrası farklı çömelme pozisyonlarında postüral düzgünlüğün incelenmesi
Examination of postural alignment in different squat positions following achilles tendon repair
- Tez No: 1018687
- Danışmanlar: PROF. DR. DEFNE KAYA UTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aşil Tendon Rüptürü, Aşil Tendon Tamiri, İşlevsel Performans, Kas Elastik Özellikleri, Postüral Düzgünlük, Propriyosepsiyon, Aşil tendonu, Biyomekanik, Rüptür, Tendon yaralanmaları, Achilles Tendon Repair, Achilles Tendon Rupture, Functional Performance, Muscle Elastic Properties, Postural Alignment, Proprioception, Achilles tendon, Biomechanics, Rupture, Tendon injuries
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Aşil tendon tamir cerrahisi geçirmiş bireylerde dinamik postüral düzgünlüğü sağlıklı bireylerle karşılaştırmak ve postüral düzgünlük, propriyosepsiyon, kas elastik özellikleri ve işlevsel performans arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Vaka-kontrol tasarımındaki çalışmaya minimal invaziv Aşil tendon tamiri geçirmiş 16 erkek birey ve 16 sağlıklı erkek birey dâhil edildi. Postüral düzgünlük baş üstü çömelme sırasında SquatScreen® modülü ile; ayak bileği propriyosepsiyonu 10° dorsifleksiyon ve 15° plantarfleksiyon hedef açılarında aktif açı tekrarı testiyle; kas elastik özellikleri MyotonPRO ile, işlevsel performans parmak ucuna kalkış testi, tek bacakla öne sıçrama testi ve Ayak-Ayak Bileği Sonuç Skoru ile değerlendirildi. Bulgular: Cerrahi grup etkilenen taraf ile sağlıklı grup baskın taraf karşılaştırıldığında bazı postüral düzgünlük değişkenlerinde fark saptandı (p<0,05). Cerrahi grupta propriyosepsiyon duyusu açısından taraflar arasında fark bulunmadı (p>0,05). Kas elastik özelliklerinde taraflar arasında yalnızca rectus femoris sünme değişkeninde fark saptanırken (p=0,036), gruplar arası farklılıklar özellikle hamstring kas grubunda belirgindi (p<0,05). Cerrahi grupta parmak ucuna kalkış testi performansı ve Ayak-Ayak Bileği Sonuç Skoru alt ölçekleri daha düşük bulundu (p<0,05); tek bacakla öne sıçrama testinde fark saptanmadı (p>0,05). Cerrahi grupta 10° dorsifleksiyon propriyosepsiyonu ile gastroknemius lateralis logaritmik azalma değişkeni arasında negatif ilişki (r=-0,511; p=0,043), kas elastik özellikleri ile işlevsel performans arasında ilişkiler saptandı (r=-0,640 ile r=0,750; p<0,05). Sonuç: Minimal invaziv Aşil tendon tamiri geçirmiş bireylerde propriyosepsiyon duyusu korunmuş görünürken, dinamik postüral düzgünlük, hamstring kas elastik özellikleri, parmak ucuna kalkış performansı ve hasta bildirimli ayak-ayak bileği fonksiyonları sağlıklı bireylerden farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to compare dynamic postural alignment between individuals who underwent Achilles tendon repair surgery and healthy individuals, and to examine the relationships between postural alignment, proprioception, muscle elastic properties, and functional performance. Materials and Methods: Sixteen male individuals who underwent minimally invasive Achilles tendon repair and 16 healthy male individuals were included in this case-control study. Postural alignment was assessed during the overhead squat using the SquatScreen® module; ankle proprioception was evaluated at 10° dorsiflexion and 15° plantar flexion target angles using the active angle reproduction test; muscle elastic properties were assessed with MyotonPRO; and functional performance was evaluated using the heel-rise test, single-leg forward jump test, and Foot and Ankle Outcome Score. Results: Significant differences were found in some postural alignment variables when the affected side of the surgical group was compared with the dominant side of the healthy group (p<0.05). No side-to-side difference was found in proprioception in the surgical group (p>0.05). Among muscle elastic properties, only rectus femoris creep differed between sides (p=0.036), while between-group differences were mainly observed in the hamstring muscle group (p<0.05). Heel-rise test performance and Foot and Ankle Outcome Score subscales were lower in the surgical group (p<0.05), whereas no difference was found in the single-leg forward jump test (p>0.05). In the surgical group, a negative relationship was found between 10° dorsiflexion proprioception and gastrocnemius lateralis logarithmic decrement (r=-0.511; p=0.043), and significant relationships were found between muscle elastic properties and functional performance (r=-0.640 to r=0.750; p<0.05). Conclusion: In individuals who underwent minimally invasive Achilles tendon repair, proprioception appears to be preserved; however, dynamic postural alignment, hamstring muscle elastic properties, heel-rise performance, and patient-reported foot and ankle functions differ from healthy individuals.