Etkinlik temelli sürdürülebilirlik eğitiminin okul öncesi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitimine yönelik inançlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of activity-based sustainability education on preschool teacher candidates' beliefs regarding sustainable development and environmental education
  1. Tez No: 1018698
  2. Yazar: AYŞE DURAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED FATİH KÜÇÜKKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, okul öncesi öğretmen adayları, sürdürülebilirlik eğitimi, Çevre eğitimi, Century of Türkiye Education Model, Preschool teacher candidates, Education for Sustainability, Environmental Education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Etkinlik Temelli Sürdürülebilirlik Eğitiminin okul öncesi öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitimine yönelik inançları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı'nda lisans öğrenimi gören ve“Çevre Eğitimi”dersini alan 54 üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden benzeşik örnekleme ile belirlenmiş ve her birinde 27 katılımcının yer aldığı deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Sekiz hafta boyunca, haftada iki saat teorik ve uygulamalı olarak yürütülen süreçte; deney grubuna“Etkinlik Temelli Sürdürülebilirlik Eğitimi”, kontrol grubuna ise mevcut müfredata uygun“Çevre Eğitimi”verilmiştir. Uygulama sürecinde ayrıca öğretmen adaylarına“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”tanıtılmıştır. Araştırma verileri;“Kişisel Bilgi Formu”,“Sürdürülebilir Kalkınma Ölçeği”ve“Çevre Eğitiminin Okul Öncesi Eğitimle Bütünleştirilmesine Yönelik İnançlar Anketi”aracılığıyla ön test ve son test olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde parametrik testlerden Bağımsız Örneklemler t-Testi ve Bağımlı (Eşleştirilmiş) Örneklemler t-Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, deney grubundaki öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ve çevre eğitimini okul öncesi eğitimle bütünleştirmeye yönelik inançlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğunu göstermiştir (p < .01). Hesaplanan etki büyüklüğü (η² = .743), Etkinlik Temelli Sürdürülebilirlik Eğitiminin yüksek düzeyde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Kontrol grubunda da bazı alt boyutlarda anlamlı artışlar gözlenmekle birlikte, bu gelişimin deney grubuna kıyasla daha sınırlı kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of Activity-Based Sustainability Education on preschool teacher candidates' beliefs regarding sustainable development and the integration of environmental education into early childhood education. The study group consisted of 54 third-year undergraduate students enrolled in the Preschool Education Program at the Faculty of Education, Bolu Abant Izzet Baysal University, who were taking the“Environmental Education”course during the 2024-2025 academic year. The study group was selected using homogeneous sampling, a purposive sampling technique, forming two groups of 27 participants each. Over an eight-week period, consisting of two hours of theoretical and practical sessions per week, the experimental group received“Activity-Based Sustainability Education,”whereas the control group received standard“Environmental Education”in accordance with the current curriculum. Additionally, the“Century of Türkiye Education Model”was introduced to the teacher candidates during the implementation process. Data were collected using a“Personal Information Form,”the“Sustainable Development Scale,”and the“Beliefs About Integrating Environmental Education into Early Childhood Education Questionnaire,”which were administered as pre-tests and post-tests. For data analysis, parametric tests, including the Independent Samples t-Test and Paired Samples t-Test, were utilized. The findings revealed a statistically significant increase in the experimental group's beliefs regarding sustainable development and the integration of environmental education into early childhood education (p < .01). The calculated effect size (η² = .743) demonstrated that the Activity-Based Sustainability Education had a large effect. Although statistically significant improvements were observed in certain sub-dimensions within the control group, this progress remained relatively limited compared to the experimental group.