Prematüre bebeklerde kan prolaktin, kortizol ve tiroid hormonlarının respiratuvar distres sendromu ile ilişkisi
Association of serum prolactin, cortisol, and thyroid hormone levels with respiratory distress syndrome in preterm infants
- Tez No: 1018716
- Danışmanlar: DR. YASEMİN AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre bebek, Respiratuvar Distres Sendromu, prolaktin, kortizol, tiroid hormonları, yenidoğan, Neonatoloji, Respiratuar sıkıntı sendromu, Preterm infant, Respiratory Distress Syndrome, prolactin, cortisol, thyroid hormones, neonate, Neonatology
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Respiratuvar Distres Sendromu (RDS), prematüre bebeklerde surfaktan yetersizliğine bağlı gelişen ve neonatal dönemin başlıca mortalite ve morbidite nedenlerinden biridir. Fetal akciğer matürasyonunda prolaktin, kortizol ve tiroid hormonlarının önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada, prematüre bebeklerde yaşamın ilk 24 saatinde ölçülen serum prolaktin, kortizol, tiroid stimülan hormon (TSH), total tiroksin (tT4) ve serbest tiroksin (fT4) düzeyleri ile Respiratuvar Distres Sendromu arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya 1 Mart 2009–30 Eylül 2009 tarihleri arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen, gebelik yaşı 37 haftanın altında olan 117 prematüre yenidoğan dahil edildi. Enfeksiyon, majör konjenital anomali, intrakraniyal kanama, pnömotoraks, nekrotizan enterokolit ve maternal endokrin hastalık öyküsü bulunan olgular çalışma dışı bırakıldı. Olgular RDS gelişen (n=56) ve RDS gelişmeyen (n=61) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Postnatal ilk 24 saatte alınan serum örneklerinde TSH, tT4, fT4, kortizol ve prolaktin düzeyleri kemilüminimetrik yöntemle ölçüldü ve istatistiksel olarak karşılaştırıldı. RDS gelişen bebeklerde doğum ağırlığı ve gebelik haftası anlamlı derecede daha düşük, mortalite oranı ise anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Beşinci dakika APGAR skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamakla birlikte, RDS gelişen olguların büyük kısmında APGAR skorunun 4–7 arasında olduğu görüldü. RDS grubunda hastanede yatış süresi anlamlı olarak daha uzundu. Hormon düzeyleri karşılaştırıldığında, RDS gelişen bebeklerde total T4, kortizol ve prolaktin düzeylerinin RDS gelişmeyen gruba göre anlamlı derecede düşük olduğu, buna karşın TSH ve serbest T4 düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmadığı saptandı. RDS'li bebeklerde gebelik haftası azaldıkça TSH ve prolaktin düzeylerinin de anlamlı olarak azaldığı görüldü. RDS gelişmeyen bebeklerde ise yalnızca kortizol düzeylerinin gebelik haftalarına göre anlamlı farklılık gösterdiği ve 28–30 gebelik haftasında diğer gruplara göre daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak, prematüre bebeklerde düşük serum total T4, kortizol ve prolaktin düzeyleri Respiratuvar Distres Sendromu ile ilişkili bulundu. Ayrıca RDS'li olgularda gebelik haftasının azalmasıyla birlikte TSH ve prolaktin düzeylerinin de azaldığı gösterildi. Bu bulgular, fetal akciğer matürasyonunda rol oynayan hormonların RDS patogenezindeki önemini desteklemektedir. RDS'li prematüre bebeklerde tiroid fonksiyonlarının izlenmesinin ve bu alanda yapılacak ileri çalışmaların klinik açıdan yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Respiratory Distress Syndrome (RDS) is one of the leading causes of neonatal morbidity and mortality in preterm infants and results primarily from pulmonary surfactant deficiency. Prolactin, cortisol, and thyroid hormones are known to play important roles in fetal lung maturation. The aim of this study was to investigate the relationship between serum prolactin, cortisol, thyroid-stimulating hormone (TSH), total thyroxine (tT4), free thyroxine (fT4), and the development of Respiratory Distress Syndrome in preterm infants. A total of 117 preterm infants born before 37 weeks of gestation and admitted to the Neonatal Intensive Care Unit of Dr. Lütfi Kırdar Kartal Training and Research Hospital between March 1 and September 30, 2009, were enrolled in the study. Infants with evidence of infection, major congenital anomalies, intracranial hemorrhage, pneumothorax, necrotizing enterocolitis, or a maternal history of endocrine disease were excluded. The study population was divided into infants with RDS (n=56) and without RDS (n=61). Serum TSH, total T4, free T4, cortisol, and prolactin concentrations obtained within the first 24 hours after birth were measured using a chemiluminescent immunoassay and statistically compared between the groups. Infants with RDS had significantly lower birth weight and gestational age and a significantly higher mortality rate than those without RDS. Although no statistically significant difference was observed in the fifth-minute APGAR scores, most infants with RDS had APGAR scores between 4 and 7. The duration of hospitalization was significantly longer in the RDS group. Serum total T4, cortisol, and prolactin levels were significantly lower in infants with RDS, whereas no significant differences were observed in TSH or free T4 levels. Among infants with RDS, decreasing gestational age was associated with significantly lower TSH and prolactin levels. In infants without RDS, only cortisol levels varied significantly according to gestational age, with the highest levels observed in those born between 28 and 30 weeks of gestation. In conclusion, decreased serum total T4, cortisol, and prolactin levels were associated with Respiratory Distress Syndrome in preterm infants. Furthermore, TSH and prolactin levels declined significantly with decreasing gestational age in infants with RDS. These findings support the role of endocrine factors in fetal lung maturation and the pathogenesis of RDS. Careful monitoring of thyroid function in preterm infants with RDS and further studies investigating the relationship between endocrine function and neonatal respiratory morbidity are warranted.