Yapay zekayla üretilmiş Atatürk filmleriyle öğretimin öğrencilerin akademik başarısına etkisi
The effect of teaching with AI-generated Atatürk films on students' academic achievement
  1. Tez No: 1018960
  2. Yazar: KÜBRA TORBALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UTKU ÖZENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk, Yapay zeka, Öğretim, Artificial intelligence, Teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yapay zekâ ile üretilmiş Atatürk filmleriyle gerçekleştirilen öğretimin öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma, 2025-2026 eğitim öğretim yılında Muş ilinde öğrenim gören 8. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmada deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test uygulanmıştır. Deney grubunda dersler yapay zekâ ile üretilmiş Atatürk filmleri kullanılarak işlenirken, kontrol grubunda mevcut öğretim programına uygun olarak dersler yürütülmüştür. Uygulama süreci üç hafta boyunca toplam dokuz ders saati olarak gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yapay zekâ ile üretilmiş Atatürk filmleriyle gerçekleştirilen öğretimin öğrencilerin akademik başarılarını artırmada geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda yapay zekâ destekli eğitim materyallerinin sosyal bilgiler öğretiminde kullanılmasının öğrencilerin öğrenme süreçlerine olumlu katkı sağlayabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of teaching with AI-generated Atatürk films on students' academic achievement. A quasi-experimental research design, one of the quantitative research methods, was employed in the study. The research was conducted with 8th-grade students studying in Muş during the 2025–2026 academic year. A pre-test and post-test were administered to both the experimental and control groups. While the lessons in the experimental group were taught using AI-generated Atatürk films, the lessons in the control group were conducted in accordance with the existing curriculum. The implementation process lasted for three weeks and covered a total of nine class hours. Data were collected through an achievement test developed by the researcher. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. The findings revealed that teaching with AI-generated Atatürk films was more effective in improving students' academic achievement than traditional teaching methods. Based on the findings, it was concluded that the use of AI-supported educational materials in social studies teaching can positively contribute to students' learning processes.