Pre-service chemistry teachers' conceptual understanding on 10th grade sustainability theme in 2024 Chemistry Curriculum
Kimya öğretmen adaylarının 2024 Kimya Öğretim Programındaki 10. sınıf sürdürülebilirlik temasına ilişkin kavramsal anlamaları
  1. Tez No: 1019004
  2. Yazar: MERVE ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEZDAN BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Kimya eğitimi, Çevresel sürdürülebilirlik, Science education, Chemistry education, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2024 Maarif Modeli Kimya Dersi Öğretim Programı'nda yer alan 10. sınıf Sürdürülebilirlik Teması kapsamında kimya öğretmeni adaylarının kavramsal anlamalarını incelemektir. Araştırmada ele alınan konular; yeşil kimya ile ozon tabakasının incelmesi, küresel ısınma, kirlilik türleri, su ve karbon ayak izleri ve asit yağmurları gibi küresel çevre sorunlarını kapsamaktadır. Bu çalışma, nitel kesitsel betimsel araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, iki devlet üniversitesinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf kimya öğretmenliği öğrencileri oluşturmaktadır. Veriler, Kabapınar ve diğerleri (2018) tarafından geliştirilen Çevre Sorunları Bilgi Ölçeği ile araştırmacılar tarafından geliştirilen ve uzman görüşü doğrultusunda düzenlenen Yeşil Kimya Bilgi Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular, kimya öğretmeni adaylarının çevre sorunları ve yeşil kimya konusunda temel düzeyde bilgiye sahip olduklarını, ancak kavramsal anlamalarının sınırlı olduğunu ve çeşitli kavram yanılgıları içerdiğini göstermiştir. Özellikle katılımcıların sera etkisi, küresel ısınma, iklim değişikliği ve ozon tabakasının incelmesi gibi ilişkili kavramları ayırt etmede ve yeşil kimya ilkelerini hatırlamada zorlandıkları belirlenmiştir. Ayrıca, yeşil kimya ilkelerine uygun deney tasarlama ve mikro ölçekli deneyleri değerlendirme gibi uygulama ve bağlam temelli sorularda daha başarılı oldukları görülmüştür. Bu çalışma, kimya öğretmeni adaylarının yeşil kimya ve küresel çevre sorunlarına ilişkin kavramsal anlamalarını incelemesi bakımından kimya eğitimi alanına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the conceptual understanding of pre-service chemistry teachers within the scope of the 10th grade Sustainability Theme in the 2024 Maarif Model Chemistry Curriculum. The topics addressed in the research include green chemistry and global environmental issues, such as ozone layer depletion, global warming, types of pollution, water and carbon footprint, and acid rain. This study employed a qualitative cross-sectional descriptive design. The sample consisted of 3rd and 4th year chemistry teacher education students from two public universities. Data were collected using the Environmental Issues Knowledge Scale developed by Kabapınar et al. (2018) and the Green Chemistry Knowledge Scale developed by the researchers and reviewed by experts. Content analysis was employed for data analysis. The results indicated that although pre-service chemistry teachers demonstrated a basic level of understanding of environmental issues and green chemistry, their conceptual understanding was limited and included several misconceptions. In particular, participants experienced difficulties in distinguishing between related concepts, such as the greenhouse effect, global warming, climate change, and ozone layer depletion, and in recalling green chemistry principles. In addition, while participants were relatively more successful in practical and context-based questions, such as designing experiments according to green chemistry principles and evaluating micro-scale experiments, they demonstrated limited understanding of the theoretical foundations of green chemistry. This study is significant for chemistry education and teacher education programs, as it examines pre-service chemistry teachers' conceptual understanding of green chemistry and global environmental issues.