Two cultural spaces in the focus of public sphere : Kiraathane Istanbul Literature House and Kültürhane
Kamusal alan odağında iki kültürel mekân : Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi ve Kültürhane
  1. Tez No: 1019098
  2. Yazar: FATMA ONAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERHAN ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Fine Arts, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel mekan, Sanat ve kültür kurumları, Temel özgürlükler, Physical space, Art and cultural institutions, Fundamental freedoms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de özgürlüklerin sınırının 2013'teki Gezi eylemlerinden sonra daraldığı ve bu daralmanın 2015'te barış sürecinin sona ermesiyle hızlandığı göz önüne alınırsa, ana akımda ve egemen söylemin içinde kendisine yer bulamayan çoklu kamuları kapsayacak, birleştirecek ve temsil edecek alternatif mekânlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Kamusal alan, hem toplanmak için fiziksel mekânlar hem de fikirleri özgürce ifade etmek için kullanılan söylemsel bir alanı gerektirir. Bu nedenle bir toplumdaki kamusal alanın varlığını ve sınırlarını özgürlükler ve demokrasinin gelişmişliği belirler. Ayrıca Oskar Negt, Alexander Kluge ve Nancy Fraser gibi araştırmacılar kamusal alanın çoklu bir yapıya sahip olduğunu ve egemen kamusal alanın dışladığı kamuların proleter kamusal alan ve alternatif kamusal alan gibi karşıt kamular oluşturduğunu belirtmektedir. Bu çalışmada kapsayıcı, güçlü ve etkili bir kamusal alanın yokluğu durumunda birer mekân olarak İstanbul'daki Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi ve Mersin'deki Kültürhane'nin karşı kamusallıklar oluşturmadaki rolü ve işlevi araştırılmıştır. Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi ve Kültürhane çoklu kamuların kendilerini ifade etmesine alan açan iki mekândır. Fakat bu mekânlarda bir araya gelen farklılıklar, talepleri doğrultusunda toplumsal ve gündelik yaşama müdahalelerde bulunup değiştirme gücüne sahip olmadığı için burada kamusallıktan söz edilemez. Bu bağlamda Kıraathane ve Kültürhane'nin yarattıkları iletişim ortamı ve ilişki ağı aracılığıyla karşı kamusallığın ortaya çıkma potansiyelini/olasılığını taşıyan iki kültürel mekân olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Considering the fact that the boundaries of freedom shrank following Gezi protests in 2013 and that shrinking accelerated with the end of the Peace Process in 2015, there was a growing need for alternative spaces that include, gather, and represent diverse publics that cannot find a place in the mainstream and dominant discourse, and enable differences to come together in Türkiye. The public sphere requires both physical spaces for gathering and a discursive sphere for freely expressing ideas. Therefore, the existence and limits of the public sphere in a society are determined by freedoms and the development of democracy. In addition, researchers such as Oskar Negt, Alexander Kluge, and Nancy Fraser state that the public sphere has multiple structures and that some publics excluded from the dominant public sphere create counterpublic spheres, such as the proletarian public sphere and the alternative public sphere. This study investigates the roles and functions of Kıraathane İstanbul Literature House in İstanbul and Kültürhane in Mersin in creating counterpublicness in the absence of an inclusive, strong, and effective public sphere. Kıraathane İstanbul Literature House and Kültürhane are two spaces that provide a platform for multiple publics to express themselves. However, it cannot be said that the publicness has been created since the communities that gather there do not have the power to intervene in and change social and daily life with their demands. In this context, it can be said that Kıraathane İstanbul Literature House and Kültürhane are two cultural spaces that carry the potential/possibility for the emergence of counterpublicness through the communication environment and networks they create.