Kenevir ekstraktı kullanılarak sentezlenen çinko oksit/gümüş bimetalik nanopartiküller ile yüklü pvp/gel nanolif matların antibakteriyel ve antibiofilm aktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of antibacterial and antibiofilm activities of pvp/gel nanofiber mats loaded with zinc oxide/silver bimetallic nanoparticles synthesized using hemp extract
  1. Tez No: 1019186
  2. Yazar: İREM CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, Antibiyofilm, Gümüş nanopartiküller, Antibacterial activity, Antibiofilm, Silver nanoparticles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kenevir (Cannabis sativa) ekstraktı kullanılarak yeşil sentez yöntemiyle elde edilen ZnO, Ag ve ZnO/Ag bimetalik nanopartiküller PVP/Gel nanolif matlara yüklenmiş ve bu sistemlerin antimikrobiyal ve antibiyofilm aktiviteleri değerlendirilmiştir. Nanopartiküllerin yapısal ve morfolojik özellikleri FTIR, XRD, FESEM ve EDX analizleriyle incelenmiş; termal ve mekanik özellikler TGA ve çekme testleriyle belirlenmiştir. Antimikrobiyal testler, nanopartikül yükleme oranı arttıkça inhibisyon zon çaplarının genişlediğini göstermiştir. ZnO nanopartiküller oksidatif stres yoluyla etkinlik göstermiş, Ag nanopartiküller ise enzim inhibisyonu ve membran bozulması mekanizmalarıyla daha güçlü bir etki sunmuştur. ZnO/Ag bimetalik nanopartiküller ise her iki mekanizmayı birleştirerek daha düşük konsantrasyonlarda bile yüksek antimikrobiyal etkinlik sağlamıştır. Antibiyofilm testleri, özellikle Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa gibi biyofilm oluşturan patojenlere karşı bimetalik sistemlerin daha güçlü bir etki sunduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, kenevir ekstraktı kullanılarak sentezlenen ZnO/Ag bimetalik nanopartiküllerle yüklenmiş PVP/Gel nanolif matlar, monometalik sistemlere kıyasla daha güçlü antimikrobiyal ve antibiyofilm etkinlik göstermiştir. Bu bulgular, çalışmanın yara örtüsü uygulamalarına yönelik potansiyelini desteklemekte ve literatürdeki boşluğu dolduran özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ZnO, Ag, and ZnO/Ag bimetallic nanoparticles synthesized via a green method using hemp (Cannabis sativa) extract were loaded onto PVP/Gel nanofiber mats, and their antibacterial and antibiofilm activities were evaluated. Structural and morphological properties of the nanoparticles were characterized by FTIR, XRD, FESEM, and EDX analyses, while thermal and mechanical properties were determined by TGA and tensile tests. Antimicrobial assays revealed that inhibition zone diameters increased with higher nanoparticle loading. ZnO nanoparticles exhibited activity through oxidative stress, whereas Ag nanoparticles acted by enzyme inhibition and membrane disruption, providing stronger effects. ZnO/Ag bimetallic nanoparticles combined both mechanisms, achieving high antimicrobial activity even at lower concentrations. Antibiofilm tests demonstrated that bimetallic systems were particularly effective against biofilm-forming pathogens such as Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa. In conclusion, PVP/Gel nanofiber mats loaded with ZnO/Ag bimetallic nanoparticles synthesized using hemp extract exhibited stronger antibacterial and antibiofilm activity compared to monometallic systems. These findings highlight the potential of the developed system for wound dressing applications and provide an original contribution to the literature by addressing existing gaps.