Siyasal pazarlama uygulamalarının Z kuşağı üzerindeki etkileri: Adıyaman Üniversitesi örneği
Effects of political marketing practices on generation Z: The case of Adıyaman Universty
  1. Tez No: 943467
  2. Yazar: SİBEL ACARBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal pazarlama, Seçmen davranışı, Z Kuşağı, Adıyaman Üniversitesi, Political marketing, Voter behavior, Generation Z, Adıyaman University
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Pazarlamacılar için hedef kitleye yani tüketiciye hitap edip onların istek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek oldukça önemlidir. Tüketici istek ve ihtiyaçlarını daha iyi analiz edebilmenin yolu tüketiciyi tanımaktan geçer. Bu sebeple araştırmacılar, hedef kitle bölümlendirmesi yapabilmek için her neslin ayrı istek ve ihtiyaçları olduğunu düşünerek kuşaklararası sınıflandırmaya yönelmişlerdir. Bu sınıflandırma pazarlamacıların tüketici istek ve ihtiyaçlarını anlayabilmeleri açısından önem taşımaktadır ve bu sınıflandırma konusunda araştırmacılar arasında fikir ayrılıkları yaşanmaktadır. Geleneksel pazarlamada hedef kitle tüketicilerden oluşurken siyasal pazarlamada hedef kitleyi seçmenler oluşturmaktadır. Siyasi partilerin seçimlerde avantajlı olmak, iktidara geçmek ve partisini pazarlayarak oy toplayabilmeleri için hedef kitleyi iyi tanıyıp anlaması gerekmektedir. Bu bağlamda hedef kitle olan seçmenin oy verme davranışında hangi faktörlerin etkili olduğunun ve siyasal pazarlama uygulamalarının seçmenler üzerindeki etkilerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bu etki bilindiği takdirde siyasetçiler siyasal pazarlama uygulamalarını kullanırken bu faktörleri göz önünde bulundurarak hareket edebilirler. Bu sebeple hedef kitleyi daha iyi tanımak ve tanımlamak adına araştırmacılar çalışmalarında farklı kuşakların davranışlarını incelemektedirler. Çalışmada genel olarak 2000 yılı ve sonrasında doğmuş bireyler olarak kabul edilen Z kuşağı üzerinde siyasal pazarlama uygulamalarının etkilerini ölçmek amaçlanmaktadır. Z kuşağı, genç bir nesil olması, Z kuşağının büyük bir seçmen kitlesinin olması ve bazılarının ilk defa oy kullanacağı düşünüldüğünde siyasi anlamda oldukça önem taşıyan bir kuşaktır. Bu çalışma, daha önce Z kuşağı üzerinde böyle bir çalışma yapılmamış olmasından dolayı önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Z kuşağı bireylerini etkileyen siyasal pazarlama uygulamalarını tespit etmek ve bu şekilde siyasete katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Çalışma, Z kuşağı seçmenlerine yönelik strateji geliştirilebilmesi açısından ve daha önce Z kuşağı üzerinde böyle bir çalışma yapılmamış olmasından dolayı önemlidir. Çalışmada incelenen Z kuşağına mensup kişiler günümüz itibariyle üniversitelerden mezun olacak yaşa gelmişlerdir, hatta bir kısmı mezun olmuştur. Bu durum gelecekte Z kuşağının mesleki olarak önemli pozisyonlarda yer alabileceğinin bir göstergesidir. Seçmen kitlesi olarak Z kuşağının farklı karakteristik özelliklerinin olması bu çalışmanın önemini göstermektedir. Çalışmada temel amacı o anki durumun görüntüsünü almak olan tanımlayıcı araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada daha az zaman alması ve daha az maliyetli olması açısından kolayda örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Çalışma kapsamında 2023-2024 ve 2024-2025 eğitim öğretim yıllarında Adıyaman Üniversitesi'nde eğitim gören 478 Z kuşağı bireyine online veya yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Çalışma sonuçları farklı görüş ve davranışlara sahip seçmenlere kuşaklarına göre siyasal pazarlama stratejilerinin uygulanması gerektiği ortaya koymaktadır. Çalışma sonuçları kuşak farklılıklarının dikkate alındığı ve internet üzerinden yürütülen yenilikçi pazarlama stratejilerinin genç seçmenler üzerindeki etkisinin artırılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
For marketers, it is crucial to address the target audience, meaning the consumers, and meet their wants and needs. The key to better analyzing consumer wants and needs lies in understanding the consumer. Therefore, researchers have turned to generational classification, thinking that each generation has distinct wants and needs, in order to segment the target audience. This classification is important for marketers to understand consumer wants and needs, and there are differing opinions among researchers regarding this classification. In traditional marketing, the target audience consists of consumers, whereas in political marketing, the target audience is made up of voters. In order for political parties to gain an advantage in elections, come to power, and collect votes by marketing their party, they must understand and get to know their target audience well. In this context, it is essential to understand which factors influence voter behavior and the impact of political marketing practices on voters. When this impact is known, politicians can take these factors into account when using political marketing practices. For this reason, researchers examine the behaviors of different generations in their studies to better define and understand the target audience. This study primarily aims to measure the effects of political marketing practices on Generation Z, individuals born after the year 2000. Generation Z is a politically significant generation due to being young, having a large voter base, and some of them voting for the first time. This study is significant because no such study has been conducted on Generation Z before. This study aims to identify the political marketing practices that affect Generation Z individuals and contribute to politics in this way. The study is significant for the development of strategies aimed at Generation Z voters, and because no such study has been conducted on Generation Z before. The individuals from Generation Z examined in the study have now reached the age to graduate from universities, and some of them have already graduated. This situation indicates that in the future, Generation Z will likely hold important professional positions. The different characteristic traits of Generation Z as a voter base further emphasize the importance of this study. In the study a descriptive research method was used, the main purporse of which is to capture the image of the current situation. For time efficiency and cost-effectiveness, a convenience sampling method has been preferred in the study. As part of the study, an online or face-to-face survey was conducted with 478 Generation Z individuals studying at Adıyaman University during the 2023-2024 and 2024-2025 academic years. The results of the study indicate that political marketing strategies should be applied according to the generations of voters who have different views and behaviors. The findings show that by considering generational differences and implementing innovative marketing strategies via the internet, the impact on young voters can be increased.