Oktenidin dihidroklorür eklenen mineral trioksit agregatın Enterococcus faecalis ve Candida albicans'a karşı antimikrobiyaletkinliğinin in vitro şartlarda değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the antimicrobial activity of mineraltrioxide aggregate supplemented with octenidine dihydrochlorideagainst Enterococcus faecalis and Candida albicans
- Tez No: 1019346
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SELİM BOTSALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Agar Difüzyon Testi, Candida albicans, Enterococcus faecalis, Mineral Trioksit Agregat, Oktenidin Dihidroklorür, Agar Diffusion Test, Candida albicans, Enterococcus faecalis, Mineral Trioxide Aggregate, Octenidine Dihydrochloride
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılan bir materyal olan MTA'nın mevcut özelliklerinde birçok iyileştirme için, örneğin antimikrobiyal etkisini artırmak konusunda, çalışılmaktadır. Özellikle E. faecalis ve C. albicans gibi dirençli mikroorganizmalar, dentin tübüllerine nüfuz etme kabiliyetleri ve biyofilm oluşturma potansiyelleri nedeniyle kök kanal tedavilerinin başarısız olmasına yol açabilmektedir. Bu çalışmada, MTA'nın antimikrobiyal etkisinin oktenidin dihidroklorür (OCT) ile modifiye edilerek artırılıp artırılamayacağı incelendi. OCT, geniş spektrumlu antimikrobiyal etkisi ve düşük toksisite profili ile dirençli endodontik patojenler üzerinde etkili bir ajan olarak öne çıkmaktadır. Çalışmada agar difüzyon yöntemi kullanılarak E. Faecalis (ATCC 29212) ve C. albicans (ATCC 90028) suşlarına karşı antimikrobiyal etkinlik incelendi. Deney grupları MTA + distile su (kontrol), MTA + kendi likidi (kontrol), MTA + %0,05 OCT ve MTA + %0,1 OCT şeklinde oluşturuldu. MTA karışımları taze olarak hazırlanıp kuyucuklara aktarıldı ve plakalar ön difüzyon için 2 saat oda sıcaklığında bekletildi. Ardından plakalar 37 ± 1 °C'de inkübe edildi ve 24. ile 72. saatlerde inhibisyon zonları dijital kaliper ile ölçüldü. E. faecalis ile yapılan testlerde 24. saatte en yüksek antibakteriyel etkinlik MTA + %0,1 OCT grubunda (9,46 ± 1,14 mm) görüldü; MTA + %0,05 OCT (7,77 ± 0,55 mm) grubu da kontrol gruplarına kıyasla anlamlı derecede yüksek antibakteriyel etki gösterdi (p < 0,05). 72. saatte antibakteriyel etkinlik tüm gruplarda azaldı ve MTA + distile su ile MTA + kendi likidi gruplarında inhibisyon zonu oluşmadı. C. albicans ile yapılan testlerde tüm gruplar antifungal etkinlik gösterdi; 24. saatte en yüksek antifungal etkinlik MTA + %0,1 OCT (11,80 ± 0,80 mm) ve MTA + %0,05 OCT (10,74 ± 0,50 mm) gruplarında bulunurken, MTA + distile su grubu en düşük antifungal etkinliği gösterdi (p < 0,05). Sonuç olarak, bu çalışmanın sınırlılıkları dahilinde, MTA'nın OCT ile modifiye edilmesinin hem E. faecalis hem de C. albicans üzerinde antimikrobiyal etkinliği anlamlı şekilde artırdığı bulundu. Özellikle %0,1 OCT içeren MTA, diğer gruplara kıyasla en yüksek inhibisyonu sağladı ve dirençli mikroorganizmalara karşı klinik olarak daha etkili MTA formülasyonlarının geliştirilmesine katkı sağlayabileceği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
MTA, a widely used material in dentistry, is being investigated for various improvements, particularly to enhance its antimicrobial properties. Resistant microorganisms such as E. faecalis and C. albicans can compromise the success of root canal treatments due to their ability to penetrate dentinal tubules and form biofilms. This study evaluated whether the antimicrobial activity of MTA could be enhanced by modification with octenidine dihydrochloride (OCT). OCT has emerged as an effective agent against resistant endodontic pathogens due to its broad-spectrum antimicrobial activity and low toxicity profile. The antimicrobial activity of MTA was assessed against E. faecalis (ATCC 29212) and C. albicans (ATCC 90028) using the agar diffusion method. Experimental groups included MTA + distilled water (control), MTA + its own liquid (control), MTA + 0.05% OCT, and MTA + 0.1% OCT. MTA mixtures were freshly prepared and placed into wells in agar plates, which were then left at room temperature for 2 hours to allow preliminary diffusion. Subsequently, the plates were incubated aerobically at 37 ± 1 °C, and the diameters of the inhibition zones were measured with a digital caliper at 24 and 72 hours. In tests with E. faecalis, the highest antibacterial activity at 24 hours was observed in the MTA + 0.1% OCT group (9.46 ± 1.14 mm), while the MTA + 0.05% OCT group (7.77 ± 0.55 mm) also showed significantly higher antibacterial activity compared to the control groups (p <0.05). At 72 hours, antibacterial activity decreased in all groups, and no inhibition zones were observed in the MTA + distilled water and MTA + its own liquid groups. For C. albicans, all groups exhibited antifungal activity; the highest inhibition at 24 hours was observed in the MTA + 0.1% OCT (11.80 ± 0.80 mm) and MTA + 0.05% OCT (10.74 ± 0.50 mm) groups, whereas the MTA + distilled water group showed the lowest values (p <0.05). In conclusion, within the limitations of this study, modification of MTA with OCT was found to significantly enhance its antimicrobial activity against both E. faecalis and C. albicans. Notably, MTA containing 0.1% OCT exhibited the highest inhibition among all groups and may contribute to the development of more clinically effective MTA formulations against resistant microorganisms.