Sürdürülebilir ayçiçeği (helianthus annuus) tarımında deniz yosunu ve hümik asitin verim üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of seaweed and humic acid on yield in sustainable sunflower (helianthus annuus) agriculture
- Tez No: 1019622
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Helianthus annuus, Hümik asit, Sürdürülebilir tarım, Helianthus annuus, Humic acid, Sustainable agriculture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sürdürülebilir ayçiçeği (Helianthus annuus L.) üretiminde deniz yosunu ve hümik asit uygulamalarının bitki gelişimi ve verim unsurları üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, kimyasal gübre kullanımının azaltılarak biyolojik ve organik temelli girdilerin etkinliğini ortaya koymak hedeflenmiştir. Araştırmada, farklı uygulamalar (T0: kontrol, T0+: kimyasal kontrol, T1: deniz yosunu, T2: hümik asit ve T3: deniz yosunu + hümik asit kombinasyonu) karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlarda, dekar başına en yüksek yağ ve tane verimi istikrarlı bir şekilde T0+ uygulamasında ölçülmüştür. T3 uygulaması, iki yıl boyunca yüksek bin tane ağırlığı ve düşük kabuk oranı değerlerini sağlayarak, üstün tane kalitesi sergilemiştir. Yağ verimi de T0+'a oldukça yakın ve rekabet edebilir düzeydedir. Dolayısıyla, daha dolgun, kaliteli ve pazar değeri yüksek ürün eldesi için T3 uygulaması optimal uygulama olarak belirlenmiştir. T1 ve T2 uygulamaları, T0 kontrol grubuna kıyasla tüm parametrelerde önemli iyileşmeler sergilemiştir. Ancak, T0+ ve T3'ün performansının gerisinde kalmışlardır. T0 (kontrol) grubu ise diğer tüm uygulamaların etkinliğini kanıtlayan bir temel oluşturmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında incelenen uygulamalardan T0+ en yüksek verim potansiyeli nedeniyle, T3 ise üstün kalite parametreleri ve T0+'a yakın verimiyle öne çıkmıştır. Bulgular, organik ve biyolojik kökenli uygulamaların sürdürülebilir tarım sistemlerinde kimyasal gübrelerin yerine alternatif olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, deniz yosunu ve hümik asit uygulamaları, hem verim artışı hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli bir potansiyel sunmakta; düşük maliyetli ve çevre dostu alternatif olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of seaweed and humic acid applications on plant growth and yield components in sustainable sunflower (Helianthus annuus L.) production. The study aimed to demonstrate the effectiveness of biological and organic-based inputs by reducing the use of chemical fertilizers. In the research, different treatments (T0: control, T0+: chemical control, T1: seaweed, T2: humic acid and T3: seaweed + humic acid combination) were compared. The results showed that the highest oil and grain yield per decare were consistently measured in the T0+ treatment. The T3 treatment exhibited superior grain quality, providing the highest thousand-seed weight and lowest hull ratio values over two years. Therefore, T3 treatment was determined to be the optimal treatment for producing a product with higher yield volume, higher quality, and higher market value. T1 and T2 treatments showed significant improvements in all parameters compared to the T0 control group. However, they lagged behind the performance of T0+ and T3. The T0 (control) group provided a basis for proving the effectiveness of all other treatments. Consequently, of the treatments examined in this study, T0+ stood out due to its highest yield potential, while T3 stood out with its superior quality parameters and yields close to those of T0+. The results suggest that these practices can be used as alternatives to chemical fertilizers in sustainable agricultural systems. Consequently, seaweed and humic acid applications offer significant potential for both increased yields and environmental sustainability, and are considered low-cost and environmentally friendly alternatives.