Retrograd intrarenal cerrahi yapılan hastalarda taşın alt polde olması ile böbreğin diğer bölgelerinde olmasının klinik önemsiz rezidü fragman akıbetine etkisi
Effects of lower pole or other localizations of renal stones to clinically insignificant residuel fragments' fate in patients whom undergone retrograde intrarenal surgery
  1. Tez No: 1019660
  2. Yazar: EMRE HEPŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI UĞUR ÖZOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşları, Kidney calculi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda, kliniğimizde RİRC yapılarak başarı ile parçalanan taşların, böbreğin alt polünde olması ile böbreğin diğer bölgelerinde olması arasında klinik önemsiz rezidü fragmanlar (CIRF)'ın akıbeti açısından farklılık olup olmadığını ve genel olarak CIRF akıbetini araştırmayı amaçladık. Şubat 2014-Aralık 2015 tarihleri arasında S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde böbrek taşı nedeniyle RİRC uygulanan hastaların alt polde taşı olan 41 hasta, böbreğin diğer bölgelerinde taşı olan 40 hasta olarak iki gruba ayrıldı ve hastaların operasyon sonrası birinci yıl tetkikleri ve semptomları karşılaştırıldı. Çalışmamız sonucunda RİRC yapılan hastalarda taşın böbrekteki konumunun CIRF akıbetini değiştirmediği tespit ettik ancak çalışmamızı literatürle beraber değerlendirdiğimizde 1 mm'den büyük klinik önemsiz fragmanların uzun süreli takiplerinde %20'den %60'a varan oranlarda klinik olarak önemli olabileceği ve CIRF tanımının sorgulanabileceği sonucuna vardık. RİRC'de amaç, doktorun tercihine göre taşın 1 mm veya altı parçalara ayrılması veya büyük parçaların böbrekten çıkartılması olmalıdır. Sonrasında CIRF tespit edilen hastaların takipleri ise BT ile yapılmalı, hastada metabolik bozukluk tespit edilirse gerekli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
We aimed to determine the difference in the fate of clinically insignificant residuel fragments (CIRFs) between lower pole and kidney's other localizations of stones which dusted succesfully by performing fURS in our clinic and to investigate CIRFs' fate generally in this study. We separated patients whom performed fURS by the cause of renal stones in Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital, into two groups as whom have lower pole stones (41 patients) and other localizations of stones in kidney (40 patients) and compared scanning methods, urine tests and urinary symptoms of these two groups one year later from the operation. We determined that there is no difference in the fate of CIRFs according to localization of stones. In despite of this conclusion, when we estimate our study with other studies in literature, founded that clinically insignificant fragments which is bigger than 1 mm can be clinically significant in the range of %20-60 in the long term follow up. The goal of fURS should be to fragmentize the stone to 1 mm or smaller or extract biger fragments from kidney according to doctor's preference. Patients whom detected CIRFs should be followed up with CT scanning and clinicians should take essential preventions against to developing new stones when they diagnosed any of possible metabolic defects.