Orta serebral arter oklüzyon modeli ile no-reflow oluşturulan sıçan beyninde mikrovasküler patofizyolojik değişikliklerin incelenmesi
Investigation of microvascular pathophysiological changes in no-reflow rat brain with middle cerebral artery occlusion model.
- Tez No: 1019662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİYE SOYTÜRK, DOÇ. DR. GÜVEN AKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Santral sinir sistemi, Serebrovasküler bozukluklar, Ischemic stroke, no-reflow phenomenon, reperfusion injury, pericyte, astrocyte, microvascular structure, neurovascular unit, Cerebrovascular disorders
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
Özet
ORTA SEREBRAL ARTER OKLÜZYON MODELİ İLE NO-REFLOW OLUŞTURULAN SIÇAN BEYNİNDE MİKROVASKÜLER PATOFİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ DOKTORA TEZİ MURAT YILMAZ BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ SİNİR BİLİMLERİ ANA BİLİM DALI SİNİR BİLİMLERİ DOKTORA PROGRAMI (TEZ DANIŞMANI: DR ÖĞR ÜYESİ HAYRİYE SOYTÜRK) (İKİNCİ DANIŞMAN: DOÇ.DR GÜVEN AKÇAY) BOLU, ARALIK - 2025 XIV + 33 sayfa İskemik inme, dünya çapında mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biridir. Güncel tedavi yaklaşımları rekanalizasyon üzerine odaklansa da, birçok hastada damar açıklığının sağlanmasına rağmen doku düzeyinde yeterli reperfüzyonun gerçekleşmediği gözlenmektedir. Bu durum“no-reflow fenomeni”olarak tanımlanmaktadır.Bu çalışmanın amacı, serebral iskemi-reperfüzyon hasarında mikrovasküler yapıların rolünü ve no-reflow fenomenine katkılarını aydınlatmaktır. Çalışmada, orta serebral arter oklüzyonu (MCAO) modeli kullanılarak 60 dakika iskemi ve 24 saat reperfüzyon uygulanan Wistar Albino ratlar değerlendirilmiştir.Mikrovasküler değişikliklerin değerlendirilmesinde TTC boyaması, immünohistokimyasal analizler ve morfometrik ölçümler kullanılmıştır. Astrosit aktivasyonu GFAP, perisitler PDGFR-β ve endotel hücreleri CD31 belirteçleri ile incelenmiştir. Kapiller perfüzyon durumu lektin bazlı dolaşım analizi ile değerlendirilmiştir.Bulgularımız, iskemi-reperfüzyon sonrasında belirgin infarkt alanı oluştuğunu göstermiştir. Mikrovasküler düzeyde kapiller dolumda %38.2 ± 6.3 oranında azalma gözlenmiştir. Astrosit aktivasyonunda anlamlı artış (GFAP pozitifliğinde %61.8 artış, p < 0.001) ve perisit morfolojisinde belirgin değişiklikler tespit edilmiştir. Kapiller çapta %30.8 daralma ve endotel bütünlüğünde bozulma saptanmıştır.Sonuç olarak, no-reflow fenomeninin altında yatan temel mekanizmanın nörovasküler ünite bileşenlerinin koordineli disfonksiyonu olduğu düşünülmektedir. Perisit kontraksiyonu, astrosit şişmesi ve endotel hasarının mikrovasküler akımın bozulmasında sinerjistik etki gösterdiği değerlendirilmektedir. ANATAR KELİMELER: İskemik inme, no-reflow fenomeni, reperfüzyon hasarı, perisit, astrosit, mikrovasküler yapı, nörovasküler ünite
Özet (Çeviri)
INVESTİGATİON OF MİCROVASCULAR PATHOPHYSİOLOGİCAL CHANGES İN NO-REFLOW RAT BRAİN WİTH MİDDLE CEREBRAL ARTERY OCCLUSİON MODEL PHD THESIS MURAT YILMAZ BOLU ABANT IZZET BAYSAL UNIVERSITY INSTITUTE OF GRADUATE STUDIES DEPARTMENT OF NEUROSCIENCE (SUPERVISOR: ASSISTANT PROF.HAYRİYE SOYTÜRK) (CO-SUPERVISOR: ASSOCIATE PROF BOLU, DECEMBER 2025 XIV + 33 pages Ischemic stroke is one of the leading causes of mortality and morbidity worldwide. Although current treatment approaches focus on recanalization, adequate tissue-level reperfusion is not achieved in many patients despite successful vascular recanalization. This condition is defined as the“no-reflow phenomenon.”The aim of this study is to elucidate the role of microvascular structures in cerebral ischemia-reperfusion injury and their contributions to the no-reflow phenomenon. In this study, Wistar Albino rats subjected to 60 minutes of ischemia and 24 hours of reperfusion using the middle cerebral artery occlusion (MCAO) model were evaluated. TTC staining, immunohistochemical analyses, and morphometric measurements were used to assess microvascular changes. Astrocyte activation was examined with GFAP, pericytes with PDGFR-β, and endothelial cells with CD31 markers. Capillary perfusion status was evaluated using lectin-based circulation analysis. Our findings showed that significant infarct areas developed after ischemia-reperfusion. At the microvascular level, a 38.2% ± 6.3% reduction in capillary filling was observed. Significant increase in astrocyte activation (61.8% increase in GFAP positivity, p < 0.001) and marked changes in pericyte morphology were detected. A 30.8% reduction in capillary diameter and impairment in endothelial integrity were determined. In conclusion, the underlying mechanism of the no-reflow phenomenon is thought to be the coordinated dysfunction of neurovascular unit components. Pericyte contraction, astrocyte swelling, and endothelial damage appear to have synergistic effects in impairing microvascular flow.