Hava Araçlarında Kullanılan Bonding Jumper Üretimindeki Kaplamaların Karşılaştırılmalı İncelenmesi
Hava Araçlarında Kullanılan Bonding Jumper Üretimindeki Kaplamaların Karşılaştırılmalı İncelenmesi
- Tez No: 1019663
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ERTURUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ PEKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akımsız kaplama, Electroless coating
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Elektrik ve Elektroniği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, hava araçlarını yıldırımdan koruyan kritik parça olan bonding jumper uygulamalarında kullanılabilecek tel malzemeleri üretilmiş ve performans kriterlerine göre karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, mevcut çözümlere alternatif olabilecek yüksek performanslı yeni bir bonding jumper malzemesi geliştirmektir. Bu doğrultuda, bakır teller farklı kaplama malzemeleri kullanılarak kalay, nikel, gümüş ve grafen gibi yöntemlerle kaplanmış; farklı çaplarda toplam 26 adet numune elde edilmiştir. 3 numaralı numune (mekanik homojenizatör kullanılarak akımsız olarak grafen-gümüş kaplanmış bakır tel numunesi), literatürde yer almayan özel bir üretim yöntemiyle hazırlanmış olup, bu yönüyle çalışmanın yenilikçi katkısını temsil eden ve patent potansiyeline sahip ana numune olarak belirlenmiştir. Saf bakır teller ise kaplama malzemelerinin etkilerini değerlendirmek amacıyla referans numune olarak kullanılmıştır. Tüm numunelere yönelik olarak morfolojik, yapısal, mekanik, elektriksel ve korozyon davranışlarını belirlemek amacıyla SEM, EDX, RAMAN spektroskopisi, çekme testi, elektrik iletkenliği testi ve tuz püskürtme testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler ışığında, farklı kaplama türlerinin bonding jumper malzemesi olarak uygunluğu kapsamlı şekilde analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında nikel kaplı numuneler mekanik dayanıklılıkta öne çıkmıştır. Gümüş kaplı numuneler ise elektrik iletkenliğinde ön plana çıkmıştır. 3 numaralı numunenin nikel kaplı bakır kadar dayanıklı, gümüş kaplı bakır kadar iletken olduğu belirlenmiş olup, bu özellikleriyle bonding jumper uygulamaları için dengeli ve yenilikçi bir alternatif sunduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, wire materials suitable for bonding jumper applications, which are critical components that protect aircraft from lightning, have been produced and evaluated comparatively against performance criteria. The main objective of the study is to develop a new high-performance bonding jumper material that can serve as an alternative to existing solutions. To this end, copper wires were coated with different materials, including tin, nickel, silver, and graphene, yielding a total of 26 specimens of varying diameters. Specimen no. 3 (specimen of graphene-silver-coated copper wire prepared without an electric current using a mechanical homogenizer) was prepared using a special production method not reported in the literature, and, accordingly, it was identified as the main specimen representing the study's innovative contribution and having patent potential. Pure copper wires were used as reference samples to evaluate the effects of the coating materials. SEM, EDX, Raman spectroscopy, tensile testing, electrical conductivity testing, and salt mist testing were performed to determine the morphological, structural, mechanical, electrical, and corrosion behavior of all specimens. Based on the data obtained, the suitability of different coating types as bonding jumper materials was comprehensively analyzed. According to the results of the analysis, nickel-plated specimens exhibited superior mechanical strength. Silver-coated specimens were superior in electrical conductivity. Specimen no. 3 was determined to be as durable as nickel-plated copper and as conductive as silver-plated copper. With these properties, it is evaluated to offer a balanced and innovative alternative for bonding jumper applications.