A Multidimensional analysis of disparities between individuals moral
Kişilerin ahlaki yargıları ve ahlaki davranış niyetleri arasındaki farklılıkların çok boyutlu analizi
- Tez No: 101971
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK ÖNKAL ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş etiği, farklılık, ahlaki yargı, ahlaki davranış niyeti. ~RB§GIVHI¥W, Business ethics, disparity, moral judgment, moral intention
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET KİŞİLERİN AHLAKİ YARGILARI VE AHLAKİ DAVRANIŞ NİYETLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLARIN ÇOK BOYUTLU ANALİZİ Selim OKTAY YÜKSEK LİSANS TEZİ İŞLETME FAKÜLTESİ Tez Danışmanı: Doç. Dr. Dilek Önkal-Atay Temmuz, 2001 İş etiği alanında araştırılması gereken önemli bir konu kişilerin ahlaki yargılarıyla gerçek davranışları arasındaki farklılıklardır. Gerçek davranışları ölçmek çok zor olduğu için bu çalışmada ahlaki davranış niyetleri ölçülmüştür. Bu çalışmada ahlaki yargılar ve ahlaki davranış niyetleri üzerindeki cinsiyet farklılıkları ve yöneticilik deneyimi etkileri, ahlaki yargıların oluşumunu etkileyen faktörler, ahlaki olmayan davranışları engelleyen faktörler ve kişileri ahlaki olmayan davranışlara iten faktörleri inceleyen çok boyutlu bir yaklaşım izlenmiştir. Analiz sonuçlan bazı durumlarda işletme yüksek lisans öğrencileri ve özel sektör yöneticilerinin ahlaki yargılarıyla ahlaki davranış niyetleri arasında farklılıklar olduğunu; yine bazı durumlarda yargılar ile niyetler üzerinde cinsiyet farklılıkları olduğunu ancak bunların genelleme yapmak için yeterli olmadığım; ahlaki yargılardaki farklılıklarm değer yapılarındaki farklılıklardan kaynaklandığını ve öğrenciler ile yöneticilerin ahlaki olmayan davranışları engelleyen faktörlerin önemi konusundaki algılamalarının farklı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MULTIDIMENSIONAL ANALYSIS OF DISPARITIES BETWEEN INDIVIDUALS' MORAL JUDGMENTS AND MORAL INTENTIONS Oktay, Selim M. B. A., Department of Management Supervisor: Assoc. Prof. Dilek Önkal-Atay July 2001 One major issue that needs to be investigated in the area of business ethics is the disparities between individuals' moral judgments and their actual behaviors. Since it is very difficult to measure actual behaviors, moral intentions are measured in the current study, instead of behaviors. A multidimensional approach including the analysis of gender differences and effects of work experience on moral judgments and moral intentions, factors influencing moral judgments, factors preventing unethical behavior and factors influencing people to engage in unethical behavior was followed in the study. Results show that there are disparities between MBA students' and managers' moral judgments and moral intentions in some situations, that there are significant gender differences in some situations (but not enough to make generalizations), that differences in moral judgments mainly stem from differences in value structures, and that MBA students' and managers' perceptions of the importance of factors preventing unethical behavior differ significantly.