İntravitreal deksametazon implant uygulanan hastalarda okuler yüzey ve ön segment parametrelerindeki değişikliklerinin incelenmesi
Investigation of changes in ocular surface and anterior segment parameters in patients undergoing intravitreal dexamethasone implantation
- Tez No: 1019813
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYHAN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İntravitreal deksametazon, oküler yüzey, ön segment, Intravitreal dexamethasone, ocular surface, anterior segment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İntravitreal deksametazon enjeksiyon yapılan hastaların enjeksiyon sonrası 3 aylık zaman dilimi içerisindeki takiplerinde meydana gelen ön segment biyometrik değişiklikleri, göz içi basıncı değişimlerini ve oküler yüzey parametrelerini değerlendirmektir. İntravitreal deksametazon implantının ön segment ve oküler yüzey açısından güvenlilik profilini ortaya koymak ve klinik izlemde dikkat edilmesi gereken parametreleri belirlemektir. Gereç ve yöntem: Diyabetik maküla ödemi ve retina ven dal tıkanıklığı tanısı ile takipli olan ve ilk defa intravitreal deksametazon implant uygulanan 72 hastanın oküler yüzey ve ön segment parametre değerlerindeki değişiklikler incelendi ve elde edilen veriler kaydedildi. Hastaların intravitreal deksametazon tedavisi öncesi değerleri (0.ay) ve intravitreal deksametazon impant sonrası 1. ay ve 3. ay değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya tek gözüne enjeksiyon yapılan 72 hasta dahil edildi. Hastaların enjeksiyon yapılmayan diğer gözü kontrol grubunda değerlendirildi. 3 aylık gözlem sürecinde korneal topografi, aksiyel uzunluk, santral kornea kalınlığı, ön kamara derinliği ve lens kalınlığı gibi parametrelerde anlamlı değişiklik izlenmedi. Göz içi basıncının 1. Ve 3. aylarda arttığı izlendi. İridokorneal açı ve ön kamara volümünde azalma saptandı. Oküler yüzey değerlendirmesinde ise Schirmer ve GKZ değerlerinde erken dönemde azalma, OSDI skorlarında artış ve meibomian bez parametrelerinde bozulma saptandı. Oküler yüzey parametrelerinde ilk ayda klinikte anlamlı olabilecek şekilde bozulması izlenirken bu bozulmanın 3. aydaki ölçümlerde düzeldiğini gözlemledik. Sonuç: İntravitreal deksametazon implantı kısa dönem takipte anatomik olarak güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği olmakla birlikte, göz içi basıncı artışı ve geçici oküler yüzey parametrelerindeki değişiklikler açısından dikkatli klinik izlem gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate anterior segment biometric changes, intraocular pressure alterations, and ocular surface parameters during the 3-month follow-up period after intravitreal dexamethasone implantation. Additionally, the study aimed to determine the safety profile of intravitreal dexamethasone implants with respect to the anterior segment and ocular surface, and to identify the parameters that require careful clinical monitoring. Materials and Methods: Changes in ocular surface and anterior segment parameters were evaluated and recorded in 72 patients diagnosed with diabetic macular edema or branch retinal vein occlusion who received intravitreal dexamethasone implantation for the first time. Pretreatment values (baseline, Month 0) and post-treatment values at Month 1 and Month 3 were recorded. Results: A total of 72 patients who underwent unilateral intravitreal injection were included in the study. The fellow non-injected eyes of the patients were evaluated as the control group. During the 3-month follow-up period, no significant changes were observed in parameters such as corneal topography, axial length, central corneal thickness, anterior chamber depth, and lens thickness. Intraocular pressure was found to increase at both the 1st and 3rd months. A reduction in iridocorneal angle and anterior chamber volume was detected. In the ocular surface evaluation, an early decrease in Schirmer and tear break-up time (BUT) values, an increase in Ocular Surface Disease Index (OSDI) scores, and deterioration in meibomian gland parameters were observed. Although clinically significant deterioration in ocular surface parameters was noted during the first month, this impairment showed improvement in the measurements obtained at the 3rd month.. Conclusion: Although intravitreal dexamethasone implant appears to be an anatomically safe and effective treatment option in short-term follow-up, careful clinical monitoring is required because of the increase in intraocular pressure and the transient deterioration in ocular surface parameters.