PCOS hastalarında farklı alt fenotiplerin kardiyovasküler risk faktörlerine etkisi
The impact of different PCOS subphenotypes on cardiovascular risk factors
- Tez No: 1019826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL KIYAK ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PCOS, Fenotip, Kardiyovasküler Risk, İnsülin Direnci, Hiperandrojenizm, Polycystic Ovary Syndrome, PCOS Phenotypes, Cardiovascular Risk, İnsulin Resistance, Hyperandrogenism, Atherogenic İndex, HOMA-IR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, polikistik over sendromu (PCOS) tanılı hastalarda farklı alt fenotiplerin kardiyovasküler risk faktörleri ve hiperandrojenizm göstergeleri ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Hastalar Rotterdam kriterlerine göre Fenotip A, B, C ve D olarak sınıflandırılmış; yaş, VKİ, bel/kalça oranı, aterojenik indeks, HOMA-IR, insülin direnci prevalansı, DHEAS, Ferriman-Gallwey skoru, total testosteron ve PCO morfolojisi açısından karşılaştırılmıştır. Fenotipler arasında yaş, VKİ ve bel/kalça oranı bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Benzer şekilde, aterojenik indeks düzeyleri ve AIP'ye göre kardiyovasküler risk sınıflaması fenotipler arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. HOMA-IR değerleri ve HOMA-IR ≥2,5 kabul edilerek değerlendirilen insülin direnci prevalansı açısından da gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır; ancak insülin direnci Fenotip B grubunda sayısal olarak daha yüksek, Fenotip D grubunda daha düşük izlenmiştir. Hiperandrojenizm göstergeleri değerlendirildiğinde, DHEAS düzeyleri ve Ferriman-Gallwey skorları fenotipler arasında anlamlı farklılık göstermiş; total testosteron düzeyleri ise anlamlı farklılık göstermemiştir. Düzeltilmiş PCO morfolojisi analizi, PCO bulgusunun Fenotip A, C ve D gruplarında belirgin olduğunu, Fenotip B grubunda ise izlenmediğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu bulgular PCOS fenotipleri arasında kardiyometabolik risk açısından belirgin ayrışma olmadığını; ancak hiperandrojenizm ve PCO morfolojisi açısından fenotipik farklılıkların klinik değerlendirmede dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between different polycystic ovary syndrome (PCOS) phenotypes and cardiovascular risk factors, insulin resistance, hyperandrogenism markers, and polycystic ovarian morphology. Patients diagnosed with PCOS were classified according to the Rotterdam criteria into phenotypes A, B, C, and D. Age, body mass index, waist-to-hip ratio, atherogenic index of plasma, HOMA-IR, insulin resistance prevalence, DHEAS, Ferriman-Gallwey score, total testosterone, and PCO morphology were compared among the phenotype groups. No statistically significant differences were found among the phenotypes in terms of age, body mass index, waist-to-hip ratio, atherogenic index of plasma, cardiovascular risk classification based on atherogenic index, HOMA-IR levels, or insulin resistance prevalence. Although insulin resistance was numerically highest in phenotype B and lowest in phenotype D, this difference was not statistically significant. In contrast, DHEAS levels and Ferriman-Gallwey scores differed significantly among the phenotypes, whereas total testosterone levels did not show a significant difference. The corrected analysis of PCO morphology demonstrated that PCO findings were prominent in phenotypes A, C, and D, while they were absent in phenotype B, consistent with the Rotterdam phenotype classification. These findings suggest that PCOS phenotypes may not differ markedly in cardiometabolic risk indicators in this cohort, but phenotypic differences in hyperandrogenism and ovarian morphology should be considered during clinical evaluation.