Exploring the teacher identity development of student teachers of English in Türkiye
Türkiye'deki İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin öğretmen kimliği gelişiminin araştırılması
- Tez No: 1019872
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Mesleki kimlik, Tematik inceleme, Candidate teachers, Professional identity, Thematic analysis
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğretmen kimliği, İngilizce öğretmenliği eğitimi alanında uzun süredir önemli bir araştırma konusu olmuştur. Önceki çalışmalar hem hizmet içi öğretmenlerin hem de öğretmen adaylarının mesleki kimlik gelişimini incelemiş olsa da, mesleğe başlamadan önce öğretmen eğitiminin farklı aşamalarındaki İngilizce öğretmeni adaylarına odaklanan çalışmalar görece sınırlıdır. Bu nedenle bu çalışma, Türkiye'deki İngilizce öğretmeni adaylarının mesleki kimlik gelişimini incelemeyi ve bu süreci kolaylaştıran ya da zorlaştıran faktörleri ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışmada açıklayıcı sıralı karma yöntem deseni kullanılmıştır. Nicel veriler, 204 İngilizce öğretmeni adayından Erken Öğretmen Kimliği Ölçeği aracılığıyla toplanmış; betimsel istatistikler, açımlayıcı faktör analizi, korelasyon analizi, hiyerarşik regresyon, aracılık ve düzenleyicilik analizleri, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ve yansıtıcı yazma görevleri yoluyla toplanmış ve MAXQDA desteğiyle tümevarımsal tematik analiz kullanılarak incelenmiştir. Nicel bulgular, katılımcıların orta-yüksek düzeyde erken öğretmen kimliğine sahip olduğunu göstermiştir. Öz-kategorizasyon, öğretmen olma öz-yeterliği ve çocuklara ve öğretmenliğe yönelik doğal eğilim birbiriyle güçlü biçimde ilişkili bulunmuştur. Öğretmen olmaya karar verme zamanı, öz-kategorizasyon ve öğretmenlik deneyimi temel faktörler olarak öne çıkarken, yaş ve cinsiyet gibi demografik değişkenlerin açıklayıcı gücü sınırlı kalmıştır. Nitel bulgular ise kimlik gelişiminin rol modeller, öğretmenliği gönüllü olarak benimseme, pedagojik güven, sınıf yönetimi kaygıları, duygusal anlamlar ve geleceğe dönük mesleki idealler tarafından şekillendiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak çalışma, İngilizce öğretmeni adaylarının mesleki kimlik gelişiminin dinamik, çok boyutlu ve müzakereye dayalı bir süreç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Teacher identity has long been an important area of interest in the field of English language teaching. Although previous studies have examined the professional identity development of both in-service and pre-service teachers, relatively fewer studies have focused on English as a Foreign Language (EFL) student teachers at different stages of teacher education before entering the profession. Therefore, this study aimed to examine the professional identity development of EFL student teachers in Türkiye and to explore the factors that facilitate or challenge this process. The study adopted an explanatory sequential mixed-methods design. Quantitative data were collected from 204 EFL student teachers through the Early Teacher Identity Measure and analyzed using descriptive statistics, exploratory factor analysis, correlation analysis, hierarchical regression, mediation and moderation analyses, independent samples t-tests, and one-way ANOVA. Qualitative data were collected through semi-structured interviews and reflective writing and analyzed through inductive thematic analysis with the support of MAXQDA. The quantitative findings showed that participants had a moderate-to-high level of early teacher identity. Self-categorization, self-efficacy, and natural inclination were strongly related. Time of decision to become a teacher, self-categorization, and teaching experience emerged as central factors, whereas demographic variables such as age and gender had limited explanatory power. The qualitative findings revealed that identity development was shaped by role models, voluntary embrace of teaching, pedagogical confidence, classroom management concerns, emotional meanings, and future-oriented professional ideals. The study concludes that EFL student teachers' professional identity development is a dynamic, multidimensional, and negotiated process.