Gastronomide yemeğin tamamlayıcı unsuru: Porselen tabak
The complementary element in gastronomy: the Porcelain plate
- Tez No: 1019988
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK MİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Porselen tabak, Yemek sunumu, Estetik, Göstergebilim, Gastronomy, Porcelain plate, Food presentation, Aesthetics, Semiotics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Porselen tabağın gastronomik sunumdaki önemini ele alan bu çalışmada, yemeğin tabakla kurduğu malzeme, estetik ve sembolik ilişki üzerinden porselen tabağın tamamlayıcı unsur olarak yeri araştırılmıştır. Tezde tabağın gastronomi alanındaki yeri; tarihsel gelişimi ve dönüşümü bağlamında fonksiyonel, sanatsal, kültürel ve statüsel boyutlarıyla ele alınmaktadır. Değişen yemek kültürü ve tüketim alışkanlıklarının, yemekle doğrudan ilişkili olan tabak üzerindeki yansımaları incelenmektedir. Çalışmanın amacı, porselen tabağın gastronomide yemeğin diğer özellikleri kadar önemli olduğunu ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışma, gastronomi ve güzel sanatlar arasındaki ilişkinin porselen tabak ve yemek sunumu üzerinden nasıl kurulabileceğini değerlendirmektedir. Porselen tabağın işlevsel ve estetik özelliklerinin yanı sıra statü, sembol ve gösterge niteliği taşıyan anlamları da ele alınmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş; literatür taramasının yanı sıra müzelerin açık erişimli koleksiyonları, ilgili web sayfaları, prestijli restoranların dijital paylaşımları ve porselen üreticilerine ait seçili görsellerden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerle görsel materyaller, görsel ve betimsel bir yaklaşımla incelenmiştir. Araştırma sonucunda porselen tabağın yalnızca yemeği taşıyan işlevsel bir gereç olmadığı; yemeğin algılanma biçimini, sunum bütünlüğünü, estetik değerini ve sembolik anlamını etkileyen çok yönlü bir unsur olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which examines the importance of the porcelain plate in gastronomic presentation, the place of the porcelain plate as a complementary element is investigated through the material, aesthetic, and symbolic relationship established between food and plate. The role of the plate in gastronomy is discussed in relation to its historical development and transformation, with its functional, artistic, cultural, and status-related dimensions. The reflections of changing food culture and consumption practices on the plate, which is directly associated with food, are also examined. The aim of the study is to reveal that the porcelain plate is as significant in gastronomy as the other qualities of food. In this respect, the study evaluates how the relationship between gastronomy and fine arts can be established through the porcelain plate and food presentation. In addition to the functional and aesthetic qualities of the porcelain plate, its meanings as an indicator of status, symbol, and sign are also addressed. This research adopts a qualitative research approach. In addition to the literature review, openaccess museum collections, relevant web pages, digital posts of prestigious restaurants, and selected images belonging to porcelain manufacturers were used. The data obtained and the visual materials were examined through a visual and descriptive approach. As a result of the research, it has been concluded that the porcelain plate is not merely a functional object that carries food, but a multidimensional element that affects the perception of food, the integrity of presentation, aesthetic value, and symbolic meaning.