Kliniğimizde histerektomize hastalarda ooferektomi yapılan hastalar ile ooferektomi yapılmayan hastaların menqol ölçeği ile karşılaştırılması
Comparison of hysterectomized patients with and without oophorectomy in our clinic using the menqol scale
  1. Tez No: 1019995
  2. Yazar: MURAT DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BATUHAN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, Yumurtalıkların Korunması, Bilateral Salpingo-Ooferektomi, Cerrahi Menopoz, Yaşam Kalitesi, MENQOL, Menopozal Semptomlar, Hysterectomy, Ovarian conservation, Bilateral salpingo-oophorectomy, Surgical menopause, Quality of life, MENQOL, Menopausal symptoms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Histerektomi, dünya genelinde en sık uygulanan jinekolojik cerrahi işlemlerden biridir. Benign nedenlerle histerektomi planlanan kadınlarda, operasyon sırasında overlerin korunması ya da bilateral salpingo-ooferektomi uygulanması, uzun dönem yaşam kalitesi açısından önemli bir klinik karardır. Overlerin çıkarılmasıyla ortaya çıkan cerrahi menopoz, ani östrojen eksikliği nedeniyle menopozal yakınmaları artırabilir ve hastaların günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Bu çalışmada, histerektomi sırasında bilateral salpingo-ooferektomi yapılan hastalar ile overleri korunan hastalar, Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak menopozal semptom yükü ve yaşam kalitesi açısından karşılaştırılmıştır. Haziran 2020–Haziran 2024 tarihleri arasında benign endikasyonlarla histerektomi uygulanan ve çalışma kriterlerini karşılayan 102 hasta kesitsel olarak değerlendirilmiştir. Hastalar cerrahi yaklaşıma göre bilateral salpingo-ooferektomi uygulananlar ve over koruyucu cerrahi yapılanlar olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Demografik veriler, klinik özellikler ve MENQOL ölçeğinin vazomotor, psikososyal, fiziksel ve cinsel alan skorları kaydedilmiştir. Analiz sonucunda, bilateral salpingo-ooferektomi grubunda MENQOL skorlarının daha yüksek olduğu ve bu durumun daha belirgin menopozal semptom yükünü yansıttığı görülmüştür. Vazomotor yakınmalar, psikososyal etkilenme ve cinsel semptomlar bu grupta daha belirgin bulunmuştur. Fiziksel alan skorlarında anlamlı fark izlenmemekle birlikte, bazı yakınmalar cerrahi menopoz grubunda daha fazla eğilim göstermiştir. Bulgular, onkolojik riski artmamış hastalarda over koruyucu yaklaşımın postoperatif yaşam kalitesi açısından avantaj sağlayabileceğini ve cerrahi kararın bireyselleştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hysterectomy is one of the most commonly performed gynecological surgical procedures worldwide. In women scheduled for hysterectomy due to benign indications, the decision to preserve the ovaries or perform bilateral salpingo-oophorectomy during surgery represents a critical clinical consideration for long-term quality of life. Surgical menopause resulting from the removal of the ovaries may exacerbate menopausal symptoms due to abrupt estrogen deficiency and negatively affect patients' daily lives. In this study, patients who underwent hysterectomy with bilateral salpingo-oophorectomy and those whose ovaries were preserved were compared in terms of menopausal symptom burden and quality of life using the Menopause-Specific Quality of Life (MENQOL) Questionnaire. One hundred and two patients meeting the study criteria who underwent hysterectomy for benign indications between June 2020 and June 2024 were cross-sectionally evaluated. According to the surgical approach, patients were divided into two groups: the bilateral salpingo-oophorectomy group and the ovarian-conserving surgery group. Demographic data, clinical characteristics, and the vasomotor, psychosocial, physical, and sexual domain scores of the MENQOL questionnaire were recorded. The analysis demonstrated higher MENQOL scores in the bilateral salpingo-oophorectomy group, indicating a more pronounced menopausal symptom burden. Vasomotor complaints, psychosocial impairment, and sexual symptoms were more prominent in this group. Although no significant difference was observed in physical domain scores, certain complaints tended to be more prevalent among women experiencing surgical menopause. These findings indicate that, in patients without increased oncological risk, an ovarian-conserving approach may provide advantages in terms of postoperative quality of life and that surgical decision-making should be individualized