The role of social media marketing in building brand loyalty in fitness applications
Spor uygulamalarında marka sadakatinin oluşturulmasında sosyal medya pazarlamasının rolü
- Tez No: 1020069
- Danışmanlar: ASSISTANT PROFESSOR ÖYKÜ TÜRKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Marka Sadakati, Fitness Uygulamaları, Tüketici Davranışı, Social Media Marketing, Brand Loyalty, Fitness Apps, Consumer Behavior
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmiş bir dünyada, sosyal medya pazarlaması (SMM), özellikle genişleyen fitness uygulamaları sektöründe müşteri sadakatini geliştirme ve sürdürmede önemli bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Bu rekabetçi ortamda, sosyal ağlar sadece pazarlama araçları olarak değil, aynı zamanda kullanıcı algılarını, güvenini ve etkileşimini şekillendiren platformlar olarak da işlev görmektedir. Bu eğilime rağmen, tüketicilerin sosyal medya pazarlama faaliyetlerine ilişkin algılarının bu bağlamda marka sadakati üzerindeki etkilerini inceleyen sınırlı sayıda ampirik araştırma bulunmaktadır. Bu çalışma, tüketicilerin sosyal medya pazarlama faaliyetlerine ilişkin algılarının fitness uygulamaları kullanıcıları arasında marka sadakatini nasıl etkilediğini değerlendirerek bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Teorik temellere ve önceki literatüre dayanarak, çalışma nicel bir araştırma yaklaşımı benimsemektedir. Veriler, fitness uygulaması kullanıcılarına sosyal medya aracılığıyla dağıtılan yapılandırılmış bir çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Ölçüm maddeleri, Kim ve Ko (2012) ve Anderson ve Srinivasan (2003) tarafından geliştirilen geçerli ölçeklerden uyarlanmıştır. Veriler, faktör analizi, Cronbach alfa, tanımlayıcı istatistikler ve regresyon analizi uygulanarak SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, tüketicilerin sosyal medya pazarlama faaliyetlerine ilişkin algıları ile fitness uygulamalarına yönelik marka sadakati arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koyarak, çalışmanın temel hipotezini desteklemektedir. Bulgular, eğlenceli, bilgilendirici ve kişiselleştirilmiş sosyal medya içeriğinin kullanıcıların duygusal bağlılığını, güvenini ve uzun vadeli sadakat davranışlarını artırdığını göstermektedir. Bu araştırma, fitness uygulaması sektörüne ilişkin bilgiler sağlayarak dijital pazarlama literatürüne katkıda bulunmakta ve tüketici-marka ilişkilerinin kurulmasında sosyal medya pazarlamasının stratejik önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In a digitized world, social media marketing (SMM) has emerged as a key tool in developing and maintaining customer loyalty, particularly within the expanding fitness application industry. In this competitive environment, social networks function not only as marketing instruments but also as platforms that shape user perceptions, trust, and interaction. Despite this trend, limited empirical research has examined the effects of consumers' perceptions of social media marketing activities on brand loyalty in this context. This study seeks to fill this gap by evaluating how consumers' perceptions of social media marketing activities influence brand loyalty among users of fitness applications. Based on theoretical foundations and prior literature, the study adopts a quantitative research approach. Data were collected through a structured online questionnaire distributed via social media to fitness app users. Measurement items were adapted from validated scales developed by Kim and Ko (2012) and Anderson and Srinivasan (2003). The data were analyzed using SPSS, applying factor analysis, Cronbach's alpha, descriptive statistics, and regression analysis. The results reveal a positive and statistically significant relationship between consumers' perceptions of social media marketing activities and brand loyalty toward fitness applications, supporting the study's primary hypothesis. The findings indicate that entertaining, informative, and personalized social media content enhances users' emotional attachment, trust, and long-term loyalty behaviors. This research contributes to digital marketing literature by providing insights into the fitness app sector and highlights the strategic importance of social media marketing in building consumer–brand relationships.