Intrauterın fetal kayıplarda maternal sistemik inflamasyon indekslerinin değerlendirilmesi
Evaluation of maternal inflammatory marker indices in intrauterine fetal death cases
  1. Tez No: 1020079
  2. Yazar: SEDA SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BİLGE TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrauterin fetal ölüm, ölü doğum, nötrofil/lenfosit oranı, sistemik immün-inflamasyon indeksi, maternal inflamasyon, plasental patoloji, Intrauterine fetal death, stillbirth, neutrophil-to-lymphocyte ratio, systemic immune-inflammation index, maternal inflammation, placental pathology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, gebeliğin 20. haftası ve üzerinde intrauterin fetal kayıp (İUFK) tanısı almış olgularda maternal hemogram parametrelerinden hesaplanan sistematik inflamatuar indekslerin — nötrofil/lenfosit oranı (NLO), trombosit/lenfosit oranı (TLO), monosit/lenfosit oranı (MLO), sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) — klinik, demografik ve obstetrik değişkenlerle ilişkisini değerlendirmek; bu indekslerin İUFK olgularında tanısal ve prediktif değerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya 20. gebelik haftası ve üzerinde İUFK tanısı almış 141 olgu dahil edilmiştir. Retrospektif vaka serisi tasarımıyla yürütülen çalışmada maternal tam kan sayımı parametrelerinden NLO, TLO, MLO, SII ve SIRI değerleri hesaplanmıştır. Olgular gebelik haftasına (20–27, 28–36, ≥37 hafta), etiyolojik sınıflamaya, plasental patoloji varlığına, fetal cinsiyete ve diğer obstetrik değişkenlere göre alt gruplara ayrılarak karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS 26.0 kullanılmış; grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri, kategorik veriler için ki-kare testi uygulanmıştır. ROC eğrisi analizi ile indekslerin kesim noktaları ve prediktif değerleri hesaplanmıştır. p<0,05 istatistiksel anlamlılık sınırı olarak kabul edilmiştir. Bulgular:Çalışma grubunun medyan gebelik haftası 32 (IQR: 25–37), medyan doğum ağırlığı 1800 g (IQR: 750–2950) olarak saptanmıştır. Olguların %79,4'ünde en az bir plasental patoloji bulgusu mevcuttu; en sık saptanan patoloji plasental hematom (%68,8) oldu. NLO, SII ve SIRI değerleri 3. trimesterdeki olgularda 2. trimestere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Plasental patoloji saptanan olgularda NLO ve SII değerleri patoloji saptanmayan gruba kıyasla anlamlı ölçüde yüksek seyretmiştir. İdiyopatik İUFK grubunda inflamatuar indeks değerleri etiyolojisi belirlenen gruba kıyasla farklılık göstermiştir. Fetal cinsiyet açısından indeksler arasında anlamlı fark saptanmamıştır. ROC analizi, NLO ve SII'nin plasental patoloji varlığını öngörmede orta düzeyde diskriminatif değere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç:İntrauterin fetal kayıp olgularında maternal NLO, SII ve SIRI değerleri gestasyon haftası ve plasental patoloji varlığıyla ilişkili bulunmuştur. Bu bulgu, sistemik inflamatuar yanıtın İUFK patofizyolojisinde önemli bir rol üstlenebileceğine işaret etmektedir. Söz konusu indeksler, rutin tam kan sayımından kolaylıkla hesaplanabilmeleri nedeniyle klinik pratikte yardımcı bir değerlendirme aracı olarak kullanılabilir; ancak bulgular daha büyük ve kontrollü çalışmalarla doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was to evaluate the clinical, demographic, and obstetric associations of hematological inflammatory indices — neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), systemic immune-inflammation index (SII), and systemic inflammation response index (SIRI) — derived from complete blood count parameters in pregnancies complicated by intrauterine fetal death (IUFD) at or after 20 weeks of gestation. Materials and Methods:A total of 141 cases with IUFD diagnosed at or after 20 weeks of gestation were included in this retrospective case series. NLR, PLR, MLR, SII and SIRI were calculated from maternal complete blood count data obtained at the time of diagnosis. Patients were stratified by gestational age group (20–27, 28–36, ≥37 weeks), etiology, presence of placental pathology, fetal sex, and other obstetric variables. Statistical analysis was performed using SPSS 26.0. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used for group comparisons, chi-square test for categorical variables, and ROC curve analysis was applied to assess the predictive value and optimal cut-off points of each index. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results:The median gestational age was 32 weeks (IQR: 25–37) and the median birth weight was 1800 g (IQR: 750–2950). Placental pathology was detected in 79.4% of cases, with placental hematoma being the most frequent finding (68.8%). NLR, SII, and SIRI values were significantly higher in third-trimester cases compared to those in the second trimester (p<0.05). Cases with placental pathology had significantly elevated NLR and SII values compared to those without pathological findings. Inflammatory indices differed between idiopathic IUFD and cases with an identified etiology. No significant difference in inflammatory indices was observed according to fetal sex. ROC analysis demonstrated moderate discriminative ability for NLR and SII in predicting the presence of placental pathology (AUC values pending final revision). Conclusion:Maternal NLR, SII, and SIRI values were associated with gestational age and placental pathology in IUFD cases. These findings suggest that systemic inflammatory response may play a significant role in the pathophysiology of intrauterine fetal death. As these indices can be readily calculated from routine complete blood counts, they may serve as adjunctive assessment tools in clinical practice; however, the findings should be confirmed in larger, controlled studies.