Tıp fakültesi eğitim programının mezuniyet aşamasındaki intörnler üzerinden ulusal çekirdek eğitim programı yetkinliklerinin sınanması ile değerlendirilmesi
Evaluation of national core curriculum competencies through the assessment of graduating medical interns
- Tez No: 1020080
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ALİMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Yetkinlik temelli tıp eğitimi, çıkış değerlendirmesi, NYKS, program değerlendirme, tıp eğitimi, intörnlük dönemi, Competency-based medical education, exit assessment, OSCE, program evaluation, medical education, internship training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, mezuniyet aşamasındaki intörnlerin Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (UÇEP 2020) yetkinlikleri doğrultusunda yapılandırılmış bir çıkış anketi ve Nesnel Yapılandırılmış Klinik Sınav (NYKS/OSCE) ile değerlendirilmesi; elde edilen verilerin mezuniyet başarı notlarıyla ilişkilendirilerek algı–performans–akademik başarı üçgeni üzerinden öğrenci ve program düzeyinde bütüncül bir değerlendirme yapılmasıdır. Yöntem: Araştırmada 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören 113 intörn değerlendirilmiştir. Çalışmada, mezuniyet öncesi eğitim sürecine ilişkin görüşleri değerlendiren yapılandırılmış bir çıkış anketi ile UÇEP 2020'de tanımlanan yetkinlik alanlarını kapsayan 20 istasyondan oluşan NYKS uygulanmıştır. İstasyonlarda öğrencilerin bilgi, beceri ve tutum alanlarındaki performansları yapılandırılmış kontrol listeleri ve global derecelendirme ölçekleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca NYKS puanları, öz değerlendirme sonuçları ve mezuniyet başarı notları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Uygulama sonrasında nitel geri bildirimler alınmış ve gelişime açık alanlara yönelik telafi eğitimleri planlanmıştır. Bulgular: İntörnlerin akut batın, akut taşlı kolesistit, üriner sistem enfeksiyonu, zehirlenme/adli olgu ve akut inme gibi temel klinik senaryolarda görece yüksek performans gösterdiği belirlenmiştir. Buna karşın multipl travma, akut miyokard infarktüsü, akut viral hepatit, GKS değerlendirme ve kötü haber verme istasyonlarında performansın daha düşük olduğu saptanmıştır. Klinik performans puanlarına kıyasla hasta dosyası ve kayıt tutma becerilerinde daha düşük başarı gözlenmiş; özellikle öykü yazımı, fizik muayene bulgularının kaydedilmesi, izlem ve öneri planlama alanlarının gelişime açık olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler NYKS uygulamasını öğretici, gerçekçi ve özgüven artırıcı olarak değerlendirmiştir. Öz değerlendirme puanları ile NYKS performansı arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: NYKS, çıkış anketi ve akademik başarı göstergelerinin birlikte kullanılması, intörn yeterliklerinin ve program çıktılarının çok boyutlu değerlendirilmesine olanak sağlamıştır. Bulgular, mezuniyet aşamasında çoklu ölçme yaklaşımına dayalı yapılandırılmış çıkış değerlendirmelerinin program geliştirme ve kalite güvencesi süreçlerinde işlevsel bir model oluşturabileceğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar Fakültenin eğitim programının geliştirilmesi için sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis aimed to evaluate final-year medical interns through a structured exit survey and an Objective Structured Clinical Examination (OSCE) based on the competencies defined in the National Core Curriculum for Undergraduate Medical Education (NCC-2020/UÇEP 2020), and to examine the relationship between these findings and graduation achievement scores in order to provide a comprehensive evaluation at both student and program levels. Method: 113 interns enrolled in the 2024–2025 academic year at Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Medicine were included in the study. A structured exit survey evaluating perceptions regarding undergraduate medical education and a 20-station OSCE designed according to UÇEP 2020 competencies was performed. Students' knowledge, clinical skills, and professional attitudes were assessed using structured checklists and global rating scales. Correlations between OSCE scores, self-assessment survey results, and graduation achievement scores were analyzed. In addition, qualitative feedback was collected, and remedial educational activities were planned for identified areas requiring improvement. Results: Interns demonstrated relatively high performance in clinical scenarios such as acute abdomen, acute calculous cholecystitis, urinary tract infection, and acute stroke. Lower performance levels were observed in multiple trauma, acute myocardial infarction, acute viral hepatitis, Glasgow Coma Scale assessment, and breaking bad news stations. Compared with clinical performance scores, significantly lower achievement was identified in patient documentation and medical record-keeping skills, particularly in history documentation, recording physical examination findings, follow-up planning, and recommendation writing. Students described the OSCE experience as educational, realistic, and confidence-enhancing. No significant correlation was found between self-assessment scores and OSCE performance. Conclusion: The combined use of OSCE, exit survey findings, and academic achievement indicators enabled a multidimensional evaluation of intern competencies and program outcomes. The findings suggest that structured exit assessments based on multiple assessment modalities may serve as a functional model for program evaluation and quality assurance processes in undergraduate medical education. The results obtained were presented to support curriculum evaluation and program improvement processes within the Faculty.