Kaudal epidural enjeksiyon sonrası kısa ve orta dönem ağrı iyileşmesini öngören epidural kontrast yayılımı ve enjeksiyon volümü: MRI entegrasyonlu çok değişkenli bir çalışma
Epidural contrast spread and injection volume predict short- and mid-term pain relief after caudal epidural injection: A multivariate MRI-integrated study
  1. Tez No: 1020098
  2. Yazar: GAMZE KILAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, kaudal epidural enjeksiyon, epidural steroid enjeksiyonu, kontrast yayılımı, minimal klinik anlamlı değişim, hasta genel iyileşme değerlendirmesi, manyetik rezonans görüntüleme, Low back pain, caudal epidural injection, epidural steroid injection, contrast spread, magnetic resonance imaging, patient global impression of change, minimal clinically important difference
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik bel ve/veya bacak ağrısı nedeniyle floroskopi eşliğinde kaudal epidural enjeksiyon (KEE) uygulanan hastalarda enjeksiyon hacmi, epidural kontrast madde yayılım seviyesi ve preoperatif manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularının ağrı, fonksiyonel durum ve hasta tarafından bildirilen klinik sonuçlar üzerindeki etkilerini değerlendirmek; ayrıca klinik olarak anlamlı iyileşmeyi (MCID başarısı) öngören bağımsız faktörleri çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışmada, Ocak 2022–Ekim 2025 tarihleri arasında kronik bel ve/veya bacak ağrısı nedeniyle floroskopi eşliğinde KEE uygulanan 121 hastanın klinik ve radyolojik verileri değerlendirildi. Hastalar uygulanan enjeksiyon hacmine göre 10 mL ve 15 mL gruplarına ayrıldı. Ağrı şiddeti ve fonksiyonel durum işlem öncesinde ve işlem sonrasında 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ayda sırasıyla Görsel Analog skala (VAS) ve Oswestry Engellilik İndeksi (ODİ) kullanılarak değerlendirildi. Epidural kontrast madde yayılım seviyesi floroskopik görüntüler üzerinden sınıflandırıldı ve alt, orta ve üst yayılım grupları olarak analiz edildi. Hastaların MRG incelemelerinde lomber disk hernisi (LDH), santral spinal stenoz, foraminal stenoz, faset artropatisi ve Modic değişiklikleri değerlendirildi. Hasta Genel İyileşme Değerlendirmesi (PGIC), MCID başarısı ve analjezik kullanımındaki değişim klinik sonuç ölçütleri olarak kaydedildi. Kontrast yayılımı, MRG bulguları ve klinik sonuçlar arasındaki ilişkiler uygun parametrik ve nonparametrik testlerle analiz edildi. MCID başarısını öngören bağımsız faktörler çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile araştırıldı ve modelin ayırt edici performansı ROC eğrisi analizi ile değerlendirildi. Bulgular: İşlem sonrası tüm takip dönemlerinde VAS ve ODİ skorlarında başlangıca göre anlamlı düzelme saptandı. Enjeksiyon hacmi açısından 10 mL ve 15 mL grupları arasında ağrı, fonksiyonel iyileşme, PGIC yanıtı, MCID başarısı ve analjezik kullanımındaki değişim bakımından anlamlı farklılık izlenmedi. Buna karşılık kontrast yayılım seviyesinin daha üst lomber segmentlere ulaşması daha düşük VAS ve ODİ skorları, daha yüksek PGIC yanıtı ve daha yüksek MCID başarısı ile ilişkili bulundu. Kontrast yayılım seviyesi ile VAS ve ODİ skorları arasında tüm takip dönemlerinde anlamlı negatif korelasyon saptandı. MCID başarısı alt grupta %0, orta grupta %34,9 ve üst grupta %83,3 olarak bulundu (p<0,001). PGIC skorları da kontrast yayılım grupları arasında anlamlı farklılık gösterdi (p<0,001). MRG değerlendirmesinde özellikle L5-S1 düzeyindeki santral spinal stenoz ve foraminal stenozun kontrast yayılımı ile ilişkili olduğu görüldü. Santral kanal ve foraminal stenoz derecesi arttıkça 6. ay VAS ve ODİ skorlarının yükseldiği saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde MCID başarısının bağımsız belirleyicisi yalnızca kontrast yayılım seviyesi olarak bulundu (OR=15,64; %95 GA: 4,89–50,04; p<0,001). Regresyon modelinin ayırt ediciliği yüksek düzeydeydi (AUC=0,953; %95 GA: 0,913–0,986). Sonuç: KEE sonrasında klinik sonuçların belirlenmesinde enjeksiyon hacminden ziyade epidural kontrast yayılım seviyesi önem taşımaktadır. Kontrastın daha üst lomber seviyelere ulaşması daha düşük ağrı ve engellilik düzeyleri ile daha yüksek PGIC ve MCID başarısı ile ilişkili bulunmuştur. Enjeksiyon hacminin klinik sonuçlar üzerinde anlamlı bir etkisi gösterilememiştir. Santral kanal ve foraminal stenoz derecelerindeki artış hem kontrast yayılımının azalması hem de daha olumsuz klinik sonuçlarla ilişkili bulunmuştur. Çok değişkenli analizde kontrast yayılım seviyesi MCID başarısının bağımsız belirleyicisi olarak saptanmıştır. Bu bulgular, floroskopik kontrast yayılım değerlendirmesinin tedavi başarısının öngörülmesinde değerli bir klinik gösterge olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the impact of injection volume, epidural contrast spread level, and preprocedural magnetic resonance imaging (MRI) findings on pain, functional outcomes, and patient-reported outcomes following fluoroscopy-guided caudal epidural injection in patients with chronic low back and/or leg pain, and to identify independent predictors of clinically meaningful improvement using multivariable logistic regression analysis. Materials and Methods: In this retrospective observational study, the clinical and radiological data of 121 patients who underwent fluoroscopy-guided caudal epidural injection for chronic low back and/or leg pain between January 2022 and October 2025 were evaluated. Patients were divided into 10 mL and 15 mL groups according to the injection volume administered. Pain intensity and functional status were assessed using the Visual Analog Scale (VAS) and Oswestry Disability Index (ODI), respectively, before the procedure and at 1 week, 1 month, 3 months, and 6 months after treatment. Epidural contrast spread was classified based on fluoroscopic imaging and analyzed as lower, middle, and upper spread groups. Preprocedural magnetic resonance imaging (MRI) findings, including lumbar disc herniation (LDH), central spinal stenosis, foraminal stenosis, facet arthropathy, and Modic changes, were evaluated. Patient Global Impression of Change (PGIC), achievement of the Minimal Clinically Important Difference (MCID), and changes in analgesic consumption were recorded as clinical outcome measures. Associations between contrast spread, MRI findings, and clinical outcomes were analyzed using appropriate parametric and nonparametric statistical methods. Independent predictors of MCID achievement were investigated using multivariable logistic regression analysis, and the discriminative performance of the model was assessed by receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: Significant improvements in VAS and ODI scores were observed at all follow-up time points compared with baseline. No significant differences were found between the 10 mL and 15 mL injection volume groups regarding pain relief, functional improvement, PGIC response, MCID achievement, or changes in analgesic consumption. In contrast, more cranial epidural contrast spread to higher lumbar segments was associated with lower VAS and ODI scores, higher PGIC ratings, and greater MCID achievement rates. Significant negative correlations were observed between contrast spread level and both VAS and ODI scores throughout the follow-up period. MCID achievement rates were 0% in the lower spread group, 34.9% in the middle spread group, and 83.3% in the upper spread group (p<0.001). PGIC scores also differed significantly among the contrast spread groups (p<0.001). MRI evaluation demonstrated that central spinal stenosis and foraminal stenosis, particularly at the L5–S1 level, were associated with the extent of contrast spread. Increasing severity of central canal and foraminal stenosis was associated with higher 6 month VAS and ODI scores. In multivariable logistic regression analysis, contrast spread level was identified as the sole independent predictor of MCID achievement (OR=15.64, 95% CI: 4.89–50.04; p<0.001). The regression model demonstrated excellent discriminative performance (AUC=0.953, 95% CI: 0.913–0.986). Conclusion: The level of epidural contrast spread, rather than injection volume, was the primary determinant of clinical outcomes following caudal epidural injection. More cranial contrast distribution was associated with lower pain and disability scores and higher rates of PGIC improvement and MCID achievement. Conversely, injection volume had no significant impact on treatment outcomes. Greater severity of central canal and foraminal stenosis was associated with limited contrast spread and poorer clinical outcomes. Multivariable logistic regression identified contrast spread level as the only independent predictor of MCID success. These findings highlight the potential value of fluoroscopic contrast spread assessment as a practical predictor of clinical response after caudal epidural injection.