Panik bozukluk ve yaygın anksiyete bozukluğu tanısı almış yetişkinlerde özdenetim kapasitesinin fonksiyonel olmayan tutumlar ile ilişkisinde ebeveyn stillerinin aracı rolü
The mediating role of parenting styles in the relationship between self-control capasity and non-functional attitudes in patients diagnosed with anxiety disorder and panic disorder
  1. Tez No: 1020108
  2. Yazar: SİBEL EKEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİYE SÖĞÜTLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Stilleri, Fonksiyonel Olmayan Tutumlar, Özdenetim Kapasitesi, Panik Bozukluk, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Anxiety Disorder, Dysfunctional Attitudes, Multidimensional Self-Control, Panic Disorder, Parenting Style
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı panik bozukluk ve yaygın anksiyete bozukluğu tanısı almış yetişkinlerde, özdenetim kapasitesi ile fonksiyonel olmayan tutumları arasındaki ilişkide algılanan ebeveyn stillerinin aracı rolünü incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma verileri, Ataşehir Sosyal Hizmet Merkezine başvuran, 18-65 yaş arası, panik bozukluk ve yaygın anksiyete bozukluğu tanısı almış, 217 danışandan toplanmıştır. Bu çalışmada Demografik Bilgi Formu, Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği (FOTÖ), Çok Boyutlu Özdenetim Ölçeği (ÇBÖDÖ) ve Anne-Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, Pearson Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, Tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Bağımsız Gruplar t-Testi, ve Process Macro Aracılık Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda ÇBÖDÖ ile FOTÖ arasında pozitif ilişki bulunmuştur. FOTÖ yüksek puan alan grubun başlatma ve ketleme düzeylerinin, düşük olan gruba göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. ABTÖ alt boyutlarından yalnızca demokratik ebeveyn tutumunun ÇBÖDÖ'nin başlatma alt boyutunu pozitif yönde anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. ABTÖ alt boyutları arasında, mükemmelliyetçilik düzeyi ve onaylanma ihtiyacı puanlarının farklılaştığı ancak bağımsız tutum ve değişken tutum puanlarının farklılaşmadığı saptanmıştır. Aracılık analizleri incelendiğinde ise FOTÖ ile ÇBÖDÖ arasındaki ilişkide otoriter ve demokratik ebeveyn tutumunun aracı etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç: Panik bozukluk ve anksiyete bozukluğu ile çalışan terapistlerin bilişsel süreçlerin yanında ebeveyn stilleri ve özdenetim süreçleri üzerinde çalışmaları, mükemmelliyetçilik ve onaylanma ihtiyacının davranışı başlatma ve ketlemesi üzerindeki etkisini göz ardı etmemeleri, çocuk terapisi alanında çalışan uzmanların psikoeğitim programlarında ileriki süreçte oluşabilecek psikopatolojilerin önlenebilmesi amacıyla ebeveyn stillerinin ruh sağlığı açısından önemi hakkında bilgi verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study examines the mediating role of parenting styles in the relationship between self-control capacity and non-functional attitudes in individuals with anxiety and panic disorders. Materials and Methods: Data were collected from 217 counselees aged 18-65 who were diagnosed with anxiety and panic disorder at Atasehir Social Service Center. The study utilized Sociodemographic Information Form, the Dysfunctional Attitudes Scale (DAS), Multidimensional Self-Control Scale (MSCS) and the Parenting Style Scale. The data were analyzed using Pearson Correlation, Regression, One-way ANOVA, the Independent Samples t-test and Mediation Analysis. Results: The study found a positive correlation between the DAS and MSCS. Higher inhibition and initiation levels were observed in the high-DAS group compared with the low-score group. Only the democratic parent style dimension of the Parenting Style Scale positively and significantly predicted the Initiation sub-dimension of the MSCS. Perfectionism and approval need scores differed across Parenting Style Scale levels, while independent and variable attitude scores showed no significant difference. The mediation analyses revealed that DAS and MSCS significantly mediated the relationship between the authoritarian parent style and the democratic parent style. Conclusion: It is recommended that therapists working in the fields of panic and anxiety disorder address parenting style and self-control capacity as well as cognitive process. They shouldn't overlook the effects of perfectionism and approval need on behavioral initiation and inhibition. Child therapists should emphasize parenting styles' role in mental health to prevent future psychopathologies.