Duygusal zekânın iletişim becerileri ve üretken yapayzekâya yönelik kabul üzerindeki etkisi
- Tez No: 1020195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVCAN PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üretken Yapay Zekâ, Duygusal Zekâ, İletişim Becerileri, Aracılık Etkisi, Tematik Analiz, Karma Yöntem, Generative Artificial Intelligence, Emotional Intelligence, Communication Skills, Mediation Effect, Mixed Method
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hızla gelişen Üretken Yapay Zekâ (ÜYZ) teknolojileri, eğitimden iş yaşamına, akademik çalışmalardan gündelik uygulamalara kadar birçok alanda dönüşüme yol açarak rekabet koşullarını ve çalışma pratiklerini yeniden şekillendirmektedir. Bu dönüşüm, bireyleri teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye ve ÜYZ araçlarını etkin kullanmaya yönlendirmektedir. ÜYZ araçlarından (örneğin OpenAI tabanlı uygulamalar) nitelikli çıktılar elde edebilmek, yalnızca teknik bilgiye değil, aynı zamanda doğru iletişim stratejileri geliştirilmesine ve özellikle“persona temelli etkileşim”gibi yaklaşımların benimsenmesine bağlıdır. Bu bağlamda bireylerin duygusal zekâ düzeyi ve iletişim becerileri, yapay zekâ araçlarının kabulü ve etkin kullanımında belirleyici olmaktadır. Bu tez çalışması, duygusal zekâ, iletişim becerileri ve ÜYZ araçlarının kabulü arasındaki ilişkileri incelemektedir. Kuramsal çerçeve, NASSS modeli temel alınarak oluşturulmuş; model kapsamında teknoloji, kullanıcı, organizasyon, sistem ve uygulama süreçleri arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda ÜYZ araçlarının bireysel düzeyde kabul edilmesinde duygusal ve iletişimsel yetkinliklerin rolü ele alınmıştır. Araştırma, açıklayıcı sıralı karma yöntem deseni ile yürütülmüştür. Nicel aşamada değişkenler arasındaki ilişkiler analiz edilmiş, bulgular nitel aşamada uzman görüşleriyle tematik analiz kullanılarak derinlemesine yorumlanmıştır. Bulgular, duygusal zekânın teknoloji kabulü üzerindeki etkisinin büyük ölçüde iletişim becerileri aracılığıyla dolaylı gerçekleştiğini göstermektedir. Ayrıca iletişim becerilerinin bireylerin duygusal potansiyellerini teknolojik eyleme dönüştüren kritik bir mekanizma olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Duygusal Zekâ Temelli Teknoloji Adaptasyon Modeli (DZT-TAM) önerilmektedir. Bu modelin, ÜYZ araçlarının bireysel düzeyde benimsenmesini açıklamada kuramsal katkı sağlaması ve uygulamaya dönük çerçeve sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, rapidly advancing Generative Artificial Intelligence (GAI) technologies are transforming fields ranging from education and professional life to academic research and everyday applications, reshaping competitive conditions and working practices. This transformation encourages individuals to follow technological developments and effectively utilize GAI tools. Obtaining high-quality outputs from GAI tools (e.g., OpenAI-based applications) depends not only on technical knowledge but also on developing effective communication strategies, particularly through persona-based interaction. In this context, emotional intelligence and communication skills emerge as key determinants in the acceptance and effective use of GAI tools. This thesis examines the relationships between emotional intelligence, communication skills, and the acceptance of GAI tools. The theoretical framework is based on the NASSS framework, which enables the analysis of multidimensional relationships among technology, users, organizations, systems, and implementation processes. Within this perspective, the role of emotional and communicative competencies in individual-level acceptance is examined. The research adopts an explanatory sequential mixed-method design. Quantitative analysis examines relationships among variables, while qualitative findings, based on expert interviews and thematic analysis, provide deeper interpretation. Findings indicate that emotional intelligence affects technology acceptance largely through communication skills. Communication functions as a critical mechanism transforming emotional potential into technological action. Based on the findings, the Emotional Intelligence-Based Technology Acceptance Model (EI-BTAM) is proposed. The model positions emotional intelligence as a core capability enhancing communication skills, which mediate the acceptance and effective use of GAI tools.