6 Şubat 2023 Depreminin sigorta sektörü ve finansal piyasalar üzerindeki etkileri: Bir ekonomik değerlendirme
The effects of the February 6, 2023 Earthquake on the insurance sector and financial markets: An economi̇c assessment
  1. Tez No: 1020202
  2. Yazar: EBRU ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal afetler, deprem, sigorta sektörü, finansal piyasalar, reasürans, ekonomik etkiler, Natural disasters, earthquake, insurance sector, financial markets, reinsurance, economic effects
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Doğal afetler, ekonomiler üzerinde üretim kaybı, sermaye stokunda azalma ve kamu maliyesinde bozulma gibi çok boyutlu etkiler yaratan dışsal şoklardır. Türkiye'nin aktif fay hatları üzerinde yer alması, ülkeyi yüksek deprem riski altında bırakmaktadır. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve geniş bir coğrafyayı etkileyen depremler, yol açtığı can kayıpları ve ekonomik maliyetler bakımından Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı afetlerinden biri olmuştur. Bu çalışma, söz konusu depremlerin Türkiye sigorta sektörü ve finansal piyasalar üzerindeki etkilerini 2021–2025 dönemi kapsamında ölçülebilir ekonomik göstergeler çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel yöntemle tasarlanmış olup 2021–2025 dönemine ait ikincil verilere dayanmaktadır. Türkiye Sigorta Birliği verilerinden toplam prim üretimi, branş bazlı prim dağılımı ve hasar ödemeleri; DASK verilerinden hasar ihbar ve tazminat tutarları; AFAD hasar tespit raporları ile TÜİK makroekonomik göstergeleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Deprem öncesi (2021–2022), deprem dönemi (2023) ve sonrası toparlanma süreci (2024–2025) olmak üzere dönemsel analiz yapılmış; prim artış oranı, hasar/prim oranı, hasar frekansı ve sermaye yapısı göstergeleri üzerinden değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Finansal piyasalar boyutunda ise sigorta sektörünün finansal sistem içindeki payı, likidite durumu ve kamu borçlanma gereksinimindeki değişim incelenmiştir. Bulgular, 2023 yılında hasar ödemelerinde ve hasar/prim oranında belirgin bir artış yaşandığını, bunun sektör üzerinde kısa vadeli likidite ve kârlılık baskısı oluşturduğunu göstermektedir. Ancak reasürans mekanizmaları aracılığıyla riskin uluslararası piyasalara aktarılması, sermaye yeterliliğinin korunmasına ve finansal istikrarın sürdürülmesine katkı sağlamıştır. 2024–2025 döneminde sektörün kademeli olarak toparlanma eğilimine girdiği gözlemlenmiştir. Buna karşın düşük sigorta penetrasyon oranı nedeniyle ekonomik kayıpların önemli bir kısmı sigorta sistemi dışında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural disasters are external shocks that create multidimensional effects on economies, such as production losses, reductions in capital stock, and deterioration in public finances. Türkiye's location on active fault lines exposes the country to a high level of earthquake risk. The earthquakes centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023, which affected a wide geographical area, became one of the most devastating disasters in the history of the Republic in terms of human losses and economic costs. This study aims to analyze the effects of these earthquakes on the Turkish insurance sector and financial markets within the framework of measurable economic indicators covering the 2021–2025 period. The research was designed using a quantitative method and is based on secondary data for the 2021–2025 period. Data regarding total premium production, branch-based premium distribution, and claim payments were obtained from the Insurance Association of Türkiye; claim notifications and compensation amounts were obtained from DASK data; and AFAD damage assessment reports together with TURKSTAT macroeconomic indicators were comparatively analyzed. A period-based analysis was conducted by dividing the process into the pre-earthquake period (2021–2022), the earthquake period (2023), and the post-earthquake recovery period (2024–2025). Evaluations were carried out through indicators such as premium growth rates, claim/premium ratios, claim frequency, and capital structure indicators. In terms of financial markets, the study also examined the share of the insurance sector within the financial system, liquidity conditions, and changes in public borrowing requirements. The findings indicate that there was a significant increase in claim payments and the claim/premium ratio in 2023, creating short-term liquidity and profitability pressures on the sector. However, the transfer of risk to international markets through reinsurance mechanisms contributed to the preservation of capital adequacy and financial stability. It was observed that the sector gradually entered a recovery trend during the 2024–2025 period. Nevertheless, due to the low insurance penetration rate, a substantial portion of economic losses remained outside the insurance system.