KOLOREKTAL KANSERDE miR-4295, miR-4720-5p, miR-4773, miR-6831-5p ve miR-7161-5p EKSPRESYON PROFİLLERİNİN KANTİTATİF PCR ve BİYOİNFORMATİK YAKLAŞIMLARLA ARAŞTIRILMASI
Investigation of mir-4295, miR-4720-5p, miR-4773, mir-6831-5p and mir-7161-5p expression profiles in colorectal cancer using quantitative pcr and bioinformatics approaches
- Tez No: 1020274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN GÜRER, PROF. DR. FİLİZ ÖZBAŞ GERÇEKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, miRNA, RT-qPCR, biyoinformatik, Colorectal cancer, miRNA, RT-qPCR, bioinformatics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada miR-4295, miR-4720-5p, miR-4773, miR-6831-5p ve miR-7161-5p'nin ekspresyon profillerinin belirlenmesi ve kolorektal kanser patogenezindeki rollerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, 86 hastaya ait eşleştirilmiş tümör ve komşu normal dokulardan elde edilen toplam 172 örnek dahil edilmiştir. miRNA ekspresyon düzeyleri ile klinikopatolojik parametreler arasındaki ilişkiler ve miRNA'lar arasındaki korelasyonlar değerlendirilmiştir. Ayrıca, tahmini hedef genlerin biyolojik önemini ortaya koymak amacıyla DIANA-miRPath v3 platformu kullanılarak GO ve KEGG yolak analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre miR-4295 ve miR-4720-5p'nin tümör dokularında anlamlı düzeyde yüksek, miR-4773 ve miR-6831-5p'nin ise düşük düzeyde eksprese edildiği belirlenmiştir (p <0.05). Buna karşın, miR-7161-5p ekspres-yonu açısından tümör ve komşu normal dokular arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p> 0.05). Zenginleştirme analizleri, bu miRNA'ların TGF-β, mTOR, ErbB ve FoxO sinyal yolakları ile endositoz ilişkili süreçlerde görev alan gen ağlarını düzenlediğini göstermiştir. Genel olarak, miR-4295 ve miR-4720-5p'nin onkojenik, miR-4773 ve miR-6831-5p'nin ise tümör baskılayıcı özellik gösterebileceği değerlendirilmiştir. Bu bulgular, söz konusu miRNA'ların kolorektal kanser patogenezi ve progresyonunda önemli düzenleyici roller üstlenebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the expression profiles of miR-4295, miR-4720-5p, miR-4773, miR-6831-5p, and miR-7161-5p and to investigate their roles in colorectal cancer pathogenesis. A total of 172 paired tumor and adjacent normal tissue samples obtained from 86 patients were included in the study. Associations between miRNA expression levels, clinicopathological parameters, and inter-miRNA correlations were evaluated. In addition, GO and KEGG pathway analyses were performed using the DIANA-miRPath v3 platform to reveal the biological significance of predicted target genes. The results showed that miR-4295 and miR-4720-5p were significantly upregu-lated, whereas miR-4773 and miR-6831-5p were downregulated in tumor tissues (p <0.05). In contrast, no significant difference was detected in miR-7161-5p expression between tumor and adjacent normal tissues (p> 0.05). Enrichment analyses demonstra-ted that these miRNAs regulate gene networks involved in TGF-β, mTOR, ErbB, and FoxO signaling pathways as well as endocytosis-related processes. Overall, miR-4295 and miR-4720-5p may exhibit oncogenic effects, whereas miR-4773 and miR-6831-5p may function as tumor suppressors. These findings suggest that these miRNAs may play important regulatory roles in colorectal cancer pathogenesis and progression.