Sanal simülasyonun hemşirelik öğrencilerinin standart enfeksiyon önlemlerine ilişkin bilgi ve becerilerine etkisi
The effect of virtual simulation on nursing students' knowledge and skills regarding standard infection control precautions
  1. Tez No: 1020333
  2. Yazar: AYLA DİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU EREK KAZAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, beceri, hemşirelik öğrencileri, sanal simülasyon, standart enfeksiyon önlemleri, Knowledge, nursing students, skills, standard infection control precautions, virtual simulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma sanal simülasyonun hemşirelik öğrencilerinin standart enfeksiyon önlemlerine ilişkin bilgi ve becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla randomize kontrollü deneysel tasarım kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde 2025-2026 eğitim-öğretim yılı güz döneminde öğrenim gören hemşirelik birinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Öğrenciler, randomizasyon yöntemi ile 56 müdahale ve 56 kontrol olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Araştırmada veriler; Tanıtıcı Özellikler Formu, Standart Enfeksiyon Önlemlerine İlişkin Bilgi Testi, Beceri Kontrol Listeleri ve Kendi Kendine Çözümleme Soru Formu ile toplanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere standart enfeksiyon önlemleri konusu geleneksel öğretim yöntemleri ile, müdahale grubundaki öğrencilere ise geleneksel öğretim yöntemlerinin yanı sıra sanal simülasyon ile anlatılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Pearson ki-kare testi, Fisher exact ki-kare testi, Mann–Whitney U testi, bağımlı örneklem t testi, bağımsız örneklem t testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; müdahale ve kontrol grubundaki öğrencilerin son test bilgi puanları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Ancak, grup içi karşılaştırmalarda müdahale grubu için son test bilgi puanlarının ön teste göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu (p<0,05); buna karşılık kontrol grubunda anlamlı bir fark bulunmadığı (p>0,05) belirlenmiştir. Araştırmada, ön test beceri puanları bakımından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), son testte tıbbi el yıkama (p<0,001), steril eldiven giyme-çıkarma (p<0,001) ve kişisel koruyucu ekipman giyme-çıkarma (p<0,001) becerilerinde müdahale grubunun kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek puan aldığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, hemşirelik birinci sınıf öğrencilerinin standart enfeksiyon önlemlerine ilişkin becerilerinin geliştirilmesinde yenilikçi bir öğretim yaklaşımı olan sanal simülasyonun etkili olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, sanal simülasyonun hemşirelik eğitiminde kullanımının yaygınlaştırılması ve müfredata entegrasyonunun desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted using a randomized controlled experimental design to examine the effect of a virtual simulation on nursing students' knowledge and skills regarding standard infection control precautions. The study sample consisted of first-year nursing students enrolled in the Department of Nursing at the Faculty of Health Sciences, Sakarya University, during the fall semester of the 2025–2026 academic year. Students were randomly divided into two groups: 56 intervention students and 56 control students. Data were collected using a Demographic Characteristics Form, a Standard Infection Control Precautions Knowledge Test, Skill Checklists, and a Self-Debriefing Questionnaire. Students in the control group were taught about standard infection control precautions using traditional teaching methods, while students in the intervention group were taught using traditional teaching methods as well as virtual simulation. The Pearson chi-square test, Fisher's exact chi-square test, Mann–Whitney U test, paired t-test, independent samples t-test, and Pearson correlation analysis were used to evaluate the data. The results of the study showed that no significant difference was found between the final test knowledge scores of students in the intervention and control groups (p>0,05). However, in within-group comparisons, it was found that the posttest knowledge scores for the intervention group were significantly higher than the pretest scores (p<0,05); in contrast, no significant difference was found in the control group (p>0,05). In the study, while no significant difference was found between the groups in terms of pretest skill scores (p>0,05), the intervention group showed significant improvement on the posttest in the skills of medical handwashing (p<0,001), putting on and removing sterile gloves (p<0,001), and putting on and removing personal protective equipment (p<0,001), the intervention group scored significantly higher than the control group. The results of the study showed that virtual simulation—an innovative teaching approach—is effective in developing first-year nursing students' skills related to standard infection control precautions. According to these results, it is recommended that the use of virtual simulation in nursing education be expanded and its integration into the curriculum be supported.