Endometrial polip olgularında ERK1/2, MMP2 ve VEGF ekspresyonlarının proliferatif endometrium ile karşılaştırılması
Comparison of ERK1/2, MMP2 and VEGF expression in endometrial polyp cases and proliferative endometrium
- Tez No: 1020334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA SANCAKLI USTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: ERK1/2, MMP2, Polip, Proliferatif Endometrium, VEGF, Endometrial polyp, ERK1/2, MMP-2, proliferative endometrium, VEGF
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, endometrial polip olgularında ERK1/2, MMP-2 ve VEGF ekspresyonlarının proliferatif endometrium ile karşılaştırılmasını amaçlamıştır. Ayrıca bu biyobelirteçlerin endometrial polip patogenezindeki olası rollerinin ve tanısal değerlerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 45 yaş ve altı üreme çağındaki, histeroskopik polipektomi sonrası histopatolojik olarak endometrial polip tanısı alan 50 hasta ile probe küretaj sonrası proliferatif endometrium tanısı alan 30 hasta dahil edildi. Olgulara ait parafin bloklardan hazırlanan preparatlarda ERK1/2, MMP-2 ve VEGF immünohistokimyasal yöntemle değerlendirildi. Hastaların yaş, gravida, parite, vücut kitle indeksi [VKİ] ve rekürrens durumları ek klinik parametreler olarak kaydedildi. İstatistiksel analizlerde gruplar arası karşılaştırmalar, korelasyon analizleri, ROC eğrisi ve lojistik regresyon yöntemleri kullanıldı. Bulgular: Endometrial polip grubunda VEGF, MMP-2 ve ERK1/2 ekspresyon düzeyleri proliferatif endometrium grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu [p<0,001]. ROC analizinde MMP-2 ve ERK1/2 için eğri altındaki alan [AUC] değeri 1,000, VEGF için ise 0,994 olarak saptandı. MMP-2 ve ERK1/2, endometrial polipi proliferatif endometriumdan ayırt etmede %100 duyarlılık ve özgüllük gösterdi. ERK1/2, MMP-2, VEGF ekspresyonları arasında anlamlı korelasyon izlenmedi. Rekürrens görülen olgularda ise yaş, VKİ, polip boyutu ve marker ekspresyon düzeyleri açısından rekürrens izlenmeyen olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı [p>0,05]. Sonuç: Endometrial polip dokusunda VEGF, MMP-2 ve ERK1/2 ekspresyonlarının artmış olması; anjiyogenez, ekstraselüler matriks yeniden yapılanması ve proliferatif sinyal yolaklarının polip patogenezinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Özellikle ERK1/2 ve MMP-2'nin yüksek tanısal doğruluk göstermesi, bu biyobelirteçlerin gelecekte tanısal ve hedefe yönelik tedavi stratejilerinde kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca endometrial poliplerin infertilite etyopatogenezindeki rolü açısından yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the immunohistochemical expression of ERK1/2, MMP-2, and VEGF in endometrial polyps and proliferative endometrium, and to evaluate their potential roles in polyp pathogenesis and diagnostic utility. Materials and Methods: This study included 50 reproductive-aged women [≤45 years] with histopathologically confirmed endometrial polyps following hysteroscopic polypectomy and 30 women with proliferative endometrium diagnosed after probe curettage. Immunohistochemical staining for ERK1/2, MMP-2, and VEGF was performed on paraffin-embedded tissue sections. Clinical data, including age, gravida, parity, body mass index [BMI], and recurrence status, were recorded. Group comparisons, correlation analyses, ROC curve analysis, and logistic regression models were applied. Results: VEGF, MMP-2, and ERK1/2 expression levels were significantly higher in endometrial polyps than in proliferative endometrium [all p < 0.001]. ROC analysis demonstrated excellent diagnostic performance, with AUC values of 1.000 for MMP-2 and ERK1/2 and 0.994 for VEGF. MMP-2 and ERK1/2 achieved 100% sensitivity and specificity in differentiating endometrial polyps from proliferative endometrium. No significant correlations were observed among marker expression levels. Furthermore, age, BMI, polyp size, and marker expression levels were comparable between recurrent and non-recurrent cases [p > 0.05]. Conclusion: Increased expression of VEGF, MMP-2, and ERK1/2 supports the involvement of angiogenesis, extracellular matrix remodeling, and proliferative signaling pathways in endometrial polyp development. The high diagnostic accuracy of MMP-2 and ERK1/2 suggests their potential value as diagnostic biomarkers and possible therapeutic targets.