Beden eğitimi ve spor dersi ile akran zorbalığı arasındaki ilişki
The relationship between physical education and sports lessons and peer bullying
  1. Tez No: 1020364
  2. Yazar: ECEM AYTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, Beden eğitimi ve spor dersi, Peer victimization, Physical education and sports lesson
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, beden eğitimi ve spor dersi ile akran zorbalığı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Bitlis ilinde bulunan Fen Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu liseleri ve Meslek liselerinin 10 ve 11. sınıf kademelerinde öğrenim gören 680 öğrenciden elde edilen veriler doğrultusunda yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği, Akran Zorbalarını Belirleme Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinde güvenirlik analizleri, tanımlayıcı istatistikler ve normallik testleri yapılmıştır (p<,05). Verilerin normal dağılım varsayımını karşıladığı belirlendiğinden, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır (p<,05). Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutum ile akran zorbalığına maruz kalma ve zorbalık davranışı gösterme düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir bağ bulunmadığını ortaya çıkarmıştır. Bu yönüyle çalışma, akran zorbalığının yalnızca derse yönelik tutumla açıklanamayacağını ve daha geniş bireysel, sosyal ve okul temelli etkenlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca beden eğitimi ve spor dersi ile akran zorbalığı arasındaki ilişkiye yönelik çalışmaların sınırlı olması, bu araştırmanın ileride yapılacak çalışmalara yön verebilecek nitelikte olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between physical education and sports classes and peer bullying. The research was carried out with the participation of 680 students studying in the 10th and 11th grades of Science High Schools, Sports High Schools, Anatolian High Schools, and Vocational High Schools in Bitlis. The Physical Education Course Attitude Scale, the Peer Bully Identification Scale, and a Personal Information Form were used to collect the data. Reliability analyses of the research data, descriptive statistics, and normality tests were conducted (p<,05). Since the data met the assumption of normal distribution, an independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were performed (p<,05). The findings showed that there was no statistically significant relationship between students' attitudes towards physical education and sports classes and their levels of exposure to peer bullying or engagement in bullying behaviors. In this respect, the study suggests that peer bullying cannot be explained only by attitudes towards a course and should be evaluated together with broader individual, social, and school-related factors. Furthermore, the limited number of studies examining the relationship between physical education and sports classes and peer bullying highlights the importance of this study and suggests that it may provide guidance for future research.