İdiyopatik subjektif tinnitus hastalarında odyolojik değerlendirme
- Tez No: 1020381
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, Tinnitus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Subjektif idiyopatik tinnitusu olan bireylerde orta (MLR) ve geç (LLR) latanslı işitsel uyarılmış potansiyelleri; sağlıklı kontrollerle ve aynı hastaların tinnitussuz karşı kulaklarıyla karşılaştırarak tinnitusun nesnel elektrofizyolojik karşılıklarını belirlemek. Gereç ve Yöntem: Retrospektif gözlemsel bu çalışmada üç kulak temelli grup karşılaştırıldı: sağlıklı kontrol (16 kişi, 32 kulak), kronik tinnitusu (≥ 6 ay) olan hastaların tinnitussuz karşı kulakları (tinnitus yok, 27 kulak) ve tinnituslu kulakları (tinnitus var, 93 kulak). Aktif psikiyatrik tanısı veya anksiyete bozukluğu olanlar dışlandı. Tüm kayıtlar Neuro-Audio.NET cihazı ve EAR-3A insert kulaklıkla alındı; MLR click (90 dB nHL), LLR 2000 Hz tone burst (90 dB HL) ile elde edildi. İstatistikte Kruskal-Wallis H, Bonferroni düzeltmeli Dunn, rank-biserial r, ROC, Spearman korelasyonu ve 5 katlı çapraz doğrulanmış lojistik regresyon kullanıldı (p < 0,05). Çalışma keşifsel niteliktedir. Bulgular: MLR parametrelerinde anlamlı fark saptanmadı. LLR'de tinnitus var grubunda P1 latansı kısaldı (64,80 → 54,20 ms; p = 0,006), P2 (173,95 → 193,10 ms; p = 0,013) ve N2 (234,15 → 260,60 ms; p = 0,023) latansları uzadı, N1-P2 interpik süresi belirgin biçimde uzadı (64,15 → 86,00 ms; p = 0,002) ve N1-P2 amplitüdü arttı (2,50 → 3,30 μV; p = 0,025). Tinnitussuz karşı kulaklar tinnituslu kulaklarla benzer örüntü gösterdi (gruplar arası anlamlı fark yok). Anlamlı parametreler büyük ölçüde işitme kaybından bağımsızdı; yalnızca N1 latansı işitmeyle ilişkiliydi. N1-P2 süresi en yüksek ayırt edici güce (AUC = 0,706) sahipti ve tinnitus varlığının tek bağımsız öngörücüsüydü (OR = 2,397; p = 0,001; çapraz doğrulanmış AUC = 0,671). Sonuç: Subjektif idiyopatik tinnitus, MLR düzeyinde belirgin bir değişiklik yapmadan, kortikal (LLR) düzeyde işitmeden bağımsız ve iki taraflı bir elektrofizyolojik imza oluşturur. Bu imza kortikal hipereksitabilite ve zamansal yeniden örgütlenmeyle uyumludur; N1-P2 interpik süresi tinnitusu nesnel değerlendirmede en umut verici aday göstergedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To identify objective electrophysiological correlates of subjective idiopathic tinnitus by comparing middle-latency (MLR) and late-latency (LLR) auditory evoked responses among healthy controls and tinnitus patients, including the patients' own tinnitus-free contralateral ears. Methods: In this retrospective observational study, three ear-based groups were compared: healthy controls (16 subjects, 32 ears), the tinnitus-free contralateral ears of patients with chronic tinnitus (≥ 6 months) (no-tinnitus group, 27 ears), and the tinnitus ears of the same patients (tinnitus group, 93 ears). Patients with an active psychiatric diagnosis or anxiety disorder were excluded. All recordings were obtained with a Neuro-Audio.NET device and EAR-3A insert earphones; the MLR was elicited with clicks (90 dB nHL) and the LLR with 2000-Hz tone bursts (90 dB HL). Statistical analysis used the Kruskal-Wallis H test, Bonferroni-corrected Dunn test, rank-biserial r, ROC analysis, Spearman correlation, and five-fold cross-validated logistic regression (p < 0.05). The study was exploratory in nature. Results: No MLR parameter differed significantly between groups. In the LLR, the tinnitus group showed a shortened P1 latency (64.80 -> 54.20 ms; p = 0.006), prolonged P2 (173.95 -> 193.10 ms; p = 0.013) and N2 (234.15 -> 260.60 ms; p = 0.023) latencies, a markedly prolonged N1-P2 interpeak interval (64.15 -> 86.00 ms; p = 0.002), and an increased N1-P2 amplitude (2.50 -> 3.30 uV; p = 0.025). The tinnitus-free contralateral ears showed a pattern similar to the tinnitus ears, with no significant difference between them. The significant parameters were largely independent of hearing loss; only N1 latency was hearing-related. The N1-P2 interpeak interval had the highest discriminative power (AUC = 0.706) and was the only independent predictor of tinnitus (OR = 2.397; p = 0.001; cross-validated AUC = 0.671). Conclusion: Subjective idiopathic tinnitus produces no clear change at the MLR level but generates a hearing-independent and bilateral electrophysiological signature at the cortical (LLR) level. This signature is consistent with cortical hyperexcitability and temporal reorganization; the N1-P2 interpeak interval is the most promising candidate marker for the objective assessment of tinnitus