Perioperatif dönemde çizgi film izletmenin ve refleksoloji masajının ameliyat sonrası çocuklarda bulantı, ağrı ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of showing cartoons and reflexology massage during the perioperative period on postoperative nausea, pain, and anxiety in children
  1. Tez No: 1020443
  2. Yazar: HAVA ÖZEL TETİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Hemşirelik, Pediatric Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Perioperatif dönem, Çizgi film izleme, Ayak refleksolojisi, Kaygı, Ameliyat, Anksiyete, Ağrı, Bulantı, Ebelik, Preoperatif dönem, Refleksoterapi, Çizgi film, Çocuklar, Child, Perioperative period, Watching cartoons, Foot reflexology, Pain Anxiety, Anxiety, Ağrı, Nausea, Midwifery, Preoperative period, Reflexotherapy, Animated film, Children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 4-6 yaş arası çocuklarda ameliyat öncesi ve sonrası dönemde ayak refleksolojisi ve çizgi film izlemenin bulantı, ağrı, korku ve kaygı üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü tasarlanan çalışma 15 Ağustos-31 Aralık 2025 tarihleri arasında 105 çocuğun katılımıyla gerçekleştirildi. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Wong-Baker Yüzler Ağrı Ölçeği, Çocuk Korku Ölçeği, Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk, Bulantı ve Kusma Termometre Ölçeği ile beş farklı zamanda toplandı. Bulgular: Ameliyat öncesi ve sonrası bulgular, refleksoloji ve çizgi film gruplarında kaygı, korku ve ağrı düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğunu göstermiştir. Çizgi film grubunda zaman içinde belirgin bir azalma gözlemlenirken, refleksoloji grubunda tüm ölçümlerde sürekli olarak daha düşük puanlar bulunmuştur. Ayrıca, her iki müdahale de bulantı düzeylerini azaltmada etkili olmuştur; ancak refleksoloji, semptom kontrolünde daha belirgin bir etki göstermiştir. Sonuç: Ameliyat öncesi ve sonrası dönemde ayak refleksolojisi ve çizgi film izlemenin, çocuklarda ağrı, korku, kaygı ve mide bulantısını azaltmada etkili farmakolojik olmayan müdahaleler olduğu bulunmuştur. Bu yöntemlerin düşük maliyetli, kolay uygulanması ve yan etkileri olmadığı için, pediatrik cerrahi kliniklerde rutin hemşirelik bakımına entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the effects of foot reflexology and cartoon viewing on nausea, pain, fear, and anxiety in children aged 4-6 years, both before and after surgery. Materials and Methods: his randomized controlled trial was conducted with the participation of 105 children between August 15 and December 31, 2025. Data were collected at five different times using a Demographic Information Form, the Wong-Baker Faces Pain Scale, the Child Fear Scale, the Child Anxiety Scale-State, and the Nausea and Vomiting Thermometer Scale. Results: Pre- and post-operative findings showed that anxiety, fear, and pain levels were significantly lower in the reflexology and cartoon viewing groups compared to the control group. While a significant decrease was observed over time in the cartoon viewing group, consistently lower scores were found in all measurements in the reflexology group. In addition, both interventions were effective in reducing nausea levels; however, reflexology showed a more significant effect in symptom control. Conclusion: Foot reflexology and cartoon viewing were found to be effective non-pharmacological interventions in reducing pain, fear, anxiety, and nausea in children during the pre- and post-operative periods. Because these methods are low-cost, easy to apply, and have no side effects, their integration into routine nursing care in pediatric surgical clinics is recommended.