Sürdürülebilirlik bağlamında kolaja inorganik malzemeden bakmak
Examining collage from the perspective of inorganic materials in the context of sustainability
- Tez No: 1020451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SELCEN YÜCELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, kolaj, inorganik atık, geri dönüşüm, çağdaş sanat, ekoloji, Sustainability, collage, inorganic waste, recycling, contemporary art, ecology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BAĞLAMINDA KOLAJA İNORGANİK MALZEMEDEN BAKMAK BİLGİÇ, Cihan Yüksek Lisans, Resim Bölümü Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Selcen YÜCELEN Haziran 2026, 74 sayfa Bu çalışma, inorganik ve yeniden kullanılabilir malzemelerin sürdürülebilirlik kavramıyla olan ilişkilerini sanat pratiği bağlamında ele alarak bu malzemelerin sanatçılar tarafından kolaj çalışmalarında kullanımını incelemeyi amaçlamaktadır. Yaşadığımız dönemde artan tüketim alışkanlıkları ve buna bağlı olarak çoğalan atıklar, yalnızca çevresel veya ekolojik bir sorun olarak değil, aynı zamanda sanatsal üretim için yeni bir ifade alanı olarak da değerlendirilebilmektedir. Bu bağlamda tez, atık kavramını bir problem olmaktan çıkarıp yaratıcı bir kaynağa dönüştüren sanatsal yaklaşımları irdelemektedir.Araştırmada birinci bölümde 'Sürdürülebilirlik' başlığı altında, ekoloji, çevre ve atık kavramları kuramsal çerçevede ele alınmış; geri dönüşüm, ileri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi yaklaşımlar detaylı bir şekilde incelenerek sanatla ilişkilendirilmiştir. Ardından ikinci bölümde inorganik atık malzemeler ve bu malzemeleri kullanan çağdaş sanatçılar birlikte ele alınarak incelenmiş; bu sanatçıların üretim süreçleri, malzeme tercihleri ve ekolojik farkındalık oluşturma biçimleri değerlendirilmiştir. Sanatçıların inorganik malzemeleri farklı tekniklerde kullandıkları gözlemlenmiştir. Kolaj sanatı özelinde ise, tarihsel süreçte kâğıt ve farklı atık malzemelerin sanatsal üretimde nasıl dönüştürüldüğü tez kapsamında üretilen eserlerin de dahil olduğu bir yaratım süreci üzerinden analiz edilmiştir. Tez araştırması kapsamında üretilen işler süresince özellikle atık malzeme olarak kağıda odaklanılmasının sebebi, kağıdın doğanın ve insan üretimlerinin en iyi ilişkilendirilebileceği, ağacın gövdesinden yapılan hem doğayı hatırlatan hem de kullanım alanlarıyla tüketimleri anımsatan bir malzeme olmasıdır. Çalışma, inorganik atıkların sanatsal üretimde kullanılmasının yalnızca estetik bir tercih olmadığını; aynı zamanda çevresel sorunlara dikkat çeken, tüketim alışkanlıklarını sorgulayan ve sürdürülebilir bir gelecek için farkındalık oluşturan etik bir yaklaşım olduğunu ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu doğrultuda kolaj sanatı, malzemenin dönüşümünü görünür kılan ve izleyiciyi düşünmeye yönlendiren önemli bir ifade aracı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINING COLLAGE FROM THE PERSPECTIVE OF INORGANIC MATERIALS IN THE CONTEXT OF SUSTAINABILITY BILGIC, Cihan Master's Thesis, Painting Department Supervisor: Dr. Ayşe Selcen YÜCELEN June 2026, 74 pages This study aims to examine the relationship between inorganic and reusable materials and the concept of sustainability within the context of art practice, and to investigate the use of these materials by artists in collage works. In our current era, increasing consumption habits and the resulting proliferation of waste can be considered not only an environmental or ecological problem, but also a new field of expression for artistic production. In this context, the thesis explores artistic approaches that transform the concept of waste from a problem into a creative resource. In Chapter 1, under the heading 'Sustainability,' the concepts of ecology, environment, and waste are discussed within a theoretical framework; approaches such as recycling, upcycling, and reuse are examined in detail and linked to art. Then, in Chapter 2, inorganic waste materials and contemporary artists who use these materials are examined together; the production processes, material choices, and ways of creating ecological awareness of these artists are evaluated. It is observed that the artists use inorganic materials in different techniques. Specifically regarding collage art, the thesis analyzes how paper and various waste materials have been transformed in artistic production throughout history, through a creative process that includes the works produced within the scope of the thesis. The reason for focusing particularly on paper as a waste material during the works produced within the scope of the thesis research is that paper is a material that best associates nature and human creations; it is made from the trunk of a tree, evoking both nature and consumption through its uses.This study aimed to demonstrate that the use of inorganic waste in artistic production is not merely an aesthetic choice; it is also an ethical approach that draws attention to environmental problems, questions consumption habits, and raises awareness for a sustainable future. In this context, collage art was considered an important means of expression that makes the transformation of materials visible and prompts the viewer to think.