Sait Faik öykülerinde yürümek
Walking in Sait Faik's short stories
- Tez No: 1020465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA ATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yürümek, Sait Faik Abasıyanık, Öykü, Yalnızlık, Şehir, Flanör, Yaratıcılık, Walking, Sait Faik Abasıyanık, Short Story, Loneliness, City, Flâneur, Creativity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Sait Faik Abasıyanık, çalışmalarını nesir alanında yoğunlaştırarak Türk öykücülüğünde yenilikçi bir sesin öncüsü olmuştur. Eserlerinde küçük insanı ve insan sevgisini temel alan yazar; kentli bireyin yalnızlığını, avarelik kavramı üzerinden estetik bir boyuta taşır. Çocukluk dönemindeki ailevi parçalanmışlıklar, onu sabit bir mekâna ait olamayan, arayışlarla dolu bir karaktere dönüştürmüştür. Bu bağlamda, yazarın öykülerindeki yürümek eylemi çok katmanlı bir anlatı unsuru olarak incelenmiştir. İnsanlık tarihiyle eş değer olan yürümek; düşünme, üretme, kaçış ve varoluşsal arayış biçimidir. Sait Faik'in İstanbul sokaklarında, kıyılarda ve ada yaşamında sürekli hareket hâlinde olması bu çalışmanın çıkış noktasıdır. Yazar; insanları tanımayı, şehri gözlemlemeyi ve öykü kurmayı bir yürüyüş yöntemi hâline getirmiştir. Onun flanör tavrına yaklaşan gezgin kimliği; sıradan insanı, küçük mutlulukları ve toplumsal yalnızlığı görünür kılar. Çalışmada, yürümek eyleminin dünya ve Türk edebiyatındaki düşünsel üretime katkısı; Rousseau, Nietzsche, Ahmet Haşim ve Tanpınar gibi isimler üzerinden değerlendirilmiştir. Sait Faik'in öykülerinde yürümek incelendiğinde, bu eylemin yalnızlıkla birlikte verildiği görülmüştür. Karakterlerin sokaklardaki yürüyüşleri; aidiyetsizlik, köksüzlük ve içsel sıkışmışlık duygularını yansıtır. Hayali arkadaşlarla yapılan yürüyüşler yalnızlığı görünür kılarken, hastalıkla verilen yürüyüşler bedensel ve ruhsal kırılmayı buluşturur. Öykülerde hayvanlar, modern yaşamda bireyin sığınağı ve yürüyüş dostu olarak yer alır. Ayrıca yürümek; toplumsal baskılardan bir kaçış fırsatı sunsa da sorunlara çözüm getirmez. Sonuç olarak yürümek, koşmak, durmak ve seyretmek fiillerinin karakterlerin ruh hâllerini, yaşamla kurdukları ilişkiyi ve anlatının ritmini belirlediği saptanmıştır. Yürüyüş; düşünmenin, yalnızlaşmanın, kaçışın, gözlemin ve yaratımın merkezindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sait Faik Abasıyanık became the pioneer of an innovative voice in Turkish storytelling by focusing his work on prose. Centering his works on the ordinary person and love for humanity, the author elevates the loneliness of the urban individual to an aesthetic dimension through the concept of vagrancy. The family fragmentation in his childhood transformed him into a searching character who could not belong to a fixed place. In this context, the motif of“walking”in the author's stories is analyzed as a multi-layered narrative element. Walking is a form of thinking, producing, escaping, and existential searching. Sait Faik's constant movement in Istanbul streets, shores, and island life is the starting point of this study. The author made walking a method of getting to know people, observing the city, and constructing stories. His traveler identity, which approaches the flaneur attitude, makes the ordinary person, small happinesses, and social loneliness visible. In the study, the contribution of walking to intellectual production in world and Turkish literature is evaluated through figures like Rousseau, Nietzsche, Ahmet Haşim, and Tanpınar. When the motif of walking in Sait Faik's stories is examined, it is seen that this action is presented alongside loneliness. The characters' walks reflect feelings of non-belonging, rootlessness, and inner confinement. While walks with imaginary friends make loneliness visible, walks associated with illness bring physical decline and spiritual breakdown together. Animals appear as companions and shelters in modern life. Additionally, walking offers an escape from social pressures but rarely solves problems. In conclusion, the verbs“to walk”,“to run”,“to stop”, and“to watch”determine the characters' moods, their relationship with life, and the rhythm of the narrative. Walking is at the center of thinking, isolation, escape, observation, and creation.