Kuzey Kore'ye yönelik BM yaptırımlarının sınırları: Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin güvenlik çıkarları ve nükleer diplomasi bağlamında bir analiz
Limits of United Nations sanctions against North Korea: An analysis in the context of the permanent members of the Security Council and nuclear diplomacy
  1. Tez No: 1020484
  2. Yazar: SAMET PAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ekonomik yaptırımlar, Nükleer caydırıcılık, Uluslararası güvenlik, United Nations Security Council, Economic sanctions, Nuclear deterrence, International security
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Borsa ve Finans Bilim Dalı
Özet
Uluslararası ilişkilerde yaptırımlar, son yıllarda dış politika yapımında en temel kavramlardan biri haline gelmiştir. Yaptırımların hangi bağlamda, hangi aktörler tarafından ve hangi mekanizmalar aracılığıyla üretildiği ve uygulandığı, işleyiş açısından belirleyicidir. Bu tez 2006'daki ilk nükleer denemenin ardından BM tarafından Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı uygulanan yaptırımları büyük güçler arasındaki politik öncelikler, bölgesel güvenlik dinamikleri ve nükleer caydırıcılık çerçevesinde incelemektedir. Çalışmada BM yaptırımlarının uluslararası iş birliğine olan ihtiyacı tarihsel arka plan üzerinden doğrulanmaktadır. Ayrıca ABD, Çin, Rusya gibi aktörlerin Kore yarımadasına ilişkin stratejik yaklaşımları ile bu aktörlerin Güney Kore ve Japonya ile olan ilişkilerinin oluşturduğu diplomatik sürecin BM yaptırımlarının sınırlarını ne şekilde çizdiği gösterilmektedir. Bu bağlamda çalışma, yaptırım kavramı ile tek başına dönüştürücü bir araç olmaktan ziyade, mevcut güvenlik dengesini yönlendiren tamamlayıcı bir mekanizma olarak çalıştığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In international relations, sanctions have become one of the most fundamental concepts in foreign policy making in recent years. The context in which sanctions are produced and implemented, by which actors, and through which mechanisms are crucial to their functioning. This thesis examines the sanctions imposed by the UN against the Democratic People's Republic of Korea following its first nuclear test in 2006, within the framework of major powers' political priorities, regional security dynamics, and nuclear deterrence. The study confirms the need for international cooperation in implementing UN sanctions through a historical context. Moreover, this study demonstrates how the strategic approaches of actors such as the United States, China, and Russia toward the Korean Peninsula, together with the diplomatic processes shaped by their relations with South Korea and Japan, delineate the limits of United Nations sanctions. In this context, the study argues that sanctions should be understood not as inherently transformative instruments, but rather as complementary mechanisms that operate within and help manage the existing security balance.