Titanyum dioksit destekli bor dipirometen (bodipy) türevlerinin hidrojen üretim aktivitesinin incelenmesi
Investigation of hydrogen production activity of titanium dioxide supported boron dipyromethe (bodipy) derivatives
  1. Tez No: 1020579
  2. Yazar: EREN SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İMREN HATAY PATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Enerji, Biyoteknoloji, Chemistry, Energy, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: BODIPY bileşikleri, Fotokatalitik, BODIPY compounds, Photocatalytic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde fosil yakıtların yoğun kullanımı sonucu ortaya çıkan çevresel bozulma ve enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler, temiz ve yenilenebilir enerji taşıyıcılarına olan ilgiyi artırmıştır. Bu nedenle hidrojen enerjisi, temiz, yüksek enerji yoğunluğuna sahip ve çevre dostu özellikleriyle önemli enerji taşıyıcılarından biri olarak değerlendirilmektedir. Güneş enerjisinden yararlanarak suyun fotokatalitik ayrışması yoluyla hidrojen (H2) eldesi, sürdürülebilir H2 üretimi açısından umut vadeden yaklaşımlardan biridir. Bununla birlikte, yaygın olarak kullanılan yarı iletken fotokatalizörlerden olan titanyum dioksitin (TiO2) geniş bant aralığına sahip olması, görünür bölge ışığını yeterince absorplayamamasına ve dolayısıyla fotokatalitik hidrojen üretim verimliliğinin sınırlı kalmasına neden olmaktadır. Bu sınırlamayı gidermek ve fotokatalitik sistemlerin görünür ışık altında etkinliğini artırmak amacıyla yarı iletkenlerin farklı hassaslaştırıcılar ile görünür bölgede absorbsiyonun sağlanmasına yönelik çalışmalar son yıllarda önemli bir araştırma alanı haline gelmiştir. Bu tez kapsamında, yüksek molar absorpsiyon katsayıları ve ayarlanabilir fotofiziksel özellikleri ile dikkat çeken 4,4-difloro-4-bora-3a,4a-diaza-s-indasen (BODIPY) türevi hassaslaştırıcılar (N6, N7 ve N8) sentezlenmiş olup, bu bileşikler kullanılarak TiO2 yarı iletkeni ve Pt yardımcı katalizörü ile desteklenen hibrit fotokatalizör sistemlerinin görünür ışık altında fotokatalitik hidrojen üretim performansları incelenmiştir. Gerçekleştirilen optimizasyon çalışmaları sonucunda, TiO2 ile oluşturulan hibrit sistemlerde elektron verici ortam seçiminin, BODIPY oranının ve yardımcı katalizör varlığının fotokatalitik aktivite üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yapılan deneyler sonucunda, askorbik asit ortamında ve %2 Pt yardımcı katalizörü varlığında, ortamda birleşim yöntemiyle oluşturulan TiO2-N7/Pt fotokatalizör sisteminin en yüksek hidrojen üretim aktivitesini sergilediği belirlenmiştir. Bu sistemde 6 saatlik reaksiyon süresi sonunda 2.06 mmol g⁻¹ H₂ üretimi elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, BODIPY ile hassaslaştırılmış TiO2 tabanlı hibrit fotokatalizörlerin görünür ışığa duyarlı fotokatalitik sistemler olarak hidrojen üretim performansını arttırmada etkili bir yaklaşım sunduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, organik hassaslaştırıcılar ile yarı iletken fotokatalizörlerin birleştirilmesinin güneş enerjisi destekli sürdürülebilir hidrojen üretim teknolojilerinin geliştirilmesinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The intensive use of fossil fuels has led to significant environmental degradation and raised concerns regarding the sustainability of energy resources, thereby increasing the interest in clean and renewable energy carriers. In this context, hydrogen energy is considered one of the most promising energy carriers due to its clean nature, high energy density, and environmentally friendly characteristics. The production of hydrogen (H2) via photocatalytic water splitting using solar energy represents a promising approach for sustainable hydrogen generation. However, titanium dioxide (TiO2), one of the most widely used semiconductor photocatalysts, possesses a wide band gap, which limits its ability to effectively absorb visible light and consequently restricts its photocatalytic hydrogen production efficiency. To overcome this limitation and enhance the visible-light activity of photocatalytic systems, recent studies have focused on sensitizing semiconductors with various photosensitizers to enable absorption in the visible region. In this study, BODIPY-based photosensitizers (N6, N7, and N8), known for their high molar absorption coefficients and tunable photophysical properties, were synthesized. These compounds were employed to construct hybrid photocatalytic systems consisting of TiO2 as the semiconductor and Pt as a co-catalyst, and their photocatalytic hydrogen production performances under visible light irradiation were investigated. Optimization studies revealed that the choice of electron donor, the ratio of BODIPY sensitizer, and the presence of a co-catalyst play critical roles in determining the photocatalytic activity of the hybrid systems. Experimental results demonstrated that the highest hydrogen production activity was achieved with the TiO2-N7/Pt photocatalyst system formed via in situ assembly in the presence of ascorbic acid as the electron donor and 2% Pt as the co-catalyst. Under these conditions, a hydrogen evolution amount of 2.06 mmol g⁻¹ was obtained after 6 hours of reaction. The findings indicate that BODIPY-sensitized TiO2-based hybrid photocatalysts provide an effective strategy for enhancing hydrogen production performance under visible light irradiation. This study highlights the significant potential of integrating organic photosensitizers with semiconductor photocatalysts for the development of solar-driven sustainable hydrogen production technologies.