Metotreksat ile sıçanlarda oluşturulan deneysel nefrotoksisite modelinde mTORK2/AKT/MDM2 yolunun katkısının araştırılması
Investigation of the contribution of the mTORc2/AKT/MDM2 pathway in an experimental nephrotoxicity model induced by methotrexate in rats
  1. Tez No: 1020585
  2. Yazar: TUĞÇE KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN ŞAHAN FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: metotreksat, nefrotoksisite, mTORK2, MDM2, inflamatuvar yanıt, methotrexate, nephrotoxicity, mTORC2, MDM2, inflammatory response
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda, Metotreksat (MTX) ile sıçanlarda oluşturulan nefrotoksisite modelinde gelişen inflamatuvar yanıt, oksidatif stres süreçlerinde ve böbrek işlev bozukluklarında mTOR kompleks 2 (mTORK2)/Akt/ Murine double minute 2 (MDM2) yolunun katkısının olup olmadığı, rictor/Akt (protein kinaz B; PKB)/ inhibitör κB kinaz α (inhibitory κB-α kinase; IKKα)/ inhibitör κB α (inhibitory κB α; IκB-α)/nükleer faktör-κB (nuclear factor-κB; NF-κB) yolu etkinliğinin artması sonucunda oluşumu artan proinflamatuvar etkili mediyatörlerin ne yönde değiştiği, oksidatif stres sürecinde NOX-2 ve NOX-4 alt birimleri ekspresyon ve/veya etkinliğinin ne yönde değiştiği seçici mTORK2 inhibitörü JR-AB2-011 kullanılarak araştırıldı. Sıçanlar 5 gruba ayrıldı: (1) Kontrol grubu (SF, 4 ml/kg, i.p.), (2) MTX grubu (7 mg/kg, i.p.), (3) JR-AB2-011 grubu (1 mg/kg, i.p.), (4) MTX + JR-AB2-011 grubu (1 mg/kg, i.p.), (5) Dimetilsülfoksit (DMSO) grubu (%3,5 DMSO; 4 ml/kg, i.p). MTX grubundaki hayvanlara 3 gün boyunca MTX uygulandı. MTX+JR-AB2-011 grubundaki hayvanlara MTX enjeksiyonu ile birlikte JR-AB2-011 uygulandı. MTX'in çözücüsü olarak %0,9 NaCl içeren SF kullanıldı. JR-AB2-011 tek başına grubundaki hayvanlara 3 gün süreyle JR-AB2-011 enjeksiyonu yapıldı. JR-AB2-011'in çözücüsü olan DMSO tek başına grubundaki hayvanlara DMSO uygulandı. Son uygulamalardan sonra hayvanlar 24 saat metabolik kafeslere yerleştirilerek idrar örnekleri toplandı. 24 saatlik sürenin sonunda hayvanlar sakrifiye edilerek kan ve böbrek dokusu alındı. Kandan ve dokulardan hazırlanan serum ve doku örneklerinde rictor, Akt, MDM2, IκB-α, IKKα, NF-κB p65, TNF-α, IL-1β, gp91phox, NOX-4 ve β-aktin protein ekspresyonu ve/veya fosforilasyonu ölçüldü. KIM-1 etkinliği uygun kit kullanılarak ölçüldü. İdrar hacmi, serum ve idrarda kreatinin ve BUN düzeyleri ve kreatinin klirensi ölçüldü. Sıçanların böbreklerinde rictor, Akt, MDM2, IKKα, IκB-α, NF-κB, TNF-α, IL-1β, gp91phox, NOX-4 protein ekspresyonu/fosforilasyonu ve böbrek işlev belirteçlerinden BA/VA oranı, serumda BUN, kreatinin ve KIM1 düzeylerinde görülen artma mTORK2 inhibitörü JR-AB2-011 ile önlendi. Bulgularımız, sıçanlarda mTORK2/Akt/MDM2 yolu etkinliğindeki artışın IKKα/IκB-α/NF-κB yolu etkinliğini artırarak oksidatif stres ve inlamatuvar yanıtta etkili mediyatörlerin üretimine katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the contribution of the mammalian target of rapamycin complex 2 (mTORC2)/Akt/murine double minute 2 (MDM2) signaling pathway to inflammatory responses, oxidative stress, and renal dysfunction in a methotrexate (MTX)-induced nephrotoxicity model in rats. In addition, changes in the levels of pro-inflammatory mediators associated with activation of the Rictor/Akt (protein kinase B; PKB)/inhibitor of κB kinase α (IKKα)/inhibitor of κB α (IκB-α)/nuclear factor-κB (NF-κB) signaling pathway, as well as alterations in the expression and/or activity of the oxidative stress-related NOX-2 and NOX-4 subunits, were investigated using the selective mTORC2 inhibitor JR-AB2-011. Rats were randomly assigned to five groups: (1) Control (normal saline, 4 mL/kg, i.p.), (2) MTX (7 mg/kg, i.p.), (3) JR-AB2-011 (1 mg/kg, i.p.), (4) MTX + JR-AB2-011 (1 mg/kg, i.p.), and (5) dimethyl sulfoxide (DMSO; 3.5%, 4 mL/kg, i.p.). MTX was administered to the MTX group for three consecutive days. In the MTX + JR-AB2-011 group, JR-AB2-011 was administered concomitantly with MTX. Normal saline containing 0.9% NaCl was used as the vehicle for MTX. Rats in the JR-AB2-011 group received JR-AB2-011 alone for three consecutive days, whereas animals in the DMSO group received DMSO alone. Following the final treatment, the animals were placed in metabolic cages for 24 h for urine collection. At the end of the collection period, the rats were sacrificed, and blood and kidney tissue samples were collected. Protein expression and/or phosphorylation of Rictor, Akt, MDM2, IκB-α, IKKα, NF-κB p65, TNF-α, IL-1β, gp91phox, NOX-4, and β-actin were determined in serum and kidney tissue samples. Kidney injury molecule-1 (KIM-1) activity was measured using a commercially available assay kit. Urine volume, serum and urinary creatinine, blood urea nitrogen (BUN), and creatinine clearance were also evaluated. Treatment with the selective mTORC2 inhibitor JR-AB2-011 prevented the MTX-induced increases in the renal protein expression/phosphorylation of Rictor, Akt, MDM2, IKKα, IκB-α, NF-κB, TNF-α, IL-1β, gp91phox, and NOX-4, as well as the kidney weight/body weight ratio and serum BUN, creatinine, and KIM-1 levels. Our findings demonstrate that activation of the mTORC2/Akt/MDM2 signaling pathway contributes to MTX-induced nephrotoxicity by enhancing IKKα/IκB-α/NF-κB signaling, thereby promoting the production of mediators involved in oxidative stress and inflammatory responses.