An investigation of mindfulness and creative teaching methods to reduce EFL learners' test anxiety
EFL öğrencilerinin sınav kaygısını azaltmada bilinçli farkındalıklarının ve yaratıcı öğretim yöntemlerinin incelenmesi
- Tez No: 1020700
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, ELT, Sınav kaygısı, İngilizce, Mindfulness, ELT, Test anxiety, English
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Sınav kaygısı, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler (EFL) için stres yönetimini ve başa çıkma mekanizmalarını engelleyen ve etkili çözümler gerektiren bir zorluktur. Bu tez, EFL öğrencilerinin sınav kaygısını azaltmak, öğretmenlere içgörü sağlamak ve müdahalelerin etkililiğini değerlendirmek için bilinçli farkındalık uygulamaları ile yaratıcı öğretim yöntemlerinin entegrasyonunu potansiyel çözümler olarak araştırmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, müdahale sürecinde yarı deneysel ön test-son test kontrol gruplu desen ve yansıtıcı günlükler aracılığıyla tematik analiz kullanılarak karma yöntemli bir araştırma deseni benimsenmiştir. Çalışma, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin Konya ili Meram ilçesindeki bir ortaokulda yürütülmüştür. Örneklem seçiminde, benzer eğitim ortamlarından 142 6. sınıf EFL öğrencisi, amaçlı örnekleme yoluyla seçilmiştir; bunların 71'i iki deney grubunda, 71'i ise iki kontrol grubundadır. Deney gruplarına bilinçli farkındalık ve yaratıcı öğretim etkinliklerini içeren müdahale uygulanırken, kontrol gruplarına olağan öğretim yöntemleri ve etkinlikleri sunulmuştur. Müdahale öncesinde ve sonrasında 142 katılımcının sınav kaygısını ve bilinçli farkındalık düzeylerini ölçmek amacıyla Bilişsel Sınav Kaygısı Ölçeği (CTAS) ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği-A (MAAS-A) uygulanmıştır. Nicel veriler, tek yönlü çok değişkenli kovaryans analizi (MANCOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel veriler için deney gruplarındaki 71 öğrenciden her müdahale oturumundan sonra yansıtıcı günlük tutmaları istenmiştir. Karma yöntemle elde edilen sonuçlar çok yönlü olup bu yöntemlerin psikolojik ve eğitsel etkilerini yansıtmaktadır. Yapılan analizlerde, kontrol gruplarında anlamlı bir değişim gözlenmezken, deney gruplarının farkındalık düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış, sınav kaygısı düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Test anxiety is a challenge that hinders stress management and coping mechanisms for students learning English as a foreign language (EFL) and requires effective solutions. This thesis investigates the integration of mindfulness practices and creative teaching methods as potential solutions to reduce EFL students' test anxiety, provide insight to teachers, and evaluate the effectiveness of interventions. In line with these aims, a mixed-method research design was adopted by using a quasi-experimental pre-test–post-test control group design and thematic analysis through reflective journals during the intervention process. The study was carried out in a middle school in the Meram district of Konya province, Turkey, in the 2024–2025 academic year. In the sample selection, 142 6th-grade EFL students from similar educational environments were selected through purposive sampling; 71 in two experimental groups, and 71 in two control groups. While the intervention, including mindfulness and creative teaching activities, was applied to the former, ordinary teaching methods and activities were presented to the latter. Before and after the intervention, the Cognitive Test Anxiety Scale (CTAS) and the Mindful Attention Awareness Scale-A (MAAS-A) were administered to measure the test anxiety and mindfulness levels of the 142 participants. The quantitative data were analyzed using one-way multivariate analysis of covariance (MANCOVA). For the qualitative data, 71 students in the experimental groups were asked to keep reflective journals after each intervention session. The results obtained with the mixed method are multifaceted and reflect the psychological and educational effects of these methods. In the conducted analyses, it was observed that there was a statistically significant increase in mindfulness and a statistically significant decrease in test anxiety levels of the experimental groups, while there was no significant change in the control groups.