Tasarım özelliklerinin görsel dikkate etkisi: erkek gömleği örneği
The effects of design features on visual attention: the case of men's shirt
  1. Tez No: 1020701
  2. Yazar: ZEYNEP KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÖKLÜBERK ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek giysileri, Giyim, Görsel dikkat, Görsel tarama, Göz hareketleri, Göz izleme, Man clothes, Clothing, Visual attention, Visual scanning, Eye movements, Eye tracking
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Giyim ürünlerinde kullanıcı ile etkileşim öncelikle görsel özellikler üzerinden gerçekleşmektedir. Bu nedenle ürünün formu, rengi, deseni, kumaşı ve genel görünümü beğeninin oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Kullanıcıların görsel dikkatleri bireysel farklılıklar gösterse de aynı ürün grubunda ortak görsel dikkat örüntülerinin oluşabileceğini ileri süren yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, farklı özelliklere sahip erkek gömleklerinin görsel dikkat üzerindeki etkilerini analiz etmek ve beğeni ile arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmanın materyalini, kullanım amacı, tarz, kumaş, desen ve renk özellikleri bakımından farklılık gösteren Klasik, Hawai, Oxford, Kareli, Denim ve Özel gün olmak üzere altı gömlek modeli oluşturmaktadır. Araştırma 30 katılımcı ile yürütülmüş; göz izleme tekniğiyle elde edilen bakış metrikleri ile katılımcıların gömlek beğeni değerlendirmeleri istatistiksel ve görsel analizlerle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, görsel dikkatin ürün tasarım özelliklerinin yanı sıra kullanıcı amaçları doğrultusunda şekillendiğini göstermektedir. Bununla birlikte ürünün görsel özellikleri, kullanıcı dikkatinin yönlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Araştırmada görsel dikkat ile beğeni durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuçlar, görsel dikkat ile estetik değerlendirme ve beğeninin her zaman paralel ilerlemediğini göstermektedir. Bununla birlikte göz izleme tekniğiyle elde edilen bakış metrikleri, görsel dikkatin ölçülmesinde önemli veriler sağlamıştır. Elde edilen bulgular, göz izleme tekniğinin giyim ürünlerinin incelenmesinde ve sonuçlarının giysi tasarım sürecine aktarılmasında kullanılabilecek bir yöntem olduğunu desteklemektedir. Bu araştırmanın, kullanıcı–ürün etkileşiminin daha iyi anlaşılmasına ve kullanıcı odaklı giysi tasarım süreçlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
User interaction with apparel products is primarily established through their visual attributes. Therefore, the form, color, pattern, fabric, and overall appearance of a product play a critical role in shaping the aesthetic preference. Even though users' visual attention varies depending on individual differences, some theoretical perspectives suggest that common patterns of visual attention may emerge within the same product category. This study primarily aims to analyze the effects of men's shirts with different design characteristics on visual attention and to examine the relationship between visual attention and aesthetic preference. The research material consisted of six men's shirt models (Classic, Hawaiian, Oxford, plaid, denim, and formal occasion shirts) which differed in terms of intended use, style, fabric, pattern, and color characteristics. This study was carried out with 30 participants. Gaze metrics obtained through eye-tracking technology and participants' shirt preference evaluations were analyzed using both statistical and visual analysis methods. The findings indicate that visual attention is shaped not only by product design characteristics but also by users' intended purposes. The visual attributes of the product play a significant role in directing users' attention. No statistically significant relationship was found between visual attention and aesthetic preference. The results suggest that visual attention and aesthetic evaluation do not necessarily progress in parallel. However, the gaze metrics obtained through eye-tracking technology provided valuable data for measuring visual attention. The findings further support the use of eye-tracking as an effective method for investigating apparel products and for translating the results into the garment design process. This study is expected to contribute to a better understanding of user-product interaction and to the development of user-oriented apparel design processes.